Dyrk dit eget kød i køkkenet

Dyrket kød forventes at ramme hylderne i 2019

Flere og flere virksomheder begynder at producere kød i laboratorier, som en måde at bekæmpe drivhusgasser, overfiskeri og fremme dyrevelfærd.

Det vurderes af professor Mark Post, der opfandt den første laboratoriedyrkede hamburger, at vi snart også selv vil kunne gøre det i vores eget køkken.

Forskingen er så langt fremme, at man i en nær fremtid selv vil kunne dyrke kød. Man skal bare, på samme måde som med grøntsager, planlægge lidt i forvejen, da det tager omkring to måneder at dyrke sit eget kød, hvad enten det er kylling, okse, eller svinekød. Smag, udseende og konsistens er identisk med almindeligt kød, da det består af nøjagtig de samme komponenter. Det er bare dyrket i en biotank stedet.

Fremtiden byder på lækkert CO2 venligt kød

Ved at bruge stamcelleteknologi er det muligt at fremstille kød uden, at vi belaster klimaet, eller behøver dyreproduktion i samme skala mere. Det samme vil i øvrigt gøre sig gældende ved dyrkning af fiskekød, så vi kan undgå overfiskning af havene som konsekvens af den voksende verdensbefolkning.

Der skal kun en stamcelle til at producere en billion muskelceller, – så har man cirka en ide om teknologiens muligheder.

Verdensnaturfonden WWF anslår, at kødproduktion i dag står for omkring 25 procent af udledningen af CO2, så der er meget at hente i klimaregnskabet med den nye teknologi.

Der er sat store ressourcer ind på teknologien, og der er indlysende også store fortjenester at hente for de firmaer og industrier, som kan udvikle de mest velsmagende produkter. Der har været flere test af produkter, der også hos madanmeldere får positive ord med på vejen.

 

I fremtiden vil den kunstige kødproduktion foregå meget hurtigere og billigere end i dag, og det anslås, at man selv vil kunne dyrke sit eget kød, på linie med at dyrke grøntsager, og lave sit eget brød.

 

Mark Post opfandt den første laboratoriedyrkede hamburger

Det er bl.a. professor Mark Post, som overfor BBC forudser en fremtid, hvor vi har gjort os uafhængige af dyreproduktion og samtidig hjælper klimaet helt afgørende. Man skal, ifølge Post, også have med i regnestykket, at i dag konsumerer køer, grise og anden dyreproduktion en enorm del af den vegetabilske produktion, som i fremtiden ville kunne bruges meget mere rationelt.

Post forudser en opskalering af de nuværende biotanke til, at man i industrien vil have anlæg på størrelse med olympiske swimmingpools. Der forskes og investeres massivt både i Europa og USA, og der er sandsynligvis store fordele at hente både og økonomisk og klimamæssigt.

Så er du en af dem der frygter en kødfri fremtid pga. klimakrisen, ser det ud til at forskerne har løst problemet. Teknologien virker, og det er i princippet kun et spørgsmål om tid, hvornår industrien i stor skala og menigmand vil kunne producere velsmagende kød som ikke belaster klima og dyr.

Dyrket kød forventes at ramme hylderne i supermarkederne i 2019.

Se med i nedenstående video, der kort forklarer den nye teknologi og de forbløffende og positive konsekvenser.

 

 

Relaterede artikler:

Man kan bremse global opvarmning: Forhindringen sidder mest mellem ørerne

 

Lunger dyrket i laboratorie succesfuldt transplanteret til grise

 

Kilder:

BBC, marketwatch.com og new-harvest.org

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.