Forskere laver velsmagende smørprodukt bestående af 80 procent vand

Forskere fra Cornell University har lavet et smørlignende og velsmagende produkt bestående af 80 procent vand og 20 procent olier.

Produktet laves ved hjælp af en høj-intern emulsionsproces kaldet HIPE, der gør det muligt, at produktet kan få samme konsistens som smør uden brug af kunstige stabilisatorer. Det er desuden det muligt at tilsætte forskellige vitaminer og smage som f.eks. hvidløg.

HIPE står for “High Internal Phase Emulsions” og betyder kort fortalt at molekyler presses så tæt sammen, at der skabes en ny konsistens.

 

Professor Abbaspourrad

”Forestil dig 80% vand i 20% olie, og så vi skaber vi noget med samme konsistens som ​​smør, med samme fornemmelse og cremethed som smør,” (Professor i fødevarevidenskab, Alireza Abbaspourrad)

 

En spiseskefuld af dette videnskabssmør har kun 2,8 gram fedt og 25,2 kalorier. Sammenlignet har ægte smør 11 gram og 100 kalorier. Smør består af 84 procent fedt og 16 procent vand.

”Vi kan tilføje mælkeprotein eller plantebaseret protein, og da vandet fungerer som bærer, kan vi justere for ernæring og fylde det med vitaminer eller tilføje smag”

Videnskaben indenfor fødevarer tager nogle kvantespring for tiden, godt hjulpet på vej af det store fokus på klimaændringer og efterspørgsel efter mere klimavenlige fødevarer.

Det sundhedsmæssige aspekt ved det nye produkt er også væsentligt på grund af det meget mindre indhold af mættede fedtsyrer.

“Efterspørgslen efter produkter med lavt fedtindhold og højt proteinindhold er steget hurtigt på grund af forbrugernes voksende sundhedsbevidsthed, udtaler en af hovedforfatterne til studiet Michelle C. Lee.

”Da HIPE-teknologien giver høje forhold mellem vand og olie, samtidig med at den leverer en unik tekstur og funktionalitet – kan den spille en rolle i at levere sundere løsninger til forbrugerne” (sciencedaily.com).

Mon ikke også der er en del livsnydere, der godt kunne se frem til at få et godt lag tandsmør eller hvidløgssmør på brøddet – uden at få dårlig samvittighed.

 

Selve studiet kan læses her: Ultrastable Water-in-Oil High Internal Phase Emulsions Featuring Interfacial and Biphasic Network Stabilization

 

Relaterede artikler:

NASA teknologi gør det muligt at lave sund mad af CO2, vand og solenergi

 

Dyrk dit eget kød i køkkenet

 

Kilder: Cornell University, sciencedaily.com, goodnewsnetwork.org, cnet.com, pubs.acs.org

 

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.


 Støt fri og uafhængig journalistik, så alle fortsat har adgang til væsentlig viden. Du kan her støtte med større eller mindre enkeltbeløb via MobilePay.