Tænk hurtigt og langsomt: Ny forskning lærer os at bruge vores hjerne bedre

Den nyeste forskning afdækker, hvordan vores hjerne arbejder i to systemer, og hvordan vi kan blive bedre til at udnytte vores ganske imponerende og overraskende hjernefunktioner, der desværre til tider også laver de mest tåbelige valg.

Daniel Kahnemans mesterværk af en bog

En af verdens førende psykologer, nobelprismodtager Daniel Kahneman, har skrevet bogen AT TÆNKE – HURTIGT OG LANGSOMT, der er blevet udråbt som en af de vigtigste bøger i dette tiår, og sandsynligvis vil stå i hundrede år.

Kahneman beskriver her, hvordan hjernen arbejder på to radikalt modsatte måder og anvender to fundamentalt forskellige tankegange: “System 1” og “System 2”.

System 1 er hurtigt; det er intuitivt, associerende, metaforisk, automatisk, impressionistisk, og det kan ikke slås fra. Vi har ikke meget kontrol over system 1, men det er den “hemmelige forfatter” til mange af de valg og domme vi laver,- ikke mindst dybt irrationelle valg.

System 2 er langsomt, bevidst, og kræver en indsats. Det kræver opmærksomhed.

System 2 overtager, temmelig modvilligt, når det bliver svært. Det er den del af vores bevidsthed som vi ofte forbinder med vores ”jeg”, men ifølge Kahneman er det en fejltagelse. Det er forkert at identificere sig med System 2, for du er også og lige så dybt inde i System 1. Kahneman sammenligner System 2 med en birollefigur, der selv mener at være hovedpersonen, men ofte kun har en lille ide om hvad der foregår.

 

Den usynlige gorilla

Et eksempel på dette er forsøget med den “usynlige gorilla”:

Halvdelen spotter ikke gorillaen på banen

En række forsøgsdeltagere bliver bedt om at tælle, hvor mange gange bolden skifter hænder mellem holdet i hvid dragt i et spil basketball, hvorfor man bliver tvunget til at ignorere holdet i sort.

Midtvejs i spillet løber en kvinde i gorilladragt ind på banen, banker sig på brystet og løber ud igen. Hun er på banen i hele ni sekunder. Alligevel overser ca. halvdelen af tusindvis af forsøgspersoner »gorillaen«, fordi deres System 2 er travlt optaget af at tælle boldkast mellem det hvide holds spillere. (Berlingske)

Det er i øvrigt den svaghed i vores system 2 som tryllekunstnere ofte benytter sig af.

System 2 trættes nemt, så det accepterer normalt, hvad System 1 fortæller det. Det er ofte en rigtigt god ide, for System 1 er for det meste ret god til sine opgaver; det er yderst følsomt over for subtile miljøindikatorer, tegn på fare og andet. (The Guardian)

Det er dog også system 1, som laver de mest tåbelige valg og er utroligt nemt at manipulere af reklamer af forskellig art, og i det hele taget i en lang række valg, som vi tror er baseret på vores logik, men ofte overhovedet ikke er logisk styret.

 

Når system 1 fuckr med dn hjrne

Vidste du for eksempel, at selv garvede dommere idømmer længere fængselsstraffe, hvis de kort inden domsafsigelsen har slået et højt antal øjne med to terninger? Eller at vi beviseligt køber mere sæbe og vaskepulver, hvis vi kort forinden er blevet tvunget til at tænke ‘beskidte’ tanker? (saxo.com)

Nobelprismodtager Daniel Kahneman

Bogen vrimler med den slags eksempler, der viser hvordan vores humør og fordomme, får os til at over- og undervurdere temmelig forudsigeligt.

Der er f.eks. den såkaldte “Halo-effekt”, den tendens til at kunne lide (eller ikke at kunne lide) alt ved en person, herunder ting, man ikke selv har bemærket. Halo-effekten afspejler det forhold, at system 1 genererer en enklere og mere sammenhængende verden end virkeligheden. Hvis et firma har succes, har vi en tendens til at beskrive lederen som fleksibel, metodisk og beslutsom, mens samme person beskrives som rigid, forvirret og autoritær, når firmaet klarer sig dårligt. (Tidsskriftet Epsilon)

Hvis du holder en blyant mellem dine tænder og på den måde tvinger din mund til at forme et smil, vil du synes, at en tegneserie er sjovere, end hvis du holder blyanten pegende fremad så du former dine læber rundt om den på en rynkefremkaldende måde. (The Guardian)

 

Forankringseffekten og tilfældets betydning

I et forsøg designet til at teste “forankringseffekten” fik erfarne dommere en beskrivelse af et butikstyveri. De blev så “forankret” til forskellige tal ved at blive bedt om at slå med to terninger, der hemmeligt var blevet lavet til kun at give summen – tre eller ni. De blev efterfølgende spurgt, om fængselsstraffen for butikstyveriet skulle være større eller færre i måneder end den samlede visning på terningerne. Dommerne ville normalt have lavet meget ensartede domme, men de, der lige havde slået ni, foreslog i gennemsnit otte måneder, mens de, der havde slået tre, i gennemsnit kun foreslog fem måneder. Alle dommere var uvidende om forankringseffekten.

Aben klarer sig HVER gang lige så godt som børschefen

Vi undervurderer også groft tilfældets rolle i livet (dette er system 1’s arbejde). Gentagne analyser viser helt entydigt, at fondchefers resultater med aktiekøb ikke klarer sig bedre, end hvis hvis man betroede sine økonomiske beslutninger til en abe, der kaster dart mod en skive. Eksperimentet har været afprøvet et utal af gange og viser hver gang det samme. Alligevel hopper vi næsten hver gang på økonomiske forudsigelser af folk i jakkesæt, selvom al empiri viser, at de ikke holder.

Vi er også håbløst underlagt den illusion som vores nuværende fokus giver os, og som kan formidles i en sætning:

“Intet i livet er lige så vigtigt som du tror ​​det er, når du tænker på det.”

Hvad end vi fokuserer på udvider sig altid voldsomt i varmen af ​​vores opmærksomhed, indtil vi antager, at det aktuelle emnes rolle i vores liv som helhed er større end det egentlig er.

Bogen er et overflødighedshorn af meget væsentlig viden om os selv, og hvordan vores sind fungerer. Selvom det er en omfangsrig bog er kapitlerne korte, og kræver ingen særlige forudsætninger at læse. Kahnemans bog er allerede en international bestseller og er lige udkommet på dansk herhjemme på Lindhardt og Ringhof som bl.a. skriver om bogen:

“Ved at trække på erfaringerne fra eksperimenter foretaget gennem et helt liv, afslører Daniel Kahneman, hvornår vi kan stole på den hurtige tænknings intuition, og hvordan vi kan drage fordel af den langsomme tænkning. Han giver praktisk og oplysende indsigt i, hvordan valg træffes både i vores professionelle og private liv – og hvordan vi kan bruge forskellige teknikker som værn mod de mentale faldgruber, der ofte skaffer os i vanskeligheder. At tænke – hurtigt og langsomt vil for altid forandre den måde, du oplever verden og træffer beslutninger på.”

“… sjældent har man læst en bog som i den grad angår ethvert menneske” (Berlingske)

Bogen er for dig, hvis forbindelse til system 2 ikke er helt afbrudt, men også til dem som måske gerne vil blive bedre til at bruge deres intuitive, hurtige og mere spontane system 1.

 

 

Relaterede artikler:

Vores irrationelle hjerne: Har vi selv kontrol over vores beslutninger?

 

Neurovidenskaben redefinerer vores psyke: Vores sind er fladt og utroligt fleksibelt

 

Optiske illusioner der vil snyde din hjerne: Videnskab og fun facts

 

Kan ”deep work” give os mentale superkræfter, og ændre vores liv?

 

 

Kilder:

AT TÆNKE – hurtigt og langsomt af Daniel Kahneman

The Guardian, saxo.com, Lindhardt og Ringhof, Tidskriftet Epsilon, Berlingske.

 

 

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her