5 job der sandsynligvis er væk om 10 år

Vi lever i en omskiftelig tidsalder, hvor tingenes orden tilsyneladende skifter hurtigere og hurtigere. Internettets konstant stigende muligheder, er en alvorlig udfordring for en lang række job. Anden ny teknologi som eksempelvis selvkørende biler, stadig eskalerende kunstig intelligens er også med til at true mange traditionelle job.

Postbude

Postbude kan læse skriften på væggen

Vi har allerede herhjemme set skriften på væggen, med vores skrantende postvæsen. Med stigningen i teknologi og e-mail kommunikation er behovet for postarbejdere langsomt ved at forsvinde. Brevmængden falder og falder, og med konkurrencen fra i private virksomheder, der overtager mange af postvæsnets opgaver, som f.eks. pakkeudbringning, har dette gamle respekterede job ikke mange chancer i fremtiden. De stolte embedsmænd med de røde uniformer, der stod som en statsgaranti for pålidelig udbringning af post vil snart være historie. Allerede nu bruger selv offentlige instanser de private pakkefirmaer, da pålideligheden og prisen er bedre en postvæsnets.

Taxachauffører

Selvom Uber momentant er blevet stækket, har væksten af transportdelings apps skabt en ny norm, for transport for den gennemsnitlige forbruger. Med udviklingen af de mange apps med GPS-teknologi, vil det at ringe efter en taxa om få år være historie. Taxichauffører skal tænke nyt og følge udviklingen for at holde deres forretning flydende. Hertil kommer den indlysende konkurrence som selvkørende taxier vil komme til at udgøre i fremtiden. Der er rigtig mange teknologiske kort, der tyder på at hvervet som taxachauffør snart vil være en saga blot.

Sælgere hos rejsebureauer

Med internettets stadigt stigende muligheder, og vores mulighed for online at booke billige ture, sammenligne rejser, flyafgange og hoteller, er dette job langsomt falmet ud af systemet. Borte er de dage, hvor vi havde brug for en tredjeparts person til at finde de bedste tilbud, når vi skulle ud at rejse. Internettet har gjort denne mulighed lettere end nogensinde før.

Kassemedarbejdere

Vi ser det allerede nu i en del supermarkeder og større butikker. Man kan selv scanne varerne, betale med dankort, eller lignende og oveni købet hæve over beløbet. Alt sammen uden brug af anden menneskelig interaktion end vores egen. Lidt sørgeligt vil nogen måske mene, men udviklingen går kun en vej, og i længden er det meget billigere for butikkerne, at lade kunderne ordne købet selv.

Thank you for calling

Telefonsælgere
Et job de færreste nok vil begræde forsvinder. Ikke engang telefonsælgerne selv.
I dag bruger folk ikke telefonen så meget som de plejede. Der er kommet andre mere effektive kommunikationsformer – såsom e-mail, sms, og sociale medier. Gammeldags telemarketing bliver langsomt et arbejde fra fortiden.

 

Truede job og nye muligheder

Bankassistenter har også længe været en truet race, og det ser ud til at fremtidens kunstige intelligenser vil betyde endnu færre jobs i banksektoren. Nordea har allerede meddelt, at såkaldte chatbots og robotrådgivere kommer til at erstatte omkring 2000 kundekonsulenter.

Mere overaskende er det måske for nogle, at både lægers, advokaters og børsmægleres job sandsynligvis vil blive overtaget mere og mere af kunstige intelligenser inden for få år. Der findes allerede i dag computere og programmer som kan udføre diagnosticering hurtigere og mere præcist end læger. Robotter der hurtigere kan finde eksempelvis præcedens i retssager, og programmer der langt hurtigere og mere vedholdende kan overvåge og analysere markedet og foretage køb og salg.
En del af denne udvikling kan også være ret positiv. Det vil eksempelvis, alt andet lige, gøre lægemanglen mindre og ventelisterne kortere i fremtiden.

 

 

 

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.


 Støt fri og uafhængig journalistik, så alle fortsat har adgang til væsentlig viden. Du kan her støtte med større eller mindre enkeltbeløb via MobilePay.