
Al krisesnak er efterhånden ved at være overstået, ikke mindst med de nye tal fra dansk økonomi. Recessionen er afblæst og energikrisen forårsaget af krigen i Ukraine ser også ud til at være et overstået kapitel.
Tværtimod taler flere økonomer i stedet om, at vi i de kommende år sandsynligvis vil opleve et økonomisk boom på grund af den gradvise implementering af kunstig intelligens (AI).
Goldman Sachs vurderer, at efterhånden som AI værktøjer som eksempelvis ChatGPT, arbejder sig ind i virksomheder og samfund, kan det skabe en stigning på 7 % i det globale BNP.
Bank of America forventer, at AI-modeller, der er mange gange stærkere end ChatGPT, vil være tilgængelige inden for et årti, hvilket vil booste produktiviteten i alle sektorer.
Teknologien har et “iPhone-øjeblik” ifølge Bank of America, som forudsiger AI vil give den globale økonomi et løft på 900 milliarder dollars i 2026 og 15,7 billioner dollars i 2030.
I en artikel fra den anerkendte tænketank, Brookings redegør deres økonomer og forskere for den potentielle indvirkning af AI på økonomien og videnarbejdere:
“Store sprogmodeller som ChatGPT er ved at fremkomme som kraftfulde værktøjer, der ikke kun gør arbejdere mere produktive, men også øger innovationshastigheden, hvilket lægger grundlaget for en betydelig acceleration i økonomisk vækst. Som en generel teknologi vil kunstig intelligens påvirke en bred vifte af industrier, hvilket medfører investeringer i nye færdigheder, transformerer forretningsprocesser og ændrer arbejdets karakter… De hurtige fremskridt kan have store fordele, men kan også medføre betydelige risici, så det er afgørende at sikre, at vi styrer fremskridtet i en retning, der gavner hele samfundet.” (brookings.edu)
Brookings forudser en massiv indvirkning på arbejdsstyrken : “Vi forventer, at millioner af vidensarbejdere, lige fra læger og advokater til ledere og sælgere, vil opleve banebrydende skift i deres produktivitet inden for få år, hvis ikke før.”
Mens forskerne fra Brookings anerkender teknologiens risici, tegner de et stort set positivt syn på AI’s indvirkning på arbejdsstyrken og modsiger forudsigelser, der siger, at AI vil resultere i storstilet arbejdsløshed.
Historisk set driver teknologi jobskabelse. 60 procent af arbejdsstyrken i dag laver arbejde, der end ikke eksisterede i 1940. “Så når vi ser tegn på en stor disruption forude, vil det det også betyde en enorm økonomisk vækst” udtaler Joseph Briggs, økonom fra Goldman Sachs. Det er hans vurdering, at kunstig intelligens vil komplementere langt flere job end det fjerner. (goldmansachs.com)
Det er muligt at AI vil betyde en mere lige økonomi og en 4 dages arbejdsuge

En af verdens førende arbejdsøkonomer, David Autor fra MIT mener, at selvom AI vil disrupte arbejdsmarkedet, så kan man med en fælles indsats og kloge politikker føre drømmen om en mere velstående og mere lige økonomi ud i livet. Nyere forskning fra MIT underbygger dette.
Den nobelprisvindende økonom, professor Christopher Pissarides fra London School of Economics, mener at ChatGPT-revolutionen ligefrem åbner døren til en fire-dages arbejdsuge ved at give et stort produktivitetsløft til en lang række job
“Jeg er meget optimistisk om, at vi kan øge produktiviteten,” udtaler han til Time Magazine ”Vi kunne øge vores trivsel i arbejdet generelt, og vi kunne få mere fritid. Vi kunne nemt overgå til en fire-dages uge.”
Pissarides siger, at teknologien stadig kunne tage en ondsindet drejning, såsom at blive brugt til overvågning eller til at invadere privatlivets fred. Men det kunne gøre en “stor forskel” for produktiviteten, hvis det anvendes godt.
Relaterede artikler:
AI på arbejdspladsen er uundgåelig – og der er meget at glæde sig over skriver BBC
Dansk økonomi har aldrig været stærkere ifølge førende eksperter i ind- og udland
ChatGPT giver bedre og mere empatisk medicinsk rådgivning end læger viser ny undersøgelse
Kunstig intelligens kan løfte elever og studerende på 4 måder ifølge forsker i læring
Det er nu muligt at skabe AI-versioner af virkelige personer og det kan få vidtrækkende konsekvenser
Hvad er farerne og fordelene ved kunstig intelligens hvis man spørger ChatGPT selv?
Kilder: Time Magazine, npr.org, brookings.edu, goldmansachs.com, economics.mit.edu.