Alternativet kæmper for 30 timers arbejdsuge

Den danske velfærd kan blive endnu bedre, hvis man spørger Alternativet, der gerne ser, at en normal arbejdsuge kommer ned på 30 timer. Det er dog langt fra alle, der er enige i, at dette vil være en god idé.

Sådanne sager kan altid anskues fra forskellige synsvinkler, og det er da også det, der sker her, idet der er mange, som er direkte uenige i, at det vil kunne lade sig gøre. Umiddelbart lyder der jo fint nok ift., at vi skal mindske risikoen for sygdomme såsom stress, men som sagt, så er det ikke alle, der er helt med på den måde at tænke på.

Finansudvalget i Folketinget har for nylig bestilt en beregning, der skulle gøre det muligt for alle og enhver at kunne se, at det aldrig vil kunne komme på tale, at arbejdsugen skulle nedsættes til 30 timer. Denne beregning viser nemlig, at en nedskæring af arbejdsugen vil betyde, at statskasse vil komme til at mangle 130 milliarder kroner om året målt på en periode på 10 år.

Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor fra Aarhus Universitet, advarer om, at Alternativets forslag vil få store konsekvenser for det danske velfærdssamfund.

Han siger følgende til Politiken:

”Det vil være en dramatisk ændring af hele den danske økonomi. De samlede serviceudgifter ligger på godt 500 milliarder kroner, og det inkluderer alt fra offentlig administration og sygehuse til undervisning, børnepasning, ældrepleje, og hvad ved jeg.”

”Så det vil svare til, at 20 procent af den offentlige sektor skulle skæres væk for at få råd til en 30-timers arbejdsuge,” siger Bo Sandemann Rasmussen til Politiken.

Det er dog ikke noget, der som sådan imponerer Alternativets finansordfører, Josephine Fock. Hun er ikke i tvivl om, at denne beregning er mangelfuld, hvilket får hende til at sige følgende:

“Jeg er ikke synderlig imponeret over regnestykket. Når man tidligere har ændret arbejdsugerne, har man set en øget produktion, og det har de slet ikke taget med,” siger hun til Ritzau.

Hun understreger, at Alternativet ikke vil pille ved de offentlige ydelser for at dække et eventuelt hul.

“Med det her forslag vil der komme mindre sygdom, mindre fravær og en øget produktivitet. Det virker lidt til, at man slet ikke anerkender det i regnestykket,” siger Josephine Fock.

 
 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her