
Uligheden i USA er eksploderet i de sidste 30 år, og er en af de varmeste emner i den forestående valgkamp.
Hedgefond-milliardær Ray Dalio opfordrer de amerikanske politikere til at erklære national nødtilstand overfor den stigende ulighed, hvis man skal undgå muligheden for en voldelig revolution. (Financial Times)
”Verden er blevet vanvittig, og systemet er brudt sammen”
Udtaler Ray Dalio, der er chef for hedgefonden Bridgewater Associates. En stilling han selv modtager svimlende 2 millarder dollars om året for.
En anden amerikansk milliardær, Nick Hanauer har tidligere beskrevet den nuværende situation i USA på denne måde:

“Den voksende ulighed er ved at skubbe vores samfund ud i tilstande, der ligner Frankrig før revolutionen” (Nick Hanauer)
Hanauer og andre mener, at den stigende ulighed kan føre til civilsystemets kollaps; vi er ved at bevæge os væk fra et reelt demokrati over mod et plutokrati, hvor det er en lille elite, der bestemmer både politisk og økonomisk.
Flere fremtrædende amerikanske milliardærer og finansfolk påpeger, at det kapitalistiske system er brudt sammen, og at man må begynde at justere på det.
Det gælder også kendte superrige som Bill Gates, Jeff Bezos og Warren Buffet som vil have en større beskatning af superrige som dem selv.
”Årsagen til at det er brudt sammen, er fordi det ikke længere er et system med lige muligheder. Det skal reformeres på en måde, så det fungerer bedre ”. (Ray Dalio)
Her ligger Dalio på linie med en af de mest sandsynlige demokratiske kandidater til præsidentposten, Elisabeth Warren, der vil indføre en større beskatning af USA´s rigeste og store virksomheder. Den meget anerkendte økonom Thomas Piketty gør sig også til talsmand for dette og andre radikale tiltag for at bekæmpe den stigende ulighed.

“Flere demokratiske kandidater slår hårdt på, at uligheden skal bekæmpes med probate – nogen vil sige uamerikanske – midler. Omvendt vokser bekymringen i den bedst stillede del af USA for radikale politiske forandringer.” (Børsen)
Der er en udbredt vrede i den amerikanske befolkning over, hvordan superrige og store virksomheder i årevis har unddraget sig skat med forskellige tekniske skattefinter og finansielle transaktioner.
Det store fokus på ulighed har skabt bekymring på Wall Street. Der laves allerede grundige analyser i banker og andre finansinstitutioner, af hvilke konsekvenser en høj beskatning af superrige og store virksomheder vil have på finansmarkederne.
For mere end halvdelen af vælgerne er gabet mellem rige og fattige et “meget stort problem.” (Børsen)
De nederste 60 procent af amerikanerne er reelt ikke steget i løn siden 1980. Formuen i den øverste ene procent er større end formuen hos de nederste 90 procent af befolkningen til sammen. (Zetland.dk)
Der er ingen tvivl om, at den politiske-økonomiske debat har taget en drejning, som for få år siden var utænkelig i amerikansk politik. Det som førhen blev affejet som “socialist talk” er nu en del af den aktuelle dagsorden for både politikere, finansfolk og menigmand.
Relaterede artikler:
Superrige bedrager for milliarder og underminerer staten – En verden uden for lov og kontrol?
Facebook og Google betaler stort set ikke skat i Danmark. Organiseret skattebedrag i milliardklassen
Kilder: Financial Times, Børsen, CNBC, zetland.dk.