Antibiotika der dræber en af ​​verdens dødeligste bakterier opdaget af AI supercomputer

Medforsker på studiet, Denise Catacutan, Institut for Biokemi & Biomedicinsk Videnskab ved McMaster University

Forskere der brugte kunstig intelligens, har opdaget et nyt antibiotika, der kan bruges til at behandle en af ​​verdens mest lægemiddelresistente superbakterier.

Den pågældende superbakterie er Acinetobacter baumannii, som WHO har klassificeret som en “kritisk” trussel blandt “prioriterede patogener” – en gruppe af bakterier der udgør den “største trussel” mod menneskers sundhed. (The Guardian)

Kunstig intelligens (AI) har vist sig at være et fantastisk værktøj til at bekæmpe antimikrobiel resistens, som Verdenssundheds organisationen har udpeget som en af ​​de ti største globale trusler mod folkesundheden, som menneskeheden står over for.

I dette tilfælde brugte canadiske og amerikanske videnskabsmænd “deep learning” til at identificere et antibiotisk molekyle, der kan dræbe Acinetobacter baumannii. Bakterien, der er notorisk vanskeligt at udrydde, forårsager infektioner hos sårbare hospitalspatienter – som for tidligt fødte børn og dem med nedsat immunforsvar.

Bakterien kan overleve på overflader som dørhåndtag, skabe og senge i lange perioder og kan forårsage lungebetændelse, sepsis og meningitis – som alle er potentielt dødelige.

Superbakteriens evne til at opfange DNA fra andre arter af bakterier i dens omgivelser – inklusive antibiotikaresistens gener – gør den unikt uovervindelig. Men AI-algoritmen forudsagde en forbindelse, der kan slå den.

Forskerne navngav den nyopdagede forbindelse abaucin og beviste dens effektivitet i eksperimenter på mus med inficerede sår og bakterieceller dyrket i laboratoriet.

Den anvendte AI-proces kan også fremskynde opdagelsen af ​​behandlinger for andre potentielt dødelige sygdomme – inklusive MRSA – fordi den kan få adgang til hundredvis af millioner, muligvis milliarder, af molekyler, der har potentielle antibakterielle egenskaber.

Konventionelle molekyle screeningsteknikker er tidskrævende, dyre og begrænsede i omfang.

“Ved at bruge kunstig intelligens kan vi hurtigt udforske store områder af det kemiske rum, hvilket markant øger chancerne for at opdage fundamentalt nye antibakterielle molekyler,” udtaler hovedforsker på studiet, Dr. Jonathan Stokes fra McMaster University i Ontario, Canada.

Professor James Collins, fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), er enig. “Vi ved, at algoritmiske modeller virker. Nu er det et spørgsmål om at anvende disse metoder bredt for at opdage nye antibiotika mere effektivt og billigere.”

Det er efterhånden vidt anerkendt, at brug af kunstig intelligens kan fremskynde opdagelse og design af lægemidler ved at analysere enorme mængder af biologiske data, forudsige forbindelsers aktiviteter og optimere kliniske forsøg.

Det nye studie er lavet af en gruppe forskere fra McMaster University og Massachusetts Institute of Technology (MIT), og er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Chemical Biology.

 

Relaterede artikler:

AI vil sandsynligvis føre til globalt økonomisk boom og måske en 4-dages arbejdsuge

AI på arbejdspladsen er uundgåelig – og der er meget at glæde sig over skriver BBC

Der er stor risiko for, at jo større indvirkning kunstig intelligens får, jo mindre vil vi forstå hvordan eller hvorfor

ChatGPT giver bedre og mere empatisk medicinsk rådgivning end læger viser ny undersøgelse

Kunstig intelligens skaber på rekordtid ny medicin mod tvangslidelsen OCD

 

Kilder: The Guardian, MIT, McMaster University, studyfinds.org, nature.com.

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her