Beviser kvantecomputere eksistensen af parallelle universer?

Der er en lang række fremtrædende fysikere, der argumenterer for, at paralelluniverser er den logiske konsekvens af det, der f.eks. foregår i en kvantecomputer. Kvantecomputere kan lave beregninger på sekunder, der ville tage almindelige computere milliarder af år at beregne. Succesrige kvantecomputere er i fuld udvikling også i Danmark, og det får måske indflydelse på den måde vi opfatter verden på fremover.

 

Muligt gennembrud  på verdensplan foregår i Danmark

 

Kvantecomputere køles ned til minus 273 grader

Lyngby er blevet udvalgt af Microsoft til at være kvantecomputer-center, hvor den fysiske qubit-kerne, der er hjertet i computeren, skal fremstilles.

Danmark råder over store kapaciteter på området, og det er sandsynligt, at der venter store gennembrud forrude.

Målet er at skabe fremtidens computer – en kvantecomputer – med en regnekraft, der afgørende flytter grænserne for, hvad det kan lade sig gøre at beregne. (Niels Bohr Institutttet, 21/9-2018)

 

”En kvantecomputer kan potentielt foretage beregninger på minutter, som en traditionel computer vil være milliarder af år om at løse” (Professor Peter Krogstrup)

 

Professor Peter Krogstrup, Niels Bohr Instituttet

”Kvantecomputeren kan på sigt spille en afgørende rolle inden for udvikling af ny medicin, udvikling af materialer til nye teknologier og også IT-sikkerheden kan flyttes til et helt nyt og højere niveau. “Vi har at gøre med en helt ny måde at tænke på,” siger Peter Krogstrup i en pressemeddelelse fra Niels Bohr Instituttet.

Dette gælder også udviklingen af kunstig intelligens, hvor Google og NASA eksperimenterer med kvantecomputere, der kan distancere alt, hvad vi kender af intelligens, inklusive menneskets.

Kvantemekanikken bygger blandt andet på det, der kaldes “superposition”, altså den omstændighed at elektroner og andre partikler kan være flere steder på en gang. Det er et alment kendt princip inden for naturvidenskab og ingeniørvidenskab, og anvendes ofte i lasere og computere i dag.
Kort fortalt betyder konsekvensen af superposition i princippet, at alt kan være flere steder på en gang, – også flere udgaver af vores univers, selvom vi hidtil ikke direkte kan observere det.

En af Stephen Hawkings sidste teorier var, at sorte huller sandsynligvis var en slags åbninger til parallelle universer, og selvom det kan lyde som ren science fiction, er der en lang række anerkendte fysikere, der argumenterer ganske overbevisende for, at det afgørende bevis for paralleluniverser skal findes i de nye kvantecomputere.

  “Det er en meget klar forudsætning i vores mest vellykkede fysikteori, at der er et enormt antal parallelle realiteter, lige så virkelige som den vi lever i; de har bare helt forskellige historier … ” lyder det fra Geordie Rose, en af pionererne indenfor kvantecomputere.

 

Professor i fysik, Max Tegmark

Den anerkendte fysiker, Max Tegmark, har nu også den overbevisning, at et gennembrud for kvantecomputere i princippet kan bevise eksistensen af parallelle universer, med mindre hele kvanteteorien er forkert, hvilket der ikke er meget der tyder på.

Den britiske astrofysiker John Gribbin mener, at det seneste arbejde inden for kvantecomputere viser, at vi kan få kendskab til andre verdener. Ifølge multiverse-tolkningen virker kvantecomputere, fordi de har adgang til computere i andre verdener. Det er kilden til den enorme regnekraft: Hvis man kan opbygge en kvantecomputer, har man i princippet mange computere til sin rådighed. Hvor en almindelig computer foretager en beregning af gangen meget hurtigt, laver en kvantecomputer alle beregninger på en gang.

Gribbin afslører i sin bog “In Search of the Multiverse”, hvorfor selv de største tænkere ikke kan forklare kvantefysikernes realiteter uden at støde på det ufattelige; nemlig at der eksisterer utallige universer ved siden af vores med forskellige historier. Vi kan ikke se dem, men det kan forklares som siderne i en bog, hvor vores univers og virkelighed bare er en side i bogen.

Det er naturligvis så banebrydende, at man næsten kun kan afskrive det som science-fiction. Ikke desto mindre, er det måske sådan det hænger sammen.

Overvej dette. Multiverset indebærer, at der sammen med vores verden muligvis ligger et uendeligt antal andre verdener, hvoraf mange er næsten nøjagtigt de samme som vores, og som vores har en forbindelse til. (The Guardian)

 

Filosofisk åbner det også op for en masse spørgsmål, for i kvantefysikken afgøres den enkelte verden af betragteren, altså DIG. Den måde du ser verden på er med til at skabe den. Hver gang du tager et valg skaber du i princippet en ny verden.

 

Kilder: 

Niels Bohr Instituttet

Professor Peter Krogstrup

Geordie Rose, CTO ved D-Wave Systems

John Gribbin, IN SEARCH OF THE MULTIVERSE

The Guardian

Max Tegmark, Professor i fysik ved Massachusetts Institute of Technology

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her