Boligbytte kan være smart i nogle tilfælde

Ikke alle familier bor i en lejlighed, der passer til familiens størrelse – og ikke alle enlige bor i en lejlighed, der egentlig passer særligt godt til deres behov.

Det kunne fx være en børnefamilie, der er vokset, og som bor i en mindre 2-værelses lejlighed – eller det kunne være en ældre dame, der stadig bor i den samme 4-værelses lejlighed, som hun gjorde, da børnene boede hjemme.

Det kan være smart, hvis alt går glat, at bytte lejlighed, så alle parter får sig en lejlighed, der passer bedre til dem. Det vil også betyde, at ventelisterne kan springes over, hvilket kan være et stort plus, hvis man gerne vil flytte ”her og nu”.

Man skal dog være opmærksom på visse ting, som kan gøre boligbyttet mere kompliceret end som så.

At bytte lejebolig er mere populært, end mange måske går og tror. Det er ikke usædvanligt, at der bliver byttet lejeboliger, og det kan da også ses på www.bytbolig.dk, at der er gang i fænomenet, som umiddelbart virker ret ligetil, idet der er 1997 byttetilbud på denne hjemme, som drives af Boligselskabernes Landsforening. Der er dog nogle ting, som man skal være opmærksom på, inden man bytter sig til en ny bolig.

Det kan ske, ganske uden at man som sådan skal have lov af sin udlejer, at man kan bytte lejebolig. Og der kan byttes mellem private lejeboliger og almene lejeboliger, så der er altså mange muligheder. Udlejeren skal naturligvis have besked om det inden, og der er da også nogle ting, der kan sætte en kæp i hjulet på idéerne om at bytte bolig.

Ifølge lejeloven er der nemlig ingenting til hinder for, at udlejeren sætter lejemålet i stand, inden den nye lejer kan flytte ind. Og det kan være med til at sætte prisen i vejret på lejemålet, hvilket kan betyde, at en af parterne ikke længere er interesseret – Og ja, så står man der…

Der er også nogle krav, som man skal leve op til, hvis man ønsker at lave en ”byttehandel”:

Du må kun bytte med andre lejere. Du skal have boet i dit nuværende lejemål i tre år. Der må ikke bo mere end én beboer per værelse i den lejlighed, du bytter væk, og byttehandlen må kun være mellem to personer. Et såkaldt trekantsbyt er ikke tilladt.

”Hvis udlejeren siger nej, skal han have meget tungtvejende begrundelser,” siger Claus Højte, direktør i Lejernes Landsorganisation, LLO. ”Men der er en undtagelse. Hvis udlejer selv bor i ejendommen, og ejendommen har færre end syv lejligheder, kan udlejer tillade sig at sige nej til et boligbyt,” fortsætter han ifølge Finans.dk.

”Scenariet med en gammel dame med en fireværelses, som vil bytte bolig med en børnefamilie, er næsten umuligt i de store byer, fordi begge huslejer stiger, når lejlighederne bliver moderniseret,” siger Claus Højte.

”Hvis man ikke vil acceptere den husleje, som moderniseringerne fører med sig, kan man fortryde byttehandlen uden konsekvenser,” oplyser Claus Højte.

Hvis man allerede bor i en lejlighed, der er moderniseret, vil det ifølge Claus Højte typisk ikke ske, at udlejer vil modernisere yderligere.

”Men det er noget, man skal holde sig for øje,” siger han ifølge Finans.dk.

 
 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her