Danske Bank og Nordea hvidvaskede milliarder for kriminelle russere

Nordea og Danske Bank lod milliarder hvidvaske for nogle kriminelle russere. Ifølge Berlingske skal der være overført mere end syv milliarder kroner gennem danske banker, fordelt på 1700 overførsler i perioden 2011 til 2014 .

»Der er tale om transaktioner af en så mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne«, siger seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull til Berlingske.

Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker og er endt i selskaber på Seychellerne og i Panama. Det antages, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.

»Der er ganske enkelt ingen saglige årsager til, at et selskab i Storbritannien overfører ret store summer via en bank i Moldova til en konto i en dansk bank, der tilhører et selskab i et skattely som Panama. Det er helt galt«, siger Lars Krull til Berlingske.

Banker er forpligtigede til at “undre” sig over den slags overførsler. At det tillige har stået på i så mange år gør kun tingene meget værre. Bankernes ledelse kan ikke have været uvidende om så store overførsler gennem 3-4 år.

Afsløringen er kommet i hus i samarbejde med journalistorganisationen OCCRP og den internationale hvidvaskningsskandale kører lige nu i medier verden over. Således også i England, hvor andre store banker er involveret. OCCRP har delt afsløringerne med 32 medier verden over, deriblandt Berlingske og The Guardian.

Citat fra The Guardian: “One senior figure involved in the inquiry said the money from Russia was “obviously either stolen or with criminal origin”.

Svaret fra bankerne er det snart forudsigelige: “… vi erkender at kontrollen ikke har været god nok… men det har vi rettet op på siden etc…” som man også hørte det i forbindelse med Panama skandalen, hvor Nordea mildest talt havde en dårlig sag med at forklare, hvordan banken havde medvirket til skatteunddragelse talrige gange over flere år.

Mon en bankrøver, der har begået talrige bankrøverier kunne slippe afsted med den forklaring og slippe for straf?

At Finanstilsynet kommer med skarp kritik af bankerne, får dem nok ikke til at ryste i bukserne af skræk.

I stedet bude man afdække, hvor meget bankerne har tjent på hvidvasken af de 7 milliarder, og derefter give dem en bøde på mindst det dobbelte. Om der burde være et personligt strafansvar med fængselsstraffe, er vel også en relevant diskussion, når vi taler om beløb i den størrelsesorden.

Alt andet ville være at sende et signal om at storbanker kan slippe afsted med at medvirke til hvidvask af penge for kriminelle, så længe de bare “fortryder” det bagefter.

Venstre udtaler, at den øverste ledelse i bankerne har ansvaret: De her overførsler er foregået gennem flere år, og det må være rimeligt, at se på straf og bødeansvar hos ledelsen i bankerne.

Morten Bødskov (S) mener også, at man må se sanktionsniveauet overfor bankerne, og har hasteindkaldt 3 ministre omkring skandalen, som Ole Krohn (finansredaktør på TV2), kalder den værste bankkrise siden finanskrisen.

Ole Krohn fortsætter: … det er meget, meget ubehagegeligt for Danske Banks og Nordeas omdømme, at vi har en sag der drejer sig om hvidvask og kriminelle… som sætter spørgsmålstegn ved bankerne som gode samfundstøtter, der bidrager til den fornuftige hvide økonomi…”

Erhvervsminister Brian Mikkelsen: “Danmark må samarbejde med andre lande for at stoppe hvidvask. Det drejer sig om store summer ligesom i afsløringerne kendt som Lux- og Swissleaks samt Panama Papers, påpeger erhvervsministeren. – Det kan være rene forbryderpenge, som måske er brugt til finansiering af terror eller narko.”

Danske banker har et medansvar og må stå til regnskab for deres transaktioner, hvor det ser ud til, at de belejligt har vendt det blinde øje til i en årrække og tjent mange penge på arrangementet.

Man kan frygte at bøder ikke er en tilstrækkelig sanktion, da bankerne har dybe lommer. Et personligt strafansvar hos ledelsen i bankerne har sandsynligvis noget større effekt. (RED.)
 
 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.