Danske Banks skattefinte: Betalte 2 procent i skat

Danske bank havde i 2014 et overskud på svimlende 10 mia, men betalte alligevel kun omkring 2 procent i skat, ved hjælp af en skattemanøvre. Selskabsskatten i Danmark er normalt 25 procent.

Den danske stat (skatteyderne) holdt under finanskrisen hånden under bl.a. Danske Bank, -alligevel har banken gennem en årrække udnyttet et smuthul i skatteloven, der gør det muligt at trække deres tab i udlandet fra i skat, samtidig med, at de skovler milliarder ind i koncernen til glæde for aktionærer og topchefers lønbonusser.

De mange milliarder i overskud er bl.a. akkumuleret ved nye gebyrer. I 2015 havde Danske Bank et endnu større overskud på 13 mia, og de største indtægter kom fra de mange gebyrer bankens kunder betaler.

Og selv om renterne er rekordlave, er bidragssatser og andre gebyrer på danskernes boliglån blot steget og steget.

Hos Forbrugerrådet Tænk bakker man op om kritikken, der er blevet rejst flere gange tidligere over for banksektoren:

– Man kan betegne det som en ren pengemaskine, siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

– Indtægterne ryger bare ind i realkreditinstitutterne. Og mange gange videre til bankerne.

Danske Banks skattefinte betød også, at det danske samfund gik glip af milliarder i skattebetalinger i både 2012 og 2013.

Skatteteknisk akrobatik

Det er en målrettet brug af reglerne om international sambeskatning, der gør, at Danske Bank de seneste år har kunnet slippe med så lidt i dansk selskabsskat. Det er så at sige de danske skatteborgere, der betaler for de (Danske Banks) fejlslagene investeringer, siger skatteadvokat Torben Bagge.

Tidligere skatteminister Jonas Dahl (SF) løftede pegefingeren overfor Danske Bank, som han mente havde travlt med at ville have en økonomisk sikring fra staten under krisen:

– Den danske stat holdt med bankpakkerne hånden over Danske Bank under finanskrisen, og nu da banken begynder at have store milliardoverskud, ville det være mest rimeligt, at banken begynder at bidrage langt mere til den fælles husholdning i stedet for at bruge smuthuller i den internationale lovgivning, sagde Jonas Dahl.

I 2014 blev det afsløret af Ekstrabladet, at Danske Bank ovenikøbet udbetalte udbytte til en af deres aktionærer (Selskabet Cevian Capital) i skatteparadiset Jersey. En af Cervians Capitals ejere er den berygtede Wall Street-haj Carl Icahn, der af mange betegnes som virkelighedens Gordon Gekko. Cevian Capital ejer godt 10 procent af Danske Bank.

Hele vores samfund bygger på, at der betales skat af indtægter tjent i Danmark. Denne skat finansierer vores skoler, uddannelser sygehuse, infrastrukturer etc. Og bankerne lever i høj grad direkte og indirekte af dette samfunds trivsel og sammenhængskraft.

Ovenpå de seneste afsløringer af Danske Banks medvirken til hvidvask i milliardklassen for russiske kriminelle i perioden 2011 – 2014,  kan man godt begynde at sætte alvorlige spørgsmålstegn ved bankens etik og moral, og som Finansredaktør Ole Krohn udtalte det: …   sætte spørgsmålstegn ved bankerne som gode samfundstøtter, der bidrager til den fornuftige hvide økonomi… ”

Er der nok kontrol med bankerne, eller gør de stort set som det passer dem i forhold til at opnå maksimal indtjening og udbytte til aktionærer og ledelsen? Har bankerne fået for meget magt og agerer de kun med egen fortjeneste for øje og aldeles uden samfundsansvar?

Det er spørgsmål som politikerne og den danske befolkning igen må stille sig selv i disse dage. (RED.)

 
 
 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her