Forårstiden og påsken bringer en ny begyndelse og nye muligheder med sig. Mens mange kender til påskeæg og harer, gemmer sæsonen på nogle overraskende og sjove fun facts, der kan få smilet frem. Her er en liste over de ti mest overraskende facts, spækket med historiske anekdoter og skæve traditioner.
1: Påskeharen var engang en fugl – “Ēostre” var gudinden for daggry, forår, frugtbarhed og genfødsel. Som historien fortæller, havde Ēostre engang reddet en fugl fra vinterkulden. Fuglens vinger var frosset og kunne ikke flyve væk. Eostre forvandlede derfor fuglen til en hare, og da haren engang var en fugl, kunne den lægge æg en gang om året, hvilket forklarer påskeæg-traditionen.
2: Påske kommer oprindeligt netop fra gudindenavnet Eostre som var den angelsaksiske forårsgudinde og desuden kan føres tilbage til vikingerne og de germanske stammer. På engelsk hedder påske som bekendt “Easter” afledt af gudindenavnet Eostre. På tysk hedder påske “Ostern”. Det danske ord “påske” kommer af det græske pascha, af hebræisk pesah ‘gå forbi, skåne’, om dødsenglen, der går forbi. På en måde kan man sige at Jesus den dag går døden forbi.
3: Verdens største påskeæg – I 2015 blev der i Italien fremstillet et påskeæg på imponerende 7.200 kilo chokolade. Det største ikke spiselige påskeæg er dog lavet i 2023 i Brasilien og er større end et hus.
4: Påsken har ikke en fast dato – I modsætning til jul, som altid falder den 25. december, bestemmes påskens dato af månen. Påsken fejres den første søndag efter den første fuldmåne på eller efter forårsjævndøgn. Det betyder, at datoerne for påsken kan variere fra år til år, og kan besværliggøre planlægningen af påskefrokoster.
5: Forbudt dans – Langfredag, hvor påskeweekenden starter, er det ulovligt at danse offentligt i de fleste delstater i Tyskland.
Selv i Europas club-hovedstad, Berlin, er der dansefri zone af respekt for den religiøse dag.
I Baden-Württemberg er det tilladt at spille musik, men dans er ikke tilladt, mens man i Bayern, hvis man bliver taget i at spille musik af nogen art i en bar, kan få en bøde på op til 10.000 euro.
Tankegangen bag dette forbud er af respekt for kristne, som sørger over Jesu død langfredag og påskesøndag.
6: Vikingerne og forårets komme – For vikingerne var forårets ankomst en tid for fornyelse og forberedelse til sommerens ekspeditioner og togter. De fejrede også Eostre opkaldt efter gudinden for daggry og fornyelse. Det var en tid for plantning og forberedelse til de kommende måneders arbejde, men også for festligheder, hvor man fejrede lysets sejr over mørket. Som bekendt har kristendommen kuppet en del af de gamle nordiske mere løsslupne højtider.
7: Det største påskeæg-ræs – En by i Florida hævder at have det største påskeæg-ræs i verden, med over 500.000 æg spredt over et område.
8: Traditionen med at male æg stammer fra en Ukraine – I Ukraine tager påskeæg, eller pysanky, kunsten til et nyt niveau. Æggene bliver dekoreret med komplekse mønstre og symboler, som menes at beskytte mod onde ånder. En smuk tradition, der kræver både tålmodighed og en sikker hånd.
9: Påskeliljer som forårsbudbringere – I mange kulturer anses påskeliljen for at være det første tegn på forår. Blomsten symboliserer ny begyndelse og håb.
10: Gigantiske omeletter i Frankrig – Hver påske samles Brotherhood of the Giant Omelet, som de har gjort i årtier, i Bessières, Frankrig, for at slå mere end 15.000 æg ud, tilberede en kæmpe æggekage og uddele portioner til tusindvis af observatører, der strømmer til festlighederne.
God påske, godt forår og en ny begyndelse.
Relaterede artikler:
Fun Facts fra hele verden – viden du ikke vidste du havde brug for
24 Fun facts til ferien: En overflod af absolut unyttig men interessant viden