NASA opfindelse forynger huden

Hudforyngelse er ikke ligefrem, hvad man normalt forbinder med solarier. Selvom konstruktionen ligner dem fra de gamle solcentre bliver man heller ikke brun af collagenlys, men får i stedet yngre og strammere hud og reduceret acne.

Det hedder collagenlys og har tilsyneladende en lang række sundhedsmæssige fordele, herunder en en forøget collagen produktion i huden.
Det er i hvert fald hvad der loves, og utroligt nok også understøttes af hudlæger i både udlandet og herhjemme.
Ifølge hudlæge og cheflæge på privathospitalet Mølholm, Peter Bjerring virker det, hvis ellers teknikken er lavet rigtigt.
“Hvis producenterne bag maskinerne med lyset rammer en bølgelængde på 632 nanometer, er der videnskabeligt bevis for at det faktisk styrker bindevævet (Politiken, TV2 og DR Sjælland).

Hvad der kunne lyde som en aprilsnar er faktisk igennem flere år dokumenteret i mange tests og studier. Videnskaben bag går ud på, at den såkaldte fotobio-stimulation, der frembringes af lyset i de dybere lag af huden, øger hudens metabolisme og fører til en reaktivering af collagensyntesen i huden. Den aldrende hud stimuleres således til at producere collagen og elastin igen.

Resultater fra et 2014-studie offentliggjort i Photomedicine og Laser Surgery, viste både effektivitet og sikkerhed for collagenlysbehandling; “… lyset fremmer hudforyngelse og intradermal kollagenforøgelse sammenlignet med kontrolgruppen. Forskerne konkluderede, at collagenlys terapi “giver en sikker, non-ablativ, non-termisk, atraumatisk fotobio modulations behandling af hudvæv med høj patienttilfredshed.” (Photomedicine and Laser Surgery, feb. 2014). Det betyder i korte træk, at lyset afsætter energi dybere nede i huden, uden af skade det øverste hudlag.

NASA eksperiment med collagenlys mod hudskader

Det røde lys blev oprindeligt brugt af NASA i et eksperiment med at stimulere plantevækst i rummet, og det viste sig, at det bl.a. også kunne hjælpe med med at helbrede sår og forbrændinger. De medicinske spinoff  af NASA’s opdagelse til behandling af hudsygdomme og skader bredte sig, og skønheds industrien var ikke sen til at kunne se mulighederne i den nye behandling.

Har man tendens til at blive deprimeret i den mørke tid, virker collagenlys desuden som den almindeligt kendte lysterapi, der giver mere energi og øger serotonin niveauet i hjernen.

Igennem en del år har collagenlys været forbeholdt medicinsk brug og et mere eksklusivt klientel i skønhedssaloner o.l., men fænomenet har nu bredt sig til bl.a. fitnesscentre rundt omkring i verden og i Danmark. Prisen på behandlingerne er også faldet, efterhånden som der er kommet flere udbydere. Med mindre man køber behandlingerne som en del af et medlemskab eller lignende, er prisen mellem 70 og 100 kr. og tager ca. 20 minutter pr. gang, hvor hele kroppen bliver badet i rødt lys og varme. Efter sigende ret behageligt og afslappende, og sikkert noget som kunne blive et hit indenfor wellness i det hele taget.
Selvom prisen er faldet, er der dog nok mange, som vil vælge kun at gøre det en gang imellem for at booste ens udseende og humør. Det er i hvert fald hvad flere og flere afprøver i de nye collagenlys tilbud rundt om i landet.

Ved påførte skader som brandskader, strækmærker o.l. er behandlingsresultatet blivende. Ved naturlige ældingsrynker skal behandlingen desværre holdes ved lige. Det anbefales i øvrigt at bruge øjenbeskyttelse under behandlingen.