Din smartphone er planlagt til at gå i stykker. EU kæmper nu imod techgiganterne

Det har i igennem en del år været et tiltagende problem at smartphones, PCér og tablets har været produceret således, de ikke kan repareres og dermed har en meget kort udløbsdato. Det vil EU-parlamentet vil gerne sætte en stopper for og går dermed ind i endnu et opgør med techgiganter som Microsoft, Samsung, Apple og mange andre.

For bare få år tilbage kunne brugere selv skifte batterier, harddiske og RAM i de fleste bærbare computere, men i nyere og langt tyndere enheder har mange af de store producenter gjort det umuligt at udskifte dele selv.

Eksempelvis foreslås det fra EU-parlamentets side, at der kunne anvendes en iFixit-lignende score til at vise forbrugere, hvor nemt det er at reparere et produkt, ligesom det skal være slut med, at batterier, LED’er og andre kritiske dele ikke kan udskiftes.

Der er indtil videre kun tale om anbefalinger fra EU-parlamentet, så det er altså ikke sikkert, at det får den store indvirkning, medmindre der bliver lavet en mere generel lov omkring dette.

Det har ofte været på tale, hvorvidt “planlagt forældelse”, der er en påstand om, at producenter bevidst bygger svagheder ind i produkter, så forbrugeren er nødsaget til at købe et nyt efter et par år, er et problem eller ej, og det er for tiden et af EU-parlamentets hovedområder at undersøge dette nærmere.

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her