Din vejrtrækning afgør din sundhed – se hvordan

En ændret vejrtrækning kan booste ens helbred markant

Man tænker ikke normalt over det… det er bare noget der sker automatisk. Men faktisk kan den måde vi trækker vejret på være ret afgørende for vores helbred og velbefindende. Og endnu bedre, -åndedrættet er faktisk noget som er relativt let at ændre på og dermed også noget som kan give hurtig lindring til eksempelvis stress, hovedpine og søvnbesvær. Vores åndedræt og vejrtrækning er en refleksion af kroppens og sindets tilstand, og man kan bruge åndedrættet til at finde ro – både fysisk og mentalt. Gennem træning af åndedrættet kan du aktivere det parasympatiske (beroligende) nervesystem og dermed få hjælp fra kroppens egne systemer til at slappe af, restituere og ”få ro på”.

Et korrekt vejrtrækningsmønster er ekstremt vigtigt, når det drejer sig om at hjælpe din krop til sin fulde funktion. Nogle af de mange fordele er:

Færre stresshormoner i kroppen
Mere ro og balance i nervesystemet
Klarere tanker og mere fokus i nuet
Bedre fordøjelse
Udrensning af affaldsstoffer
Sundere hud
Bedre kropsholdning
Vægttab
Lavere blodtryk
Bedre søvn
Et længere og bedre liv

 

Et ændret åndedræt kan ændre liv

Den gigtramte fridykker Stig Pryds blev reddet af åndedrætsteknikker

Den fynske fridykker, Stig Pryds tilskriver bl.a. et ændret åndedrætsmønster at have medvirket til hans nærmest mirakuløse forvandling fra at sidde gigtramt i rullestol, til at være en af Danmarks førende fridykkere. At holde vejret på den rigtige måde over og under vand, har sammen med de rigtige åndedrætsteknikker væsentlige sundhedsmæssige fordele, både i forhold til smerter og til at opnå indre ro nærmest på kommando. Stig Pryds afholder bl.a. velbesøgte kurser og lærer fra sig om virksomme åndedrætsteknikker.

De fleste børn har ubesværet, dyb vejrtrækning, men mange voksne har en overfladisk vejrtrækning som regel koncentreret om brystkassen.

Ved dyb og rolig vejrtrækning sænker man blodtrykket og hjerterytmen og vores fordøjelsessystem aktiveres. Adrenalin og kortisolniveauet niveauerne sænkes også, og vi bliver bedre til at tænke klart.

Eksempler på sundhedsfremmede åndedrætsteknikker kan være:

– Normal vejrtrækning (inhalere i 4 sekunder, udånder i 4 sekunder)
– Square Breathing (inhalere / holde / udånder / holde igen i 4 sekunder hver)
– Pranayama Breathing (inhalere i 4 sekunder, holde i 7 sekunder, udånder i 8 sekunder)
– Yoga Breath (inhalere i 5 sekunder, holde i 20 sekunder, udånder i 10 sekunder)

Hvis man har lyst til at begynde at praktisere et bedre åndedræt og dermed også få de sundhedsmæssige fordele, kan man eksempelvis hente forskellige apps i Appstore eller Google Play. De fleste er gratis.

I nedenstående video er det Lotte Paarup, fysioterapeut og åndedrætsekspert, der forklarer kort om åndedrættet.

 

 

Vinterbadning giver sundhed og velvære efter turen i de kolde bølger

 

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her