DR kan blive slagtet i nyt medieforlig

DR er i kraftig modvind for tiden og risikerer at blive voldsomt reduceret i størrelse og virke både på radio,TV og web i det kommende medieforlig. Der kan blive tale om en de facto reducering på op mod 40 procent.

Det er blandt andet kompetente politiske observatører som Lars Trier Mogensen, der vurderer at DR står til den helt store omgang i det kommende medieforlig. Der er politisk flertal for, at DR skal slankes med 25 procent, men da der er store faste udgifter i DR, kan det nærmere betyde 40 procent, med voldsomme ændringer i DR sendefladen til følge. ( Lars Trier Mogensen i Jersild Minus Spin).

Det er især en række møgsager med dyr hestetransport, tårnhøje konsulent -og cheflønninger og fratrædelsesordninger, der for alvor har bragt DR i modvind. Både regeringens og oppositionens medieordførere har kastet sig over DR, og det betyder et markant politisk flertal for massive nedskæringer i DR´s sendeflade og organisation.

Tidligere DR chef, Jesper Grunwald udtaler, at DR´s ledelse har optrådt som om de var personlige ejere af DR, og at ”… en cocktail af fjendtlighed fra politikere og konkurrenter – og arrogance fra DR-toppen – peger direkte mod voldsomme nedskæringer i næste licensforlig. ( Jesper Grunwald i blogindlæg til avisen.dk)

Samme Jesper Grunwald og andre peger dog også på, at vi risikerer at miste et velfungerende Danmarks Radio ved så kraftige nedskæringer, og at fejlvurderinger fra DR ledelsen ikke burde have den konsekvens, at vores i øvrigt værdifulde public service organ slagtes til ukendelighed.

DR er en del af Danmarks kulturarv, og har produceret utallige talenter og programmer af høj international standard, så man skal passe på ikke “brænde huset ned for at stege grisen”.

Lars Trier Mogensen er inde på, at DR igennem en årrække har bredt sig voldsomt, og samtidig er blevet mere og mere bureaukratiseret og har mistet legitimitet. Det er især på mellemleder niveau og toplederniveau, at vi har set en stigende “djøficering”.

Der er nærmest gået sport i “DR bashing”, og selvom DR ganske givet er blevet for store både organisatorisk og i deres dominans på sendefladen, må der dog også opfordres til at gå afbalanceret til værks i de kommende nedskæringer, så det ikke går ud over kvaliteten i DR til skade for borgerne og den public service som er så værdifuld i ethvert demokratisk samfund. Den voldsomme udbredelse af “fake news” vi har set i bl.a. USA, har Danmark hidtil været forskånet for, bl.a. takket være vores public service model.

Olav Skaaning Andersen, Journalist og tidligere chefredaktør: ” Budskabet er ikke nyt, men det gentages med stadig større styrke i denne tid. DR er for dygtige, fylder for meget, bruger pengene forkert og mangler politisk gehør. Politikernes budskab kan koste DR millioner af kroner, og det kan ende med, at seerne og lytterne får langt færre danske programmer at vælge imellem…” “… det er svært ikke at forestille sig, at DR får noget af et boldtræ i hovedet, når der snart skal forhandles om et nyt medieforlig” (Olav Skaaning Andersen til Jyllandsposten).

 

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.