Den norske psykiater og professor Finn Skårderud har lidt i sjov fremsat en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet.
Den teori sætter fire venner sig for at afprøve i Thomas Vinterbergs nye film ”Druk”.
Teorien er, at alkohol i en tilpas mængde gør mennesket mere åben og parat for omverdenen og øger kreativiteten.
En halv promillet gør dig mere social og let til sinds, og faktisk går Skårderud så langt som at sige, at to glas faktisk gør dig mere ”normal” og langt bedre i stand til at håndtere den moderne verden og dens informations overload. Mindre neurotisk måske.
Alting føles rigtigt; du har mere humor og er mere ubekymret. Selvtilliden får et hak op og selvkritikken et hak ned.
Store forfattere som Hemingway og andre skrev ofte ”under the influence” som det pointeres i filmen.
De fire gymnasielærere, der foretager det interessante eksperiment, spilles af Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe. Eksperimentet går forrygende i starten; de bliver bedre til deres job, er mere kreative og glade, og i det hele taget begynder de fire venner at mærke livet igen.
Som nogen måske allerede har forudset, så stiller kammeraterne sig på et tidspunkt spørgsmålet om en halv promille egentlig er det rigtige niveau? Burde man ikke sætte det op? Og herfra starter for nogen en lang deroute som alkohol som bekendt også kan medføre.
Teorien og eksperimentet er dog ikke desto mindre tankevækkende.
Ikke mindst hvis man husker det klassiske psykologiske eksperiment, hvor to grupper sætter sig ved hver deres bord og begynder at indtage indtil flere drinks, imens psykologer observerer deres adfærd.
Stemningen bliver gradvis mere løssluppen, folk griner mere, er mere veltalende og udviser større selvtillid og sociale evner. Udviklingen er helt identisk i begge grupper. Der er dog bare den forskel, at det ene bord overhovedet ikke har fået alkohol i deres drinks – men de har troet, at de har fået det.
Sindet er altså i stand til at opnå alkoholens gavnlige virkninger – helt uden alkohol.
Nogen vil sikkert også huske “The Rat Pack”, der altid optrådte fulde på scenen, hvor de fjollede rundt, var vittige, sang og var charmerende. De var alle professionelle sangere, og var overhovedet ikke fulde. Deres whisky drinks var te for de skulle passe på deres stemmer. Men de var også professionelle skuespillere, og spillede fulde så overbevisende, at alle anså dem som funktionelle alkoholikere. (The Rat Pack bestod bl.a. af Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davies Junior)
Thomas Vinterberg udtaler i et interview til Politiken, at ”… der bliver talt meget om sundhed og forbandelsen ved alkohol. Samtidig drikker vi fuldstændig sindssygt, og vi lader vores børn drikke endnu vildere. Det er jo helt løbet af sporet”.
Der må være en grund til at vi drikker så meget.
Ifølge Skårderud hænger det måske sammen med, at vores hjernebark er for tynd og ikke robust nok til den moderne verdens udfordringer. (nrk.no)
Filmen og teorien er dog på ingen måde en opfordring til druk.
Filmen er lige så meget, ifølge Vinterberg selv, inspireret af hans ” … fascination af ufornuft og kamp mod middelmådighed og overbekymring”. (Politiken)
Druk er ”… et morsomt, rørende og tankevækkende drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol,” skriver Biografklub Danmark i en pressemeddelelse.
Måske skulle vi alle bare øve os i at spille lidt fulde (ligesom skuespillerne i filmen i øvrigt) for at fungere bedre og være lidt mindre neurotiske.
Skål og god tur i biografen.
Filmen havde premiere den 24. september i landets biografer.
Se trailer til filmen her:
Kilder: Politiken, nrk.no, Biografklub Danmark, ekkofilm.dk, kino.dk, Det Danske Filminstitut.
Relaterede artikler:
Tung dyne kan bidrage til bedre søvnkvalitet og en god nattesøvn
En tung dyne kan ligefrem føles som et blødt kram og kan på denne måde hjælpe med til en bedre søvnkvalitet, så man har lettere ved at sove natten igennem….
Læs resten af …..