Facebook og Google betaler stort set ikke skat i Danmark. Organiseret skattebedrag i milliardklassen

To af verdens rigeste virksomheder har i årevis, benyttet sig af en række skattefinter for at undgå at betale skat bl.a. i Danmark og i en lang række andre lande. Facebook betalte i 2015 kun 0,03 procent i skat af sit overskud i EU-landene. For Googles vedkommende er det 0,82 procent i skat af overskuddet i EU. Skats hjemmeside oplyser, at Google Danmark betalte godt 3 millioner kroner i skat i 2015. Det er minimale beløb – set i forhold til en anslået omsætning i Danmark i milliardklassen. Det skyldes primært, at Google fakturerer de fleste ordrer til Googles europæiske hovedkvarter i Irland. (Politiken)

Det almindeligt accepterede skatteprincip er at man skal betale skat, der, hvor den økonomiske aktivitet foregår, i stedet for der, hvor det bedst kan betale sig i forhold til at minimere skattebetalingen.

EU mod tech-giganterne
En række lande med Tyskland og Frankrig i spidsen forsøger at dæmme op for bl.a. Google og Facebooks skattespekulationer. Både EU og OECD har i årevis arbejdet på at finde effektive midler, der kan samle lande som henholdsvis taber og vinder på status quo. Problemet er bl.a. at lande som f.eks. Irland og Holland, for at tiltrække de store virksomheder, lader dem slippe med minimal skat, og på den måde lader de store techgiganter snyde de andre lande, hvor de har deres indtægter.

»Vi bør ikke længere acceptere, at disse virksomheder driver forretninger i Europa og slipper af sted med at betale minimale beløb i skat til vores statskasser. Økonomisk effektivitet er på spil lige så vel som skattefairness og suverænitet«, står der i en fælles udtalelse efter mødet fra de ti landes finansministre.
»Vi foreslår, at man tager overskuddene fra disse virksomheder som referencepunkt og bruger disse til at fastlægge et skatteniveau, så disse virksomheder betaler det, de skal, til statskassen i de lande, hvor de tjener penge«, lød det i søndags fra Bruno Le Maire ifølge nyhedsbureauet AFP.
Den danske finansminister, Kristian Jensen har en anden holdning: »Jeg er altid skeptisk over for nye skatter, og jeg synes, at Europa er hårdt nok beskattet i forvejen«, sagde Kristian Jensen til finansmediet Bloomberg efter et uformelt møde mellem finansministre i weekenden i Estland. (Politiken, 18.09.17)

Danske virksomheder taber på den ulige konkurrence fra Google og Facebook.

Næsten en fjerdedel af den samlede reklameomsætning i Danmark – godt tre milliarder kroner – tegnes alene af giganterne Google og Facebook. De udskriver fakturaer fra Irland og undgår derved at betale dansk moms. 24 pct. af den samlede annoncering i 2015 gik til Google eller Facebook. Det skaber selvsagt en enorm konkurrenceforvridning, når den ene virksomhed ikke betaler skat, mens den anden skal. En omstændighed som en lang række danske medier selvsagt opponerer imod.”Det er unfair konkurrence om annoncekronerne, at Facebook og Google kun bidrager minimalt til statskassen. Det siger Berlingskes tidligere koncerndirektør Lisbeth Knudsen og Altingets direktør, Rasmus Nielsen.” (Journalisten.dk)

Facebooks annonceandel i Danmark er på 600 millioner kroner, mens Googles andel er 2,7 milliarder kroner ifølge Danske Mediers reklameforbrugsundersøgelse 2015. Teknologigiganterne styrter frem, mens indtjeningen blandt danske medier næsten står stille. IT-gigantenerne både omsætter og tjener mere i Danmark end nogensinde.

Det kan umiddelbart undre, at de to største tech-giganter kaster hele deres renommé i vasken og fremstår som skattebedragere af værste skuffe. De skal trods alt leve af en vis troværdighed i forhold til deres produkter, og ikke bare som luskede virksomheder, der med alle tænkelige og utænkelige midler forsøger af maksimere indtjening og unddrage sig skat. Det er jo ikke ligefrem fordi de mangler penge.

Udstilling af skatteunddragere kan dæmme op for skattespekulation

Margrethe Vestager i kamp mod ultrarige og magtfulde Google

Google og Facebook er blevet de facto monopoler, førstnævnte med en EU-dom for det fra vores egen Margrethe Vestager. Techgiganterne har længe på grund af deres monopol lignende status gjort, hvad der passede dem, og forsøgt at opretholde et renommé af ordentlighed trods massive og gentagne skatteunddragelser og udnyttelse af monopolfordele. Men netop der har de måske forregnet sig. Professor Brooke Harrington, der for nyligt skrev bogen, “Kapital uden Grænser”,  peger på at det ud over mere målrettet EU samarbejde, også er særdeles effektivt at udstille skatteunddragerne. Hverken de Google eller Facebook ønsker at fremstå som de kriminelle ”freeriders” de i virkeligheden er. Afsløringer er vejen frem, så deres flossede forretningsmoral er tydelig for både annoncører og brugere. Har man overhovedet lyst at støtte og bruge deres tjenester, eller burde man se sig om efter andre udbydere.
At Facebook og Google igen og igen udstilles og eksponeres som skatteunddragere betyder, at de bliver alvorligt ramt på renommé og troværdighed. Og det kan i høj grad være en faktor de lytter til, da det i sidste ende vil ramme dem på pengepungen. Både Facebook og Google er afhængige af, og vil meget gerne fremstå troværdige i det de laver. Men i princippet driver både Facebook og Google organiseret skattekriminalitet på højt plan og har gjort det i årevis. Fordi de har et hav af skatteadvokater, lobbyister o.l. til at arbejde for sig, har de sluppet af sted med at surfe mellem de forskellige lande og spillet dem ud mod hinanden for at slippe billigst muligt i skat. De forsøger at fremstå som ordentlige virksomheder, for ”de gør ikke noget direkte ulovligt” som deres pressefolk argumenter; de udnytter bare alle tænkelige huller og genveje for at omgå systemet, og slippe for at betale skat som alle andre.

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her