Førende forskere: International lovgivning omkring dræberrobotter haster

Professor i kunstig intelligens, Toby Walsh udtaler til CNN, at det tidsvindue vi har til at lave klar lovgivning omkring dræberrobotter er ved at udløbe. Modsat hvad de fleste tror, er der allerede i dag gang i udvikling og produktion af dræberrobotter, der kan få katastrofale konsekvenser. Toby Walsh er ikke bleg for at drage sammenligninger med Teminator filmene, når det handler om en mulig fremtid med dræberrobotter. (CNN)

Lande som USA, England Rusland og Kina er allerede langt fremme, så det er nu der skal handles internationalt.
Toby Walsh og 50 andre internationale AI forskere, mener at det eneste rigtige er, at der kommer love på linie med dem der findes omkring kemisk krigsførsel og atomvåben.

Ifølge eksperter udgør autonome eller selvtænkende våbensystemer, også kendt som ’dræberrobotter’, den tredje revolution i militærhistorien. De vil kunne eskalere krig og ødelæggelse på et hidtil uset niveau, for ikke at tale om hvordan slyngelstater og terrorister vil kunne massakrere civilbefolkninger.

Lethal Autonomous Weapons Systems (LAWS) giver alvorlige udfordringer omkring krigs-etiske, juridiske, operationelle og menneskeretslige aspekter. Der er for tiden voldsom debat i international politik omkring reguleringen af ​​lovgivningen.

 

Boykot fra AI forskere og protestbrev fra 3000 Google ansatte

Ubemandet militærrobot, US Navy

Mere end 50 førende AI- og robotforskere har sagt, at de vil boykotte Sydkoreas KAIST-universitet på grund af instituttets planer om at hjælpe med at udvikle AI-drevne våben. Truslen blev annonceret forud for et FN-møde i Genève, hvor man diskuterede internationale restriktioner for såkaldte “killer robots”. Det markerer en eskalering i taktik fra det videnskabelige samfund, der aktivt kæmper for stærkere kontrol med AI-kontrollerede våben . (The Verge, 4 april 2018)

“Vi kan se prototyper af autonome våben under udvikling allerede i dag sagde Walsh. “Vi er låst inde i et våbenkapløb, som ingen ønsker. KAISTs handlinger vil kun fremskynde dette våbenkapløb. Vi kan ikke tolerere dette.” siger professor Walsh.

For nyligt underskrev omkring 3000 Google ansatte et protestbrev til deres chef, Sundar Pichai. De opfordrede kraftigt til at Google skulle standse sit samarbejde med det amerikanske militær i udviklingen af kunstig intelligens til droner.

Der er allerede i dag konstrueret dræberrobotter i form af intelligente droner og tanks.

Den danske sikkerhedspolitiske ekspert, Rens van Munster, opfordrer også Danmark til at tage problemstillingen meget alvorlig og så vidt mulig deltage i alle tiltag for at begrænse og lovgive omkring dræberrobotter. Som et af få europæiske lande valgte Danmark ikke at deltage i FN-mødet om autonome våben sidste år. 2 andre danske forskere ved DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier) opfordrer også den danske regering til at tage denne udvikling alvorligt og deltage i de kommende FN-møder om ”dræberrobotterne”. (DIIS)

 

Kilder:

CNN, USA

Theverge.com

Ingeniøren, 6 april 2018

Dansk Institut for Internationale Studier

 

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.