Forskellige former for populære betalingsmåder

Sponsoreret indhold

By Frederick

Der findes mange former for betalingsmåder Foto: Nathan Dumlao

Siden tidernes morgen har mennesker handlet med hinanden. De har byttet varer på kryds og tværs og på et tidspunkt er der kommet forskellige former for valuta ind over. I løbet af tiden har valutaen udviklet sig fra simple former for handel og bytte af varer og ydelser og handelssystemerne er blevet mere indviklede og avancerede og i dag er der et væld af betalingsmuligheder – og langt de fleste af dem er digitale. I denne artikel dykker vi derfor lidt dybere ned i, hvilke betalingsmuligheder, der er tilgængelige, og hvordan fremtidens betalingsløsninger måske kommer til at se ud. Det er et spændende emne med mange nuancer og facetter og fordi der er så mange forskellige betalingsmuligheder, kommer vi ikke til at bore dybt ned i dem alle. Du får til gengæld et bredt overblik over emnet og forhåbentligt en ny fascinerende vinkel på det.

Helt tilbage til begyndelsen

I dag kan man betale på mange forskellige måder og i mange forskellige fora. Man kan betale med Apple Pay, bitcoins, kreditkort, PayPal og diverse platforme som for eksempel Just-Eat, Zalando og PokerStars har mange forskellige betalingsløsninger tilgængelige. Mange mennesker arbejder hjemmefra eller har jobs, der er helt online for eksempel som freelancer eller som blogger. Den måde, vi arbejder på og betaler hinanden for varer og ydelser på, har ændret sig markant i de seneste år og vi kommer tilbage til alle de forskellige betalingsløsninger lidt senere, men først skal vi lige se på, hvordan det hele startede.

Vi skal nemlig faktisk helt tilbage til omkring 680 f.kr. til det, der nu hedder Tyrkiet. Det er det første område, hvor der er blevet handlet med mønter lavet af forskellige metaller. Og helt tilbage i 812 e.kr. begyndte handelsfolkene at bruge sedler. Meningen var, at sedlerne skulle erstatte mønterne, men i stedet kom de til at blive brugt side om side. På et tidspunkt i det 12. århundrede begyndte man at indføre ting som kreditter og gæld og i det 18. århundrede kom checks fra England på banen. I 1914 udsendte Western Union for første gang kreditkort og det første kort var det, der senere blev kendt under navnet Visa og som stadig er en meget udbredt betalingsmetode i dag, men vi selvom kortet blev udstedt i 1914, skal vi helt frem til 1958, før man kunne bruge det som betalingsmiddel.

 

Digitale betalingsløsninger

Der er i de seneste år kommet mange digitale betalingsløsninger frem           Foto: Mika Baumeister

Med internettets fremstød i 1990’erne blev der opfundet nye måder at skabe og dele indhold, ydelser og varer og dermed krævede det også, at der blev fundet på nye måder at betale for disse ting på. I dag kan man betale for det meste gennem sin smartphone; man kan betale med sit smartwatch, med et væld af forskellige kort; Apple Pay, Samsung Pay og Google Pay og andre kontaktløse betalingsløsninger er også blevet populære og mainstream. Kryptovaluta er også blevet en stor ting, men der er stadig lang vej, før det kan blive betragtet som en mainstream måde at betale for varer og ydelser på. Det er dog en spændende udvikling, der er gang i i kryptovalutaverden og meget tyder på, at bitcoin, dogecoin, ethero og de andre kryptovalutaer nok skal få gjort deres indtog på det mainstream marked i løbet af de næste par år.

Bevar det gamle?

De digitale betalingsløsninger er på hastig fremmarch, men der er stadig mange mennesker, der ikke helt har taget den digitale omstilling til sig. Der er nemlig mange, der ønsker at bevare det pengesystem af mønter og sedler, som har vi, og dermed vælger ikke at tilslutte sig de digitale betalingsløsninger eller bruge dankort eller kreditkort. Om fremtiden peger den vej, at vi ligefrem kommer til at afskaffe mønter, sedler og checks, det må tiden vise, men mon ikke de forskellige betalingsløsninger kommer til at eksistere side om side ligesom de har gjort i de sidste mange tusind år?

Uanset hvordan fremtiden kommer til at se ud for de gamle betalingsmuligheder, så er det helt sikkert, at de nye, digitale løsninger vinder indpas i vores dagligdag. Det er de færreste mennesker, der har mønter på sig i dag, men næsten alle går rundt med et eller flere kort, MobilePay, PayPal eller andet. Fremtiden er på mange måder digital og det bliver spændende at se, hvor den digitale omstilling fører os hen.

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her