Gigantiske batterier og nye teknologier kan sikre grøn energi når vejret svigter

Hornsdale Power Reserve i Australien

I takt med at verden bevæger sig mod en mere bæredygtig fremtid, spiller grøn energi fra vind og sol en stadig større rolle i vores energiforsyning. Men udfordringen med vedvarende energikilder som vind- og solenergi er deres afhængighed af vejret. Når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner, kan energiproduktionen falde. Derfor er backup-teknologier, såsom eksempelvis gigantiske batterier, afgørende for at sikre en stabil forsyning af grøn energi.

I de nuværende prognoser vil strøm fra sol og vind udgøre 94 procent af Danmarks kapacitet af elproduktion i 2040. I 2022 var det tal på 59 procent. En udvikling, der forventes at accelerere lige så meget på verdensplan.

Giga-batterier er en af de mest effektive løsninger til at lagre og frigive energi efter behov. Disse batterier kan oplades, når der er overskudsenergi fra vind- og solanlæg, og derefter afgive strøm, når behovet opstår. På den måde fungerer de som en buffer og stabiliserer energiforsyningen. Et eksempel på en gigantisk batteriinstallation er Hornsdale Power Reserve i Australien, der kan levere strøm til tusindvis af husstande i op til otte timer.

Energikoncernen EWII har for nyligt annonceret, at de vil lave landets største batteri på 43 megawatt timer i Hasle på Bornhom. Batteriet skal lagre den overskydende grønne strøm, der produceres ude i Østersøen. (dr.dk)
EWII vil også lave mindre batterier på blandt andet Fyn og i Trekantområdet.

Ud over gigantiske batterier udvikles der også andre backup-teknologier til grøn energi. En af disse teknologier er Power-to-X, hvor overskudsstrøm bruges til at producere brint, som kan lagres og senere bruges til elproduktion eller som brændstof til køretøjer. Power-to-X-teknologier har potentialet til at opretholde en kontinuerlig energiforsyning, selv når vejrforholdene er ugunstige for vind- og solenergi.

Et andet vigtigt værktøj er brug af smart grid-teknologi. Smart grids gør det muligt at styre og optimere energiforbruget baseret på tilgængelig energi. Ved hjælp af avancerede sensorer og kommunikationsteknologi kan smart grids overvåge energiproduktionen og forbruget i realtid og dirigere strømmen hen til, hvor den er mest nødvendig. Dette hjælper med at maksimere udnyttelsen af ​​vedvarende energikilder og minimere behovet for backup-teknologier.

Sandbatterier i Finland opvarmer boliger og fælles pools

Endelig er der forskning og udvikling i gang for at forbedre og effektivisere eksisterende backup-teknologier samt udforske nye løsninger. Dette inkluderer lagringsteknologier som flowbatterier, termisk energilagring og tryklagring, der alle kan bidrage til en mere pålidelig grøn energiforsyning.

En af Danmarks mest markante innovatører, Henrik Stiesdal arbejder blandt andet på et EU-støttet projekt med termisk lagring.

I Finland har et energiselskab succesfuldt lagret overskydende energi fra lokale vind- og solparker i verdens første kommercielle sandbatteri. Derfra kan sandbatteriet overføre denne varme til brug i boliger, industri og fælles pools.

Et projekt i England bygger på en teknologi med flydende luft. Projektet er kendt som Cryobatteriet og vil få en kapacitet omkring dobbelt så stor som verdens største kemiske batteri i Syd-Australien.

Derudover foregår en enorm udvikling af nye typer batterier rundt om i verden, ikke mindst på grund af den store efterspørgsel af elbiler. Størstedelen af de store batteriprojekter bygger på de teknologiske fremskridt og de store ressourcer bilbranchen har brugt på at udvikle bedre og bedre batterier.

Den grønne omstilling og de teknologiske fremskridt, der giver batterier mulighed for at lagre stadig større mængder energi, har gjort at netskala-batterisystemer er i rekordvækst rundt om i verden

Lande som USA, Kina, Japan og Australien er længst fremme i udviklingen af store batterier til  elnettet, og de fleste steder i verden er der gang i udviklingen af back-up teknologier, der i sidste ende sandsynligvis vil medvirke til en total udfasning af fossile brændstoffer.

 

Relaterede artikler:

Et sandbatteri i Finland kan måske løse dilemmaet for vedvarende energi

Nyt kæmpebatteri kan rumme strøm til 200.000 husstande: Gennembrud for lagring af bæredygtig energi

Kæmpebatterier til elnettet i stærk vækst: Løsningen for bæredygtig energis dilemma?

 

Kilder: BBC, dr.dk, EnergiWatch, The Guardian.

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her