Hvorfor nøglen til at lykkes ligger i at sætte de rigtige mål

Hvad er egentlig det, der virkelig gør forskellen? Meget tyder på, at det er i måden vi sætter os selv mål på og lærer at fokusere på det væsentlige. Firmaer som Google har opnået deres gigantiske succes ved hjælp af en simpel, men genial, metode til at sætte de rigtige mål på den rigtige måde. I en af de højst ratede Tedtalks i 2018 fortæller John Doerr hemmeligheden bag succeser som Google og Bill Gates.

Stifterne af Google, Larry Page and Sergey Brin, startede i en garage med en genial ide og en målstyringsmetode, der sprængte alle grænser.

Det er en metode, der både virker på det individuelle plan, som f.eks. at tage en krævende uddannelse, og på gruppeplan, som f.eks. i teamarbejde og i virksomheder.

Metoden er faktisk så effektiv og engagerende, at en af dens fortalere, John Doerr, mener at det er på tide, at vi også begynder, at bruge den i samfundets tilgang til de store problemer, hvis vi skal gøre os håb om at gøre en virkelig forskel og få løst de store problemer, verden står overfor i dag.

Det er John Doerrs klare overbevisning, at vi kan få både vores eget liv og hele verden “back on track”, hvis vi lærer at bruge en målstyringsmetode, der lærer os at sætte de rigtige mål af de rigtige grunde.

De fleste af sætter mål på en uhensigtsmæssig måde. Det der ofte mangler er en følelse af formål, der skal inspirere og engagere os. Der skal være en klar og overbevisende følelse af, ”hvorfor” vi styrer mod et mål. Man skal nærmest have en mission, på samme måde som eksempelvis Google, som siden sin start har arbejdet ud fra metoden.

Det handler primært om hele tiden at fokusere på det væsentlige ud fra overordnede velgennemtænkte mål, der samtidig er i stand til at engagere os over tid. Det er en måde at hæve sig over kaos, se tingene ovenfra, sortere det væsenlige fra uvæsentlige, for derefter at kaste alle sine kræfter ind i det der virkelig betyder noget i den givne kontekst.

Det kan lyde meget business orienteret, men selv rockstjerner som Bono bruger teknikken. Bono beskriver det på følgende måde : ´”If the heart doesn´t find a perfect rhyme with the head, then your passion means nothing”

Det handler også om, at finde en tilgang, hvor det er tilladt at fejle, så længe man ikke giver op på hovedmålet.

 

“It cultivates the madness… … when you have that sort of structure and environment and the right people, magic is round the corner” (Bono)

 

Ens målsætninger skal være:

Væsentlige

Konkrete

Handlingsorienterede

og

Inspirerende

 

Vi skal sætte ambitiøse og dristige mål, og gerne skabe eller være i omgivelser, hvor det er tilladt at fejle i forsøget på at nå målene, så længe man ikke giver op undervejs.

Det handler om at drømme stort og sætte de rigtige mål og delmål. At vi undervejs kan måle på vores resultater og se fremskridt. For eksempel, at man har bestået endnu en eksamen, der leder hen til den færdige uddannelse.

 

”Vi skal være omhyggelig med at formulere de rigtige mål, og så styre efter det år efter år”

 

Når det fundamentale er på plads kan man nå utrolige ting, og det er vel at mærke den tilgang Google har brugt siden dag et, ikke bare i udviklingen af Googles søgemaskine, men I alle deres omfattende succeser som Chrome, Google mail, Goggle Maps etc. og ikke mindst over for deres medarbejdere. Enhver, der er ansat i Google arbejder efter metoden.

Det handler om, at du skal give dig tid til at skrive dine værdier og dine mål ned, og hvordan du vil opnå dem – og gøre det allerede i dag. Det er meget simpelt og meget effektivt, og vil sandsynligvis gøre os mindst dobbelt så effektive og engagerede, og ikke mindst sætte os i stand til at nå de mest utrolige ting, både for os selv og omverdenen.

John Doerr afslutter med at opfordre os alle til at:

“kæmpe for de mål, der virkelig betyder noget, hvad enten det er personlige mål, når det gælder familien, virksomheden eller i samfundet. Vi står overfor udfordringer der kræver, at vi ikke spilder tid på det uvæsentlige og ikke engagerende; og vi skal sørge for, at sætte os de rigtige mål på den rigtige måde, og så ellers gå i gang.

 

Hør John Doerr fortælle om, hvordan vi kan nå vores mål med engagement og en følelse af formål

 

 

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her