Kæmpe fusionsreaktor producerer ubegrænset ren energi uden affald og markerer en milepæl

Fusionskraft er modsat almindelig kernekraft helt ufarlig

I Frankrig er de begyndt at samle en gigantisk fusionsreaktor, der i princippet kan producere ubegrænsede mængder ren energi.

Projektet beskrives som et af de mest avancerede ingeniør arbejder nogensinde, og når det er er færdigt kan det producere varmegrader 10 gange højere end solens kerne.

Det sker i et samarbejde med 35 andre nationer, herunder Indien og Kina, Japan, Rusland og USA. Sammenlagt knap halvdelen af verdens befolkning.

28 lande i EU er også deltagere i projektet, der sandsynligvis kan være med til at løse klimakrisen. Sammen med andre bæredygtige energiformer vil fusionskraft overflødiggøre al brug af fossile brændstoffer i fremtiden.

Modsat den kernekraft vi kender i dag, er der ingen risici for nedsmeltning og radioaktivt affald. Der spaltes ikke atomer; det er faktisk det modsatte der sker i en fusionsreaktor. Fusionsenergi opstår når atomer sammenføjes ved utrolige temperaturer.

Det er kernen i solen, som kernefusionsteknologi er baseret på; en teknologi, der i modsætning til nuklear fission med konventionelle atomreaktorer producerer 4 gange så meget energi uden risiko for nedsmeltning, og det medfører praktisk talt intet affald eller udstødning af nogen art.

ITER-projektet udvikles på tværs af landegrænser

”At aktivere denne eksklusive brug af ren energi vil være et mirakel for vores planet,” udtaler Bernard Bigot, ITER-generaldirektør.

Det 150 milliarder dyre ITER-projekt har været længe undervejs, og vil i de kommende år udvikles på tværs af landegrænser, hvor de enkelte deltagerlande har mulighed for at udvikle deres egne fusionskraftværker.

Danmark har også et mindre forsøg i gang i på Danmarks Tekniske Universitet (DTU Fysik).

“Jeg er helt klart af den overbevisning, at fusionskraft kan redde verden,” udtaler Stefan Kragh Nielsen, seniorforsker på Institut for Fysik på DTU Fysik. (videnskab.dk)

Kragh Nielsen er ikke i tvivl om, at fusionskraft bliver en gamechanger: “Når et optimalt funktionelt kraftværk er designet, har vi løst vores energiproblemer”.

Der er dog også flere eksperter, der mener at fusionsernergi i virkeligheden allerede er overhalet af andre bæredygtige ernergiformer som sol -og vindenergi.

Energi fra sol og vind er nu så billig, at den overalt i verden allerede er i gang med at udkonkurrere de fossile brændstoffer – og teknologier der laver sol- og vindenergi om til brændstoffer er også godt på vej.

DTU har sin egen fusionsreaktor

Den enorme fusionsreaktor i Frankrig forventes at stå klar i 2025, men selve implementeringen af fusionskraftværker til elnettet forventes først at ske omkring 2050.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron udtaler, at “indsatsen vil forene verdens lande omkring et fælles gode”. (BBC)

Hvor stor en rolle fusionskraft vil få i kampen mod klimaændringer er endnu uvist.

Fusionsenergi har et enormt potentiale, men er oppe imod bæredygtige energiformer som sol og vind, der er langt forud og iøvrigt er billigere at udvikle og implementere.

Om ikke andet, så er udsigten i forhold til at bekæmpe klimaændringer med en CO2-neutral fremtid sikret i endnu højere grad. Den nuværende generation vil under alle omstændigheder komme til at opleve en fuldstændig revolution af energiformer i deres levetid.

Danmark bidrager inddirekte til ITER-projektet via EU-budgettet med omkring 65 millioner årligt.

 

Fakta om fusionskraft

Forskel på atomkraft og fusionskraft:

I eksisterende atomkraftværker udnytter man den energi, der frigives, når tunge atomkerner – typisk uran – spaltes. Det kaldes fission. I de kommende fusionskraftværker udnytter man i stedet den energi, der frigives, når de letteste atomkerner (forskellige isotoper af brint) smelter sammen (fusionerer).

Med fusion er der nærmest ubegrænsede mængder af brændstof, der er ingen fare for nedsmeltning, og der er ikke de store problemer med radioaktivt affald. (videnskab.dk)

 

Relaterede artikler:

Fremtiden for flyrejser lysner: Nyt CO2 neutralt brændstof og elektriske fly

Nye landvindinger indenfor CO2-neutralt jetbrændstof og en kombination af hybridfly og elektriske fly kan snart ændre flyskam til god samvittighed

Læs resten af …

 

Indenfor samme uge kunne 2 europæiske lande fejre lukningen af deres sidste kulkraftværk

Det er nu 3 lande i Europa, som har opnået total uafhængighed af kulkraft og yderligere 6 europæiske lande følger snart trop.

Læs resten af …

 

Nyt kæmpebatteri kan rumme strøm til 200.000 husstande: Gennembrud for lagring af bæredygtig energi

Det er verdens største flydende luft batteri, og vil få en kapacitet omkring dobbelt så stort som verdens største kemiske batteri, Tesla batteriet i Syd-Australien…

Læs resten af …

 

 

Kilder: BBC, videnskab.dk, Uddannelses- og Forskningsministeriet, The Guardian, fysik.dtu.dk.

 

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her