Kør sikkert i sne og glatføre

Kør sikkert i sneDet usædvanligt kolde vejr har taget danskerne på sengen, og ikke mindst givet bilister rundt omkring i landet store udfordringer.

Vinteren stiller nogle åbenlyse krav til vores evner som bilister. Men hvad kan man egentlig gøre nu og her, og hvordan kan man forbedre sine chancer for at slippe for ubehagelige glatføre-uheld.

Først og fremmest er det disse 9 enkle råd der gælder:

1.Kør blødt: Se fremad og forudse opbremsninger.

2. Undgå pludselige opbremsninger og bevægelser i rattet.

3. Kør langsomt. Hvis vejen er fuld af sne, skal man køre med 50% af den normale hastighed, for at have tilstrækkelig bremselængde. Hvis vejen er isglat, skal man endda køre endnu langsommere. Er det spejlglat, bør man ikke køre mere end 30-40 kilometer i timen.

4. Din sikkerhedsafstand til de forankørende skal være tre gange større, end normalt.

5. Hold ekstra stor afstand ved lyskryds og vejkryds. Dels bruger du længere tid på at bremse, dels er områderne ofte meget glatte, og det kan være ekstra svært for medtrafikanterne at komme op i fart.

6. Start bilen i 2. gear for at undgå hjulspin.

7. Tjek jævnligt vejgrebet: Først skal man sikre sig, at der er fri bane foran og bagude, og så kan man trykke forsigtigt på bremsen for at tjekke om hjulene tager ved.

8. Tjek vejrudsigten inden du kører hjemmefra.

9. Kør aldrig rundt med næsten tom tank i snevejr.

 

Ny teknologi i helårsdæk

Alle disse råd gælder uanset om man har vinterdæk på eller ej, og vinterdæk er selvfølgelig at foretrække, selvom der efterhånden er kommet gode løsninger indenfor helårsdæk også. Ifølge FDM´s test, er der med den nye gummiblanding og opbygning af dækmønster, især 3 mærker indenfor helårsdæk som gør sig bemærkede.

Sikre helaardæk
Ny teknologi i helårsdæk gør dem interessante for mange

”… Og det er en glædelig udvikling. Vi ved, at en stor andel af bilejerne kører hele året på det samme sæt sommerdæk, selvom de ikke er beregnet til det, og dermed udsætter de sig selv og andre for en stor risiko. Men som testen viser, kan man med de bedste helårsdæk øge sikkerheden markant, og stadig slippe for at skulle skifte mellem sommer- og vinterdæk,” siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen. (fdm.dk 16/9 -2017)

Ifølge FDM´s test er de 3 gode helårsdæk henholdsvis, Michelin CrossClimate på førstepladsen, Vredestein Quatrac 5 på andenpladsen, og endelig Nokian Weatherproof, som også går igennem nåleøjet.

Det skal dog pointeres, at helårsdæk stadig har problemer, når det gælder akvaplaning, og at køre på skiferie med helårsdæk nok heller ikke er at anbefale.

Hvis man skal have ekstra styr på tingene, kan det være en rigtig god ide at tage et glatførekursus i egen bil – det optimerer i høj grad dine chancer for at slippe for kedelige uheld. FDM opfordrer kraftigt til at tage glatførekurser og politisk har man luftet ideen om at gøre kurserne obligatoriske.

Det måske mest indlysende råd er, at sørge for at køre hjemmefra i ekstra god tid, når der er sne og frost i vente. Og sidst, men ikke mindst; sørg for at der er fuldt udsyn gennem forrude og vinduer.

God tur og kør forsigtigt.

 

Nedenstående video demonstrerer de praktiske tips til vinterkørsel

 

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.


 Støt fri og uafhængig journalistik, så alle fortsat har adgang til væsentlig viden. Du kan her støtte med større eller mindre enkeltbeløb via MobilePay.