Kom ud af filterboblen: Søgemaskiner der slår Google

Træt af at blive overvåget og tracket? Træt af evig annoncering. Google har utallige anklager, og en EU-dom for at manipulere søgeresultater til deres egen fordel. Alt det som “the good guys” Google bekæmpede i starten hos internettets tidlige søgemaskiner, er de nu selv blevet det værste eksempel på. Førhen var Google verdensmestre i at finde den mest relevante og objektive information. Det er langt fra tilfældet mere.

Her er 3 søgemaskiner som eksperter anbefaler som bedre alternativer.

1. DuckDuckGo

DuckDuckGo er i øjeblikket den hurtigst voksende søgemaskine og klare testvinder hos en række eksperter. Ikke bare får man præcise og relevante resultater. Men lige så vigtigt er det, at disse søgeresultater ikke er skæmmet af mange annonceresultater (læs: ikke relevante resultater) som hos Google.
Hvad vigtigere er, så sporer og tracker DuckDuckGo heller ikke deres brugere som Google gør. Selv når du bruger Googles incognito funktion, sporer de dig alligevel, og du har stort set ikke kontrol over, hvad og hvordan al den information Google har om dig bruges til. DuckDuckgo indsamler og deler aldrig nogle af dine personlige oplysninger. De følger heller ikke efter dig med reklamer. Hvis du vil have dit privatliv tilbage og få præcise og relevante resultater er DuckDuckGo et godt alternativ og er i øvrigt open source.

2. Dogpile

Dogpile er lidt af en outsider, og det man kalder en metasøgemaskine. Det vil sige, at den trækker på  søgeresultater fra flere søgemaskiner herunder Google, Yandex, Yahoo og Bing. Dogpile fjerner dog alle alle annoncer. Ifølge forskellige tests skulle Dogpile generere op mod 50 procent flere resultater end de øvrige søgemaskiner. De er også kendt for at være stærke indenfor søgninger på video og lyd.

3. Startpage

StartPage har fået den første sikkerhedspris fra European Privacy Seal for sin effektive beskyttelse af brugernes privatliv. StartPage giver søgeresultater, der bliver fundet via Googles søgemaskine, men hos Startpage beskytter man dine personlige oplysninger, og benytter ingen cookies og den sporer dig ikke. Hos Google lever du i det forskere kalder en “filter bobbel”. Det vil sige, at de resultater du får, på forhånd er filtreret ud fra alt hvad Google ved om dig, bl.a. dine tidligere søgninger. I de forskellige browsere som Chrome, Firefox, Safari og Internet Explorer kan man tilføje Startpage som den foretrukne søgemaskine, ligesom der findes en app til både iOS og Android.  Startpage slår selv på, at du igen får ligeberettiget adgang til internettet. ”Google kalder det personliggørelse, andre kalder det censur.” Og det er dårligt for dig og demokratiet som helhed.

Den usynlige “filter bobbel”

Bryd ud af “filter boblen” og genvind retten til fri og lige information

Selv når du er logget af alle tjenester, sporer både Facebook og Google dig, og tilpasser dine søgninger efter en lang række parametre. Det hele forgår usynligt og uden din viden. Det kommer sikkert bag på mange, men der findes ingen standardiseret Googlesøgning mere. Det hele er tilpasset, og det du ser, når du søger på et emne, er langt fra sikkert det andre ser. Du lever uden at vide det i en usynlig “filter bobbel”, og det er efterhånden blevet et alvorligt demokratisk problem, at Google er så dominerende og i princippet kan bestemme, hvilke informationer vi får. Ud over Googles søgemaskine, styrer Google også en af de mest anvendte browsere (Chrome), og det mest anvendte styresystem til smartphones (Android), en af de mest anvendte GPS, (Google Maps), og en af de mest anvendte mails (Gmail) etc. Det er utroligt meget magt at give til ET firma.

Mon det er en god ide, at ET firma har så meget magt

Hør evt. mere om konsekvenserne ved søgemaskiners usynlige “filterbobbel” 

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her