Kunstig intelligens overhaler mennesket om 10 år

De fleste der beskæftiger sig med kunstig intelligens, AI (artificial intelligence) forudser, at mennesket i en meget nær fremtid indhentes, og med ekspresfart overhales af kunstig intelligens.

Computere der lærer af sig selv, lærer af erfaring… ligesom mennesket…. de gør det bare uendeligt meget hurtigere og som udviklingen i årtier har vist, eksponentielt hurtigere og hurtigere. Sammenligningen fra Elon Musk (manden bag bl.a. Tesla og Mars-rumprogrammet) går på, at mennesket i intelligens vil være at sammenligne med en huskat i forhold til  AI´s niveau i en nær fremtid. Elon Musk mener ikke overraskende, at vi allerede nu bør diskutere at begrænse og lovgive om AI, så mennesket ikke bliver løbet over ende af overlegne og selvlærende computere.

Der er i dag allerede computere, der er mere intelligente end højtuddannede fagfolk: Watson er et computerprogram, der bruges i bl.a. forskning. Programmet stiller hurtigere og mere præcise diagnoser end læger. Tusindvis af børsmæglere afløses allerede i dag af computerprogrammer, der langt hurtigere og mere præcist kan aflæse markedet og tage beslutninger. Computerprogrammer der mundaflæser bedre end mennesker eksisterer allerede i dag etc. etc.

Ben Goertzel, en top forsker indenfor AI, gætter på, at skiftet sker om 9 år. Derefter vil mennesket sakke længere og længere bagud i raketfart. Mark Zuckerberg (stifteren af Facebook) gætter på om 5-10 år.

30-40 procent af den samlede arbejdsstyrke vil blive overflødiggjort af AI og robotter, og det gælder bl.a. også højtuddannede som læger og advokater.

Udviklingen af såkaldte kamprobotter er også alarmerende; kampvogne og droner der selv kan køre/flyve og skyde  – og selv bestemme, hvem de skal skyde. Der selv kan afsøge terræn for mål – og selv beslutte, hvordan og hvornår målene skal termineres. Det er oplagt, at i hænderne på de forkerte, eller i tilfælde af hacking kan kamprobotter være en katastrofal udvikling.

Der er dog også vægtige stemmer i debatten som Brad Templeton (fra tænketanken Singularity University), der mener, at verden jo altid har stået over for forandring, m.h.t. til udvikling af ny teknologi og omfordeling og nyskabelse af jobs. Den eneste forskel er, at det nu bare går hurtigere. Nogle ser det også som en fordel, at computere og robotter kan “frigøre” mennesker til andet arbejde, og at så længe vi bare holder dem der bestemmer i ørene, for at styre udviklingen, kan det vise sig, at AI og robotter kan berige os og gøre os selv klogere. Det er måske ingen grund til at se skrækscenarier og Terminator-dystopiske fremtidsmareridt i udviklingen af kunstig intelligens. Men der er bestemt mange gode grunde til, at holde øje med udviklingen og sørge for at tingene ikke sker henover hovedet på os. At sørge for, at det er borgerne og politikerne der bestemmer over udviklingen, og ikke tech-giganter som bl.a. Google og Facebook, der får lov at agere ukontrolleret.

 

Hør evt. neurolog og filosof, Sam Harris fortælle om dilemmaet omkring kunstig intelligens udvikling.

 


 
 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.