Lunger dyrket i laboratorie succesfuldt transplanteret til grise

For første gang er det lykkes forskere at indoperere biologisk fremstillede lunger i grise, der er fuldt restituerede efter operationen. Dette er et gennembrud for forskningen og giver et realistisk håb for fremtiden. Det vurderes, at man inden for fem år kan gøre det samme for mennesker.

Bioreaktor tank, University of Texas Medical Branch

Lungerne er dyrket i en bioreaktor tank, og det er hensigten, at man ud fra det enkelte menneskes celler kan opdyrke nye lunger, og således undgå organafstødelse, for ikke at tale om ventetid på organer.

En forskningsrapport i det anerkendte Science Translational Medicine, beskriver det banebrydende projekt og operation udført af et forskningsteam på University of Texas Medical Branch.

Det er noget af en bedrift forskerne har udført; lunger er meget komplicerede at opbygge og dyrke, så blodkar og celler fungerer optimalt. Selve opdyrkningen af lungerne i bioreaktortanken tager dog kun ca. 30 dage.

Bedriften er så meget desto mere interessant, da såkaldt ”bioingeenering” af organer nærmest er den hellige gral indenfor transplantationer. Når det lykkes på mennesker, vil man ikke bare på samme måde risikere afstødelse af organer, men det åbner også nogle ret utrolige perspektiver for, at vi groft sagt kan udskifte vores reservedele med organer opdyrket fra vores egne celler. Der er store perspektiver med hensyn til forlænget levetid, livskvalitet og behandling af diverse sygdomme og skader.

Dr. Joaquin Cortiella

Ventelister på organer kan indenfor en overskuelig årrække være historie.

“Antallet af mennesker, der har udviklet alvorlige lungeskader, er steget over hele verden, mens antallet af tilgængelige transplanterbare organer er faldet,” siger medforfatter til rapporten Dr. Joaquin Cortiella.

“Vores ultimative mål er at give nye muligheder for de mange mennesker, der afventer en transplantation.”

 

 

 

 

Kilder:

Science Translational Medicine: Production and transplantation of bioengineered lung into a large-animal model.

Science News: Scientists successfully transplant lab-grown lungs into pigs.

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her