Maleri af kunstig intelligens solgt for 432.000 $: Den nye Rembrandt og Mozart kommer fra kunstig intelligens

 

Algoritme laver kunsværk til 2,8 millioner kr.

Et maleri lavet af kunstig intelligens er blevet solgt på auktion for 432.000 dollars ved Christie’s i New York.

Den kunstige intelligens har frembragt en række værker ved at sammenligne 15.000 kunstværker med sine egne frembringelser, og det frembragte tilsyneladende kunst i millionklassen, nærmere betegnet 2,8 millioner danske kroner.

GAN (Generative Adversarial Networks) hedder algoritmen, der har været brugt til at fremstille billedet, Edmond de Belamy.  Algoritmen er frit tilgængelig online og har allerede været brugt i utallige sammenhænge. Det kan ændre hele den måde vi betragter kunst og kreativitet i fremover.

 

AI er kreativ som mennesket

Vi kan efterhånden alle forholde os til, at computere kan lave ufattelige beregninger på millisekunder, men det er de færreste som forbinder computerkraft, eller kunstig intelligens med direkte kreativitet. En egenskab reserveret mennesket, endda relativt få udvalgte .

Denne forestilling må man nu skrinlægge, som endnu en milepæl i udviklingen af AI (Artificial Intelligence). Avanceret computersoftware er nu i stand til at lave original kunst i form af billeder, digte og endda musik, så selv eksperter ikke kan kende forskel.

Den meget anerkendte softwarearkitekt og ingeniør, Blaise Agüera y Arcas, en af de fremmeste forskere i ”machine learning”, forklarer hvordan de milliarder af beregninger, der f.eks. anvendes ved billedgenkendelse, i virkeligheden også kan ”vendes om”, så beregningerne munder ud i helt nye billeder, helt nye forestillinger om virkeligheden, som i høj grad kan siges at udgøre en kreativ process.

Billede genereret af Googles DeepDream-projekt baseret på Vincent Van Goghs Stjernenatten (1889)

Programmerne lærer at opfatte og genkende ved hjælp af milliarder af beregninger og forudsigelser, men er altså også i stand til at skabe nye og avancerede udtryk indenfor kunst.

Forskere på Rutgers University i New Jersey og Facebooks AI-lab i Californien – ændrede en type algoritme kendt som et generativt adversarielt netværk (GAN), hvor to neurale netværk spiller mod hinanden for at opnå bedre og bedre resultater. Den ene skaber en løsning, den anden dømmer det – og algoritmen løber frem og tilbage, indtil det ønskede resultat nås.

  “Googles DeepDream. En computerhjerne på LSD”

 

Opfattelse og kreativitet

Som renæssance geniet Michelangelo sagde, så er opfattelse og kreativitet tæt forbundne, og ingen af delene er tilsyneladende længere reserveret mennesket. Faktisk er programmerne så stærke, at de ikke bare kan skabe nye billeder, men også kreere surrealistiske drømmeagtige universer, der hele tiden folder sig mere ud jo mere man zoomer ind i dem.

Nedenstående video viser et guidet zoom ind i dybden af et neuralt netværk, baseret på Googles DeepDream algoritme. En computerhjerne på LSD.

 

AI komponerer ny klassisk musik

Det er også svært at forholde sig til, men allerede i dag kan kunstig intelligens komponere musik som selv eksperter anerkender som originale værker.

Man fodrer computeren med klassiske musikstykker, og den finder så selv ud af mønstre, sammenhænge og regler, og derfra komponerer den ny musik.

I virkeligheden ikke meget ulig den måde den menneskelige hjerne arbejder på. Den perception og opfattelse som den kunstige intelligens er i stand til at foretage, kan med andre ord også resultere i reel kreativitet, og nyskabelse.

Computerprogrammet AIVA har bestået den såkaldte ”Turing test”. AIVA (Artificial Intelligence Virtual Artist) komponerer musik, så selv professionelle musikere ikke kan høre, at det er computerlavet.

Nedenstående er et stykke klassisk musik komponeret af kunstig intelligens. Kan du høre forskel?

 

   “Hvor menneskets opfattelse slutter, er kunstig intelligens først ved at begynde”

 

Den “deep learning” som kunstig intelligens drager fordel af, foregår i princippet på samme måde som det menneskelige forbillede. Summen af vores viden og erfaringer, kombineret med vores grundværdier, resulterer i nye udtryk og ideer.

Kreativitet er i høj grad en proces, hvor man ser på verden med nye øjne, og med nye perspektiver. Det er præcis hvad kunstig intelligens er god til, og de hyperintelligente neurale netværk vil sandsynligvis både overraske og inspirere mennesket endnu mere i fremtiden. Hvor menneskets opfattelse slutter, er kunstig intelligens først ved at begynde.

 

Relaterede artikler:

Kunstig intelligens overhaler mennesket om 10 år

 

”Point of No Return” for kunstig intelligens er tættere på end nogensinde: Robot får statsborgerskab

 

 

Kilder:

The Guardian

Blaise Agüera y Arcasat; How computers are learning to be creative. Tedtalk fra Paris

news.artnet.com. AI-Generated Art Now Looks More Convincingly Human Than Work at Art Basel, Study Says

newscientist.com. Artificially intelligent painters invent new styles of art

Googles DeepDream Project

AIVA: Artificial Intelligence Virtual Artist

The Art & Artificial Intelligence Lab at Rutgers University

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her