Man kan faktisk hive CO2 ud af atmosfæren – og det er billigere end du tror

Vi må begynde at trække CO2 ud af atmosfæren i stor skala

Tidsskriftet Bioscience Magazine offentliggjorde for nyligt et fælles opråb fra 11.000 forskere: Klimakrisen kan bringe ”hidtil usete lidelser” for menneskeheden, hvis der ikke gribes til drastiske handlinger. (dr.dk)

Selvom vi opfylder Paris-aftalens mål om at reducere CO2, vil det langt fra være nok, fordi temperaturpåvirkningen fra de udledninger, som allerede er i atmosfæren, har en langsigtet effekt.

150 års udledninger skaber simpelthen et efterslæb, som vil vare længe endnu – med mindre vi ud over at reducere CO2 udslippet, også seriøst og i stor skala begynder at trække det eksisterende CO2 ud af atmosfæren.

Der forskes intenst i teknologiske løsninger som kan hive CO2 ud af atmosfæren, men pt. er den tilgængelige løsning plantning af træer, ikke mindst mangrovetræer, i meget stor skala. Og det er billigere end man skulle tro.

Hvad de færreste er klar over er, at det ikke er voldsomt bekosteligt for den enkelte at reducere sit CO2 aftryk, eller direkte trække CO2 ud af atmosfæren.

Der findes efterhånden en del meget dokumenterede træplantnings-projekter, hvor man kan gå ind og købe for eksempel mangrovetræer, som absorberer op til 5 gange så meget CO2 som træer i regnskoven.

Ifølge Den Grønne Tænketank Concito, bør køb dog kun ske ”gennem organisationer, der benytter de mest krævende standarder for certificering af projekternes CO2-reduktion, fx Gold Standard eller VCS”,  Verified Carbon Standard. (concito.dk)

Gennem en række fastlagte procedurer sørger VCS-certificeringen for at projekterne er reelle, målbare, realistisk estimerede og uafhængigt verificerede.

Mangrovetræer opsuger 5 gange så meget CO2

Et af de projekter, der har den eftertragtede VCS certificering er for eksempel mangrove træplantningsprojektet Heyerdahl Climate Parks, hvor man kan få plantet et mangrovetræ for 20 kr. Et mangrovetræ opsuger omkring et halvt ton CO2.

Til sammenligning udleder en dansker årligt i gennemsnit 17 tons CO2.

Det vil reelt betyde, at man for 680 kr. i princippet kan udviske sit CO2 aftryk fuldstændigt. Der sker selvfølgelig ikke en her og nu reduktion, men man er i afgørende grad med til at trække CO2 ud af atmosfæren i mange år frem.

For bare 100 kroner trækker man 2,5 tons CO2 ud af atmosfæren. Det svarer ca. til hvad en gennemsnitlig dansk billist udleder om året i CO2.

Der er mange måder at stille regnestykket op på, men det korte af det lange er, at man for relativt få penge kan være med til at udrette det verdens forskere opfordrer til; nemlig at begynde at trække CO2 ud af atmosfæren i stor skala.

FN´s Miljøagentur vurderer Heyerdahl Climate Parks som en “potentiel verdens-ændrende, skalerbar model til hurtig mangrove-restaurering i hele Sydøstasien og globalt”.

Projektet gør også brug af ​​avanceret teknologi, der inkluderer brug af droner for at muliggøre hurtig plantning i stor skala på steder, der er vanskelige at få adgang til.

Heyerdahl Climate Parks planter mangrovetræer

Som forbruger og enkeltperson er det let at miste overblikket over, hvad der virkelig tæller i klimaregnskabet.

Man forsøger måske at køre mindre i bil, købe “stop madspild” og andre individuelle tiltag, som sikkert både er gennemtænkte og velmente.

Det er dog også hensigtsmæssigt, at se på hvad man selv kan gøre, og der for alvor batter i ens personlige CO2-regnskab. Det er som forskerne siger, ikke nok at vi reducerer vores CO2 udslip.

Det er simpelhen afgørende nødvendigt, at vi derudover bidrager til at trække det ophobede CO2 ud af atmosfæren, hvis vi skal undgå katastrofale klimaændringer.

Certificerede træplantningsprojekter er pt. den bedste løsning, og projekter med mangrovetræer har desuden den fordel, at det er der man får “mest CO2 reduktion for pengene”.

Hvis man ud over selv at købe sig til plantning af træer eller mangrovetræer, også er i stand til at få ens omgangskreds, familie, venner, kolleger, sportsklubber o.l. til at få øjnene op for, hvor relativt enkelt og billigt det er at bidrage til at trække CO2 ud af atmosfæren, er vi pludselig ude i den store skala som er nødvendig.

Hermed en kraftig opfordring givet videre og måske et julegaveønske, som rent faktisk kan gøre en forskel. Man får mange steder et flot certifikat, hvor der står ens navn, hvor mange træer man har plantet, og hvor mange tons CO2 man dermed trækker ud af atmosfæren.

 

Nedenstående video fortæller mere om, hvad man selv kan gøre og hvorfor:

 

 

Relaterede artikler:

Droner planter 400.000 træer om dagen og målet er meget større

Massiv plantning af træer vil kunne udligne et årtis udledning af C02

6 væsentlige grunde til at begynde at være mere optimistisk omkring klimakrisen

Ny rapport viser en tredobling af den globale sårbarhed over for havvandsstigninger

 

 

 

 

Kilder: DR, concito.dk, VCS Registry, Heyerdahl Climate Parks, nyhedscentrum.dk, UN Environment Programme, researchgate.net, academia.edu, Worldview International Foundation.

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her