Margrethe Vestager: Beskyt dig selv og brug andre søgemaskiner end Google

Træt af at blive overvåget og gennemanalyseret uden dit vidende? Margrethe Vestager opfordrer til, at man begynder at bruge alternativer til Google, der i sommers fik en rekordstor bøde på 18 milliarder kr. for at udnytte sin ekstreme markedsdominans. Google står i dag for over 90 procent af søgningerne i Europa, og de udnytter det bl.a. til tracke dig, annoncere og til at gemme konkurrenters tjenester på side 4. Google har utallige anklager, og en EU-dom for at manipulere søgeresultater til deres egen fordel.

Alt det som, “the good guys”, Google bekæmpede i starten hos internettets tidlige søgemaskiner, er de nu selv blevet det værste eksempel på. Førhen var Google verdensmestre i at finde den mest relevante og objektive information. Det er langt fra tilfældet mere.

Det stiller også nogle krav til os som forbrugere; til ikke at vælge den nemme løsning og pr. automatik acceptere de urimelige vilkår.

Det er et meget stort problem, at folk ikke aner, hvad de siger ja til, når de “accepterer” Googles vilkår, mener Margrethe Vestager.

»Problemet er, at det er med vilje. I et 100 siders dokument bliver ingenting læst. Og man må formode – og det er lidt skræmmende – at nogen synes, det er en risiko, at nogen læser det, man præsenterer dem for,« siger kommissæren og fortsætter:

»Fire ud af fem europæere siger, at de ikke aner, hvad der foregår med deres data, og at de ikke har kontrol. Og det siger de samtidig med, at de klikker boksen af.«  (Ingeniøren 16. marts 2018)

 

Søgemaskiner der slår Google af banen

Der findes imidlertid en række gode søgemaskiner, som både kan matche Google på indhold og relevans, og som samtidig udelukker annoncer og giver dig dit privatliv tilbage.

 

Her er 3 søgemaskiner som eksperter anbefaler som bedre alternativer

1. DuckDuckGo

DuckDuckGo er i øjeblikket den hurtigst voksende søgemaskine og klare testvinder hos en række eksperter. Ikke bare får man præcise og relevante resultater. Men lige så vigtigt er det, at disse søgeresultater ikke er skæmmet af mange annonceresultater (læs: ikke relevante resultater) som hos Google.
Hvad vigtigere er, så sporer og tracker DuckDuckGo heller ikke deres brugere som Google gør. Selv når du bruger Googles incognito funktion, sporer de dig alligevel, og du har stort set ikke kontrol over, hvad og hvordan al den information Google har om dig bruges til. DuckDuckgo indsamler og deler aldrig nogle af dine personlige oplysninger. De følger heller ikke efter dig med reklamer. Hvis du vil have dit privatliv tilbage og få præcise og relevante resultater er DuckDuckGo et godt alternativ og er i øvrigt open source.

2. Dogpile

Dogpile er lidt af en outsider, og det man kalder en “metasøgemaskine”. Det vil sige, at den trækker på  søgeresultater fra flere søgemaskiner herunder Google, Yandex, Yahoo og Bing. Dogpile fjerner dog alle alle annoncer. Ifølge forskellige tests skulle Dogpile generere op mod 50 procent flere resultater end de øvrige søgemaskiner. De er også kendt for at være stærke indenfor søgninger på video og lyd.

3. Startpage

StartPage har fået den første sikkerhedspris fra European Privacy Seal for sin effektive beskyttelse af brugernes privatliv. StartPage giver søgeresultater, der bliver fundet via Googles søgemaskine, men hos Startpage beskytter man dine personlige oplysninger, og benytter ingen cookies og den sporer dig ikke. Hos Google lever du i det forskere kalder en “filter bobbel”. Det vil sige, at de resultater du får, på forhånd er filtreret ud fra alt, hvad Google ved om dig, bl.a. dine tidligere søgninger. I de forskellige browsere som Chrome, Firefox, Safari og Internet Explorer kan man tilføje Startpage som den foretrukne søgemaskine, ligesom der findes en app til både iOS og Android.  Startpage slår selv på, at du igen får ligeberettiget adgang til internettet. ”Google kalder det personliggørelse, andre kalder det censur.” Og det er dårligt for dig og demokratiet som helhed.

Den usynlige “filter bobbel”

Bryd ud af “filter boblen” og genvind retten til fri og lige information

Selv når du er logget af alle tjenester, sporer både Facebook og Google dig, og tilpasser dine søgninger efter en lang række parametre. Det hele forgår usynligt og uden dit vidende. Det kommer sikkert bag på mange, men der findes ingen standardiseret Googlesøgning mere. Det hele er tilpasset, og det du ser, når du søger på et emne, er langt fra sikkert det andre ser. Du lever uden at vide det i en usynlig “filter bobbel”, og det er efterhånden blevet et alvorligt demokratisk problem, at Google er så dominerende og i princippet kan bestemme, hvilke informationer vi får. Ud over Googles søgemaskine, styrer Google også en af de mest anvendte browsere (Chrome), og det mest anvendte styresystem til smartphones (Android), en af de mest anvendte GPS, (Google Maps), og en af de mest anvendte mails (Gmail) etc. Det er utroligt meget magt at give til et firma.

 

Demokrati og frit marked kontra monopol og den nemme løsning
Det er ikke nok, at EU giver store bøder til Google. Det er også nødvendigt at forbrugere af søgemaskiner, ligesom f.eks. i sammenhænge med i økologi og klima, også begynder at agere som “aktive forbrugere”, når det gælder søgemaskiner.
»Der er en kæmpestor demokratisk diskussion, der handler om, hvorvidt jeg vil være en aktiv forbruger, der tager stilling til det, der foregår, eller om det bare skal være nemt.« siger Margrethe Vestager.

“Do you take the red pill or the blue pill…?”

Du kan jo selv tage et aktivt valg og evt. afprøve en ny søgemaskine. Det er lettere end du tror og du får ovenikøbet dit privatliv tilbage.

 

Link til DuckDuckGo: https://duckduckgo.com/

 

Link til StartPage: https://www.startpage.com/

 

Begge disse søgemaskiner lader dig også bryde ud af filterboblen og komme tilbage til virkeligheden.

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.