Mikrodosering kan skabe flere hjerneforbindelser og mindske stress viser nyt dansk studie

Mikrodosering kan skabe nye hjerneforbindelser

Ny forskning fra Syddansk Universitet har åbnet døren for muligheden for at bruge psilocybin som et terapeutisk redskab ved mikrodosering, skriver universitetet i en pressemeddelelse:

Gentagne lave doser af psilocybin har i forsøg vist sig at øge modstandskraften over for stress, give færre tvangshandlinger og styrke ”kortikale forbindelser” i thalamus. Thalamus, bedre kendt som mellemhjernen, er blandt andet involveret i beslutningstagning og bekymringsfiltrering.

Microdosing refererer til praksisen med at tage meget små doser af psykoaktive stoffer som eksempelvis hallucinogene svampe som psilocybinsvampe eller LSD. Doserne er så små, at der ikke er tale et egentligt trip, og virkningerne bemærkes mest over tid.

Det har længe været en trend hos tech-virksomheder i Silicon Valley, at ansatte i stor stil har benyttet sig af såkaldt microdosing, for at tænke mere klart og kreativt og øge deres produktivitet. En tendens som efterhånden også har bredt sig til andre, mere almindelige arbejdspladser og fora.

Blandt andet derfor er videnskaben i gang med at dokumentere effekterne af de bittesmå doser af LSD eller psilocybin, som af mange bliver udråbt som et vidundermiddel for vores hjerne, og ovenikøbet ser ud til at kunne modvirke depression.

”Psilocybin har længe været kendt som en klassisk psykedelisk substans og er i den senere tid blevet undersøgt for sit potentiale til at hjælpe med behandlingen af forskellige psykiatriske lidelser, primært depression og afhængighed, gennem terapi suppleret med en høj dosis psilocybin.

I sådan en terapeutisk behandling indtager patienten psilocybin efter grundig terapeutisk forberedelse og har et psykedelisk trip i gode rammer sammen med en uddannet terapeut. Efterfølgende integreres oplevelsen over flere sessioner med terapi.

Der laves forsøg med patienter på blandt andet Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet.” (sdu.dk)

Forskere er dog stadig uenige om, hvorvidt fordelene nogle oplever ved microdosering er en placeboeffekt eller noget andet. Det er her det nye danske studie måske kan gøre en forskel. “Det åbner døren for både yderligere forskning og potentielt helt nye tilgange til behandling af forskellige psykiske lidelser.”

 

Mikrodosering virker på stress og tvangshandlinger

Studiet der blev udført på rotter viste, at dyrene tolererede gentagne lave doser af psilocybin godt og ikke udviste tegn som lavere fornøjelse, angst, tolerance, eller ændret motorisk aktivitet.

Mest bemærkelsesværdigt var, at gentagne lave doser af psilocybin øgede rotternes modstandsdygtighed over for stress, og de udviste færre tvangshandlinger.

Derudover blev der observeret en stigning i antallet af forbindelser til hjerneregionen thalamus, der fungerer som et slags filter for vores beslutninger og bekymringer.

-Ændringen i forbindelsen til thalamus kan måske hjælpe os til at være mere modstandsdygtige overfor stressfaktorer og være en forklaring på, hvorfor så mange mennesker rapporterer, at små doser af psykedeliske svampe har en positiv effekt på deres velvære, skriver Syddansk Universitet i pressemeddelelsen.

Et canadisk studie fra sidste år dokumenterede, at testpersoner der mikrodoserede psilocybin i 30 dage, viste større forbedringer i humør, mental sundhed og psykomotoriske evner end dem, der ikke mikrodoserede.

Andre tidligere studier har påvist ændringer i hjerneaktivitet og hjerneforbindelser efter enkelte små doser af LSD, der ligner det, der ses med større mængder af lægemidlet. Og en undersøgelse i Danmark viste, at en mikrodosis af psilocybin aktiverede næsten halvdelen af specifikke typer af serotoninreceptorer, som psykedelika virker på for at producere deres hallucinogene virkninger. (New York Times)

“Den øgede angst og stress i samfundet i øjeblikket har sat stor fokus på blandt andet mikrodosering og der handles med svampe som aldrig før. Lande som Holland, Australien, USA og Canada har enten lovliggjort eller er i proces om lovliggørelse af psilocybin i terapeutisk behandling, fortæller Mikael Palner, der er hovedforsker på det nye danske studie

“Det er derfor vigtigt, at vi forstår effekter og bivirkninger af disse stoffer som i stor udstrækning allerede bruges af mennesker verden over.”

 

Relaterede artikler:

Microdosing forbedrer mentalt helbred, humør og psykomotoriske evner viser nyt studie

Kan microdosing gøre dig klogere og lykkeligere: Neurovidenskaben dokumenterer ny trend

Forskere fra Oxford 3D-printer stamceller der kan implanteres som hjernevæv

NASA´s nye batteri med 3 gange så stor effekt kan måske revolutionere luftfarten

Elons Musks medie X (Twitter) spreder mest desinformation og skadeligt indhold ifølge EU

Havavisen ved Antarktis i lavpunkt der kan få fatale konsekvenser ifølge eksperter

AI på arbejdspladsen er uundgåelig – og der er meget at glæde sig over skriver BBC

Kunstig intelligens kan løfte elever og studerende på 4 måder ifølge forsker i læring

ChatGPT giver bedre og mere empatisk medicinsk rådgivning end læger viser ny undersøgelse

AI vil sandsynligvis føre til globalt økonomisk boom og måske en 4-dages arbejdsuge

ChatGPT hurtigt og nemt

 

Kilder: Syddansk Universitet, nature.com, Scientific Reports, Neuroscience News, New York Times.

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her