Miljøministeriet har bevidst begået lovbrud sammen med virksomheder der forurener havet

Giftigt spildevand pumpes direkte ud i havet

Nye anklager er rettet mod Miljøministeriet i en nyligt opdaget forureningsskandale, hvor dokumenter angiveligt afslører, at ministeriet har forsøgt at skjule ulovlige udledningspraksisser af miljøfarlige stoffer. Dette inkluderer virksomheder som Cheminova og Industrial Water Solutions i Skælskør, der har udledt spildevand direkte til havområder gennem rørsystemer på havbunden.

Disse handlinger og dokumenterne blev oprindeligt afsløret gennem aktindsigt samt optagelser foretaget af dykkere fra Korsør Frømandsklub. Miljøministeriet har ulovligt ladet erhvervshensyn vægte højere end miljøhensyn ved at tillade udledning af miljøskadelige stoffer, skriver dr.dk:

Ifølge flere eksperter, herunder advokat Flemming Elbæk og professor emerita i miljøret, Ellen Margrethe Basse, tyder handlingerne på en bevidst overtrædelse af EU’s miljøregulativer, som Miljøministeriet med fuldt overlæg har forsøgt at skjule. Dette understreges af interne dokumenter, der angiver, at embedsmændene har vurderet risikoen for EU-kritik som høj, hvis de nye udledningsmuligheder blev indskrevet i officielle danske regler.

I stedet for at ændre de juridisk bindende bekendtgørelser, valgte Miljøministeriet at indarbejde ændringerne i en vejledning rettet mod miljømyndighedernes sagsbehandlere. Dette skulle angiveligt gøre det lettere at fortsætte de skadelige udledninger uden at tiltrække opmærksomhed fra EU. Frederik Waage, professor i forvaltnings- og forfatningsret, beskriver dette som en klar omgåelse af lovgivningen, idet ministeriet bevidst har instrueret myndighederne til at bryde loven.

Magnus Heunicke har haft store problemer som selvudnævnt “havets minister”. Billede: newsoresund.org

Miljøministeriet har forsøgt at nedtone kritikken og i et skriftligt svar til DR nægtet, at der er foregået ulovligheder eller forsøg på at skjule disse. Miljøminister Magnus Heunicke har udtrykt, at han tager anklagerne alvorligt og understreger, at det er uacceptabelt, hvis der er foregået forsøg på at omgå lovgivningen gennem vejledninger.

Denne sag kaster lys over en bredere diskussion omkring håndhævelsen af miljølovgivningen i Danmark, og særligt hvordan EU’s direktiver implementeres og overvåges på nationalt niveau. Sagens alvorlige natur og de implicerede virksomheder, herunder Cheminova, som er Danmarks største pesticidfabrik, Industrial Water Solutions og Koppers i Nyborg rejser spørgsmål om effektiviteten af den nuværende miljøbeskyttelsespraksis.

“Man har bevidst diskuteret (i Miljøministeriet), hvordan man kunne sikre, at nogle virksomheder kunne fortsætte med at udlede som hidtil, på trods af at man vidste, at det var i strid med EU-lovgivningen, udtaler Ellen Margrethe Basse til DR.

Derfor har eksempelvis Koppers i Nyborg stadig lov til at udlede tjærestoffet antracen i deres spildevand, selvom grænseværdien for antracen i Nyborg Fjord er overskredet.

Det var blandt andet fund af antracen i havbunden ud for stranden ved Sølyst Bypark, som i september sidste år fik kommunen til at fraråde badning her. Målinger viste at koncentrationen af antracen lå over de nationalt fastsatte miljøkvalitetskrav for havbund. Desuden blev der fundet bly og kviksølv i havbunden. (nyborgavis.dk)

Danmark er desuden også på kant med EU´s Vandrammedirektiv, når regeringen og Folketinget tillader landbruget at ødelægge havmiljøet langs vores kyster med alt for store udledninger af kvælstof, som år efter år fører til omfattende iltsvind, døde fisk og livløse zoner på havbunden.

”Med kun fem ud af 109 havområder i god miljøtilstand er Danmark milevidt fra målet. Vi ved fra forskningen, at der er en tidsforsinkelse på årtier fra indsats til at den positive effekt kan ses i havmiljøet. Danmark har altså ingen jordisk chance for at leve op til de krav, vi selv har stemt for i EU.” (Altinget)

”Giftigt kræftfremkaldende spildevand udledes i direkte strid med loven i vores hav. På trods af klare advarsler fra embedsmænd,” skriver Pelle Dragsted i et opslag på det sociale medie X.

Sagen illustrerer ikke kun de potentielle konsekvenser af manglende overholdelse af miljølovgivningen men også den potentielle risiko for betydelig miljøskade, hvilket kræver en øjeblikkelig og gennemsigtig handling fra regeringens side for at sikre, at lovene bliver håndhævet, og at miljøbeskyttelsen prioriteres højere i fremtiden.

 

Nye regler fra Miljøministeriet gør det endnu lettere at forurene

Miljøministeriets nyeste retningslinjer for udledning af miljøfarlige stoffer fra marts 2024, der blev præsenteret af Magnus Heunicke som en opstramning af tidligere regler, er ifølge eksperter på området i virkligheden det modsatte; Karen Søgaard Christiansen, der er afdelingschef i det rådgivende ingeniørfirma Niras, mener også, at de nye retningslinjer åbner op for udledning af endnu højere koncentrationer af miljøfarlige stoffer.

Som en borger i Nyborg udtrykker det i forbindelse med forureningsskandalen:

“Vi hører jo om vores hav, som er ved at dø. Så man skal virkelig passe på og ikke forurene, siger hun.

Hun ryster på hovedet ad Miljøministeriet.

“Som almindelig borger, tænker man slet ikke, at den slags foregår i et miljøministerie. Det er jo dem, der skal være vores vogtere. Dem, der holder øje med, at sådan noget ikke sker, siger Jette Wolthers” til DR.

 

Relaterede artikler:

Danmarks havbund er død og fiskene væk – handling kan dog endnu redde udviklingen

Vi står måske på tærsklen til en kæmpe omlægning af landbruget der kan redde naturen og havet

Historisk aftale om at beskytte havene også uden for de nationale grænser

 

 

Kilder: dr.dk, Altinget, nyborgavis.dk.

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her