Musikfænomen eksploderer i vellyd på youtube

De fleste har sikkert hørt soundtracket til rumkomedien Guardians of the Galaxy, som medførte et stærkt comeback til en række sange fra 70’erne. Soundtracket medførte også en sult efter mere af samme skuffe, og dette har efterhånden udviklet sig til en regulær revival af 70’er klassikere med et særligt “feel good vibe” over sig. Det oprindelige soundtrack gik meget overraskende hen og blev en af de bedst sælgende album og sågar det første album, bestående af udelukkende tidligere udgivne numre, der nåede toppen af den amerikanske Billboard 200.

Noget lignende kom til at gælde soundtracket til opfølgeren af filmen. Et gedigent musikkulturelt fænomen var født, der rakte langt ud over spillefilmen.

Nu har fænomenet bredt sig så meget, at fans af film og soundtrack selv mixer og udgiver musik på YouTube, der ligger i klar forlængelse af de oprindelige idéer fra producer James Gunn. Det er kort fortalt såkaldt 8-tracks musik primært hentet fra 70’erne med ikoniske numre fra f.eks. Jackson 5, David Bowie, Marvin Gaye and Tammi Terrel.

Dette koncept er der mange, der er vilde med. Så mange, at der på youtube, ud over de oprindelige ”awesome mix vol. 1-2”, nu ligger masser af fan mixede opfølgninger som rammer formlen ret præcist. Det kan ikke udelukkes, at en del af populariteten, også skyldes, at det her i høj grad vækker mindelser til en svunden uskyldig tid, hvor man selv sad foran radioen og med stor møje og entusiasme lavede sine egne fantastiske bånd. Stik mod al logik, er den gamle type kasettebånd da også kommet i produktion igen, og salget går strygende. Kasettebånd er nærmest blevet det “nye” vinyl, og flere store musiknavne vælger ligefrem at udkomme på kasettebånd.

Undgå mix med reklamer

Der er en guldgrube af playlister, og hvis man sorterer lidt, kan man sagtens undgå de reklamestyrede versioner, som selvsagt ødelægger det groovy musikflow fra de fan-mixede “kassettebånd”.

Musik fra 70’erne styrer åbenbart for vildt for tiden. Det er i hvert fald hvad mange er enige om, og under alle omstændigheder er der et væld af gode numre af høj kvalitet, spændende fra soul, funk, rock, pop, beat og disco fra før verden gik af lave. Musikken er nok også sammensat ud fra præmissen, at det primært er numre som man kan blive i godt humør af og måske endda kan løfte ens dag et hak eller to. Og hvem kunne ikke bruge det en gang imellem.

Filmens oprindelige soundtrack kan høres her ( awesome mix vol. 1-2 )

Her er til sammenligning en af de fan lavede mixed tapes (volume 3), der starter ud med The Rascals, It`s a Beautiful Morning, efterfulgt af Free´s All Right Now. En god måde at starte dagen rent musikalsk.

Og for at vise, at mange af de “fan made” versioner sagtens kan være med, så hør lige awesome mix Vol 5. der lægger ud med “It`s Magic”… og det er det unægteligt.

Vil man være med på trenden kan man jo evt. selv lave sit eget awesome mix Vol ?? Processen er måske lidt anderledes end i 70érne, men lægger man samme entusiasme i det, vil processen og resultatet sikkert blive lige så “awesome” som dengang.

Har man lyst til at gå all in på undergenren 70’er disco, som også bliver anset for cremen indenfor disco, kan man lytte til dette klassiske DJ mix fra den berømte New Yorker natklub, Studio 54. Hvis du formår at sidde stille under hele den gradvise opbygning af Disco “feber” er det godt klaret.

God fornøjelse med genopdagelse af fed 70’er musik!

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.


 Støt fri og uafhængig journalistik, så alle fortsat har adgang til væsentlig viden. Du kan her støtte med større eller mindre enkeltbeløb via MobilePay.