NASA i kommerciel luftfart med nyt superfly?

NASA som man normalt forbinder med rumprogrammer er i gang med at udvikle et fly, der kan revolutionere kommerciel luftfart og halvere flyvetiden for almindelige passagere. Hastighedsgrænsen, der i dag lyder på 1.062 km/t for kommercielle fly, skal gerne rykkes en hel del opad, hvis det står til det amerikanske rumfartsvæsen Nasa, der i 2022 vil gøre det muligt at komme endnu hurtigere frem i luften.

Denne omtalte hastighedsgrænse på 1.062 km/t er lavet for at undgå, at flyene bryder lydmuren og dermed laver mere ravage, end godt er på jorden. Det har været sådan siden 1973, da man dengang fandt ud af, at det var ved den hastighed, at disse kommercielle fly brød lydmuren.

Nasa mener dog, at det er muligt at fremstille et fly, der ikke bryder lydmuren ved denne hastighed, og de har altså derfor planer om, at der skal fremstilles et fly, der kan halvere flyvetiden – uden at bryde lydmuren.

Det er planen, at der skal bruges 390 mio. dollars, svarende til 2,5 mia. kr., henover de næste fem år på at bygge det første fly. Planen er at teste flyet i 2022.

Se NASA´s egen video her:

”Vi har modtaget støtte fra både Nasa og Kongressen for at få dette til at ske. Jeg er meget positiv omkring udsigterne for projektet,” siger Peter Coen, der er projektleder for Nasas forskerhold for kommerciel udvikling af supersonisk luftfart, til Bloomberg.

Selvom der er styr på de tekniske udfordringer, mangler Nasa dog stadig Kongressens tilladelse til at bryde loven om hastighedsgrænsen.

Det første års finansiering indgår i Donald Trumps budgetforslag for 2018, skriver Bloomberg.

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her