Ny hjerneforskning: Din hjerne og person kan udvikle sig markant som voksen

Dr. Lara Boyd (University of British Colombia)

Hjernen ændres direkte fysisk og målbart, når vi lærer nye begreber, griber nye muligheder, eller deltager i nye aktiviteter.

I disse og lignende situationer ændrer og udvikler du den du er. Det nye er, at du er i stand til disse ændringer også som voksen. Forskernes forståelse af hjernen vokser helt utroligt i disse år. Noget af den mest banebrydende forskning viser, at hjernen, stik mod tidligere antagelser, bevarer evnen til neuroplasticitet livet igennem.  Man kan simpelthen måle og direkte se udvikling forskellige steder i hjernen, blandt andet ved hjælp af MRI-scanninger. Den nye forskning er i virkeligheden inde og åbne store spørgsmål omkring fastlåste forestillinger om identitet og udvikling. Det åbner op for et væld af muligheder for den enkelte, men også samfundet som helhed.

Dr. Lara Boyd fra University of British Colombia er en af de fremmeste hjerneforskere, og har primært beskæftiget sig med forskning omkring genoptræning af hjernen hos patienter med slagtilfælde. Det har vist sig, at meget af denne forskning også har direkte relevans for, hvordan hjernen i det hele taget fungerer og kan udvikle sig, hvis man får de rette stimuli.

Den nye viden er ikke kun relevant for den enkelte, og den som skal lære; den kommer sandsynligvis til at spille en lige så stor rolle i undervisning, for undervisere og ikke mindst for ledere. At have viden om, hvordan hjernen kan udvikle sig, åbner eksempelvis op for fastlåste forestillinger om egen og andres mulige kompetencer og evner, mulighed for at gennemføre uddannelseforløb, mestre nye færdigheder og lignende.

Der sker en opbygning af nye forbindelser af neuroner i hjernen

Selvom der er visse fællestræk i de stimuli, som hjælper hjernen med at udvikle sig, eller komme sig efter et slagtilfælde, -er der selvfølgelig også store individuelle forskelle. Nogle lærer og udvikler sig bedre ved at gøre det på en måde, der er tilpasset lige præcis deres personlige tilgang.

Hvad der er fælles for alle, er øvelse: Man kommer ikke uden om, at skulle gøre en vis indsats gennem en længere periode, hvis både kort -og langtidshukommelsen skal aktiveres. Nogle fremskridt kan man se næsten med det samme, andre sker over tid, men er til gengæld mere blivende.

Både med hensyn til de kemiske processer i hjernen, og den strukturelle opbygning sker der en målbar udvikling. Der sker eksempelvis en opbygning af nye forbindelser af neuroner i hjernen. Dette betyder, at dit fremtidige jeg, potentielt er meget større, end du umiddelbart tror, langt ind i voksenalderen.

Førhen troede man, at hjernen efter at have nået voksenalderen, faktisk kun gik den modsatte vej og derefter langsomt degenererede, og ifølge Lara Boyd, er det da heller ikke let at komme sig fuldstændig oven på alvorlig sygdom, eksempelvis en hjerneskade. Den nye viden om neuroplasticitet, går da også begge begge veje ifølge Dr Boyd: ”du kan glemme noget, du engang vidste, du kan blive afhængig af stoffer, måske har du kronisk smerte. Din hjerne er enormt plastisk og den formes både strukturelt og funktionelt af alt, hvad du gør, men også af alt, hvad du ikke gør…. … de typer adfærd du udviser i din hverdag er er helt væsentlig. Hver af dem ændrer din hjerne”.

Først og fremmest giver den nye viden om neuroplasicitet dog langt de fleste mennesker og dermed også dig mulighed for at vokse både hjernemæssigt og menneskeligt, meget mere end du tror. Det er ikke kun et spørgsmål om, hvem du er og hvor du er, men i lige så høj grad et spørgsmål om, hvem du kan blive, og hvor du kan kan komme hen. Din neuroplasticitet, giver dig i virkeligheden viden om, at du i et vist omfang kan skabe den hjerne og den identitet du ønsker dig.

Din hjerne har faktisk allerede nu ændret sig lidt, og du har måske allerede nu fået nye ideer eller ny viden?

Hvis du vil holde fast i det, så prøv eventuelt at tage en ny rute på vej hjem. Hør noget ny musik. Afprøv en ny aktivitet, slå en kolbøtte, enhver aktivitet vil sætte gang i din hjerne og det gør dig ovenikøbet i bedre humør. Hjernen elsker at lege. Hvis du virkelig vil rykke dig på den lange bane, så sæt dig for at lære en ny færdighed, eller få ny viden. Grib de chancer der er omkring dig, og mød evt. nye mennesker. At din hjerne og din person vil vokse med opgaven meget mere end du selv tror, har du nu i hvert fald hjerneforskernes ord for.

 

 

Hør Dr. Lara Boyd fortælle om din hjernes fantastiske muligheder

 

 

LÆS EVT. OGSÅ:

Træn din hjerne knivskarp – dansk hjerneforsker viser vejen

 

 
 

 

 

 

Artiklen ligger under Viden

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.