Ny søvnforskning: Tunge dyner giver bedre søvn

Måske er du en af de heldige, der kan huske, hvordan det var at sove hos dine bedsteforældre under en gammeldags tung, tung dyne, som gav dig en fantastisk søvn natten igennem…

Nu viser ny forskning, at tyngden af din dyne rent faktisk har en stor positiv effekt på din søvnlængde og kvalitet.

76% af de adspurgte i en nylig undersøgelse sagde, at de opnåede dybere søvn, når de sov med en tyngdedyne. (thenaplab.dk)

Effekten går bl.a. andet ud på, at man ligger roligere og føler sig mere tryg under en tung dyne. Forskellige receptorer bliver positivt stimuleret, kroppen slapper af, og man får en bedre søvn.

Kliniske studier antyder at tyngden af dynen på kroppen gør, at hjernen udløser serotonin, en neurotransmitter, der beroliger kroppen. Dette giver også andre sundhedsmæssige fordele, såsom bedre hukommelse. Serotonin er et stof som bl.a. også kan findes, eller fremskyndes i såkaldte ”lykkepiller”. Disse piller har dog en del bivirkninger som tunge dyner af indlysende grunde ikke har.

Der er desuden undersøgelser, der viser at lykkehormonet oxcytocin udløses ved at have en tung dyne over sig. Lidt på samme måde som hvis man får et godt kram. Oxytocin er også fremmende for en god nattesøvn.

46 procent af danskerne lider af søvnbesvær

De gammeldags tunge dyner, som nogle måske kan huske fra deres barndom, kan man dog ikke længere finde i butikkerne. Dynerne var oftest lavet af hønsefjer, som egentlig ikke gav nogen særlig god isolering, og som tilmed kunne give allergi.

En løsning på dette er de såkaldte tyngdedyner eller vægtdyner. Disse var i starten målrettet og testet på børn med ADHD, eller mennesker med motorisk uro og/eller psykisk uro.

Tyngdedyner har vist sig også at have en effekt på bl.a. Parkinsons, demensramte, Alzheimers, Tourettes og autisme. Faktisk på enhver type af angst eller uro. Og dermed også effektiv overfor en række søvnforstyrrelser.
Lettelsen af angst og uro ved at bruge tunge dyner i det hele taget tyder på, at omfanget og udbredelsen af vægtdyner kun lige har set sin begyndelse. Især fordi de har en gavnlig effekt på søvn i det hele taget.

Næsten 46 procent af danskerne lider af søvnbesvær og omkring 14 procent er meget generet af søvnbesvær. (DR)

Vægten af en tung dyne til voksne kan variere fra 4 kg. og opefter, alt efter kropsstørrelse og behov.  Lider man af åndedræts- eller kredsløbsproblemer skal dog man konsultere sin læge eller specialist først.

Tyngdedyner har længe eksisteret som en hjælp til børns søvnforstyrrelser, og der forskes på OUH´s søvnklinik med tunge dyners søvnfremmende effekter. Der er allerede mange børn, unge og ældre der har fået forbedret deres søvn ved hjælp af de tunge specialdyner.

 

Kilder: Videnskab.dk, OUH, dr.dk.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her