Pesticid-branchen har manipuleret politikere og nu har vi måske katastrofen

Den ene vandprøve efter den anden viser overraskende mængder af pesticider i vores drikkevand. Antallet af vandværker, hvor der er fundet pesticider i vandet er steget markant, viser en ny kortlægning, og for nyligt måtte to vandværker lukke ned efter pesticid-fund i drikkevandet. Undersøgelserne og overskrifterne taler deres tydelige sprog om, at nogen har sovet i timen med hensyn til at lave tilstrækkelig stærk lovgivning og screening af drikkevandet.

Pesticid-branchens ofte kritiserede vildledende markedsføring og lobbyvirksomhed bærer en stor del af skylden. Derudover kan man også pege på en række svigt fra myndigheder og politikere, der er sat til at passe på, at vores natur og drikkevand ikke forurenes med nærmest uoverskuelige konsekvenser til følge, – ikke mindst sundhedsmæssigt.

Allerede i 2016 slog forskere alarm, over at pesticid-rester i urinen hos danske børn er alarmerende højt. Noget som kan give hjerneskader og udvikling af bl.a. ADHD.

”Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens,” siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean.

“Danmark bør presse på for at få sat EU’s grænseværdier ned, så de undersøgte pesticider bliver udfaset”
(Helle Raun Andersen, Lektor i miljømedicin, Syddansk Universitet.)

De store GMO- og pesticid giganter er internationalt berygtede for deres vedholdende lobbyarbejde, vildledende markedsføring og forhindring af nødvendig lovgivning. I mange år har den mange milliard store pesticid-industri kunnet manipulere politikere på både nationalt og internationalt niveau, og på den måde forhindre nødvendig lovgivning til at beskytte grundvandet og borgerne.

Ifølge The Guardian er producenter af pesticider, bl.a. af FN, blevet beskyldt for “systematisk benægtelse af skader’ og uetisk markedsføringstaktik”. FN-rapporten advarer samtidig om katastrofale konsekvenser for miljøet pga. samme. Det globale pesticidmarked er omkring 50 milliarder dollars værd, og producenterne er berygtede for at drive aggressiv lobbyvirksomhed for at imødegå reformer og kontrolregler. Der er talrige eksempler på, hvordan pesticidindustrien har blokeret og forhindret lovgivning om sprøjtegifte. Rapporten understreger, at pesticider har “katastrofale konsekvenser for miljøet, menneskers sundhed og samfundet som helhed”, herunder anslåede 200.000 dødsfald om året af akut forgiftning. Rapportens forfattere udtaler at: “… det er på tide at skabe en global proces for overgangen til sikrere og sundere fødevarer og landbrugsproduktion.”

FN-rapporten gør også op med den myte, at pesticider er nødvendige for at brødføde verdens befolkning. En myte pesticid-industrien har gjort alt for at holde i live. (The Guardian)

En af rapportens forfattere udtaler: “Selv om videnskabelig forskning bekræfter skadelige virkninger af pesticider, er det en betydelig udfordring at bevise en endelig sammenhæng mellem eksponering og menneskelige sygdomme eller tilstande eller skade på økosystemet. Denne udfordring er blevet forværret af en systematisk fornægtelse, der er drevet af pesticid- og agroindustrien, af størrelsen af ​​den skade, som disse kemikalier forårsager, og aggressiv, uetisk markedsføringstaktik.”

Flere FN eksperter påpeger, at det er høje tid med en omfattende ny global traktat til regulering og udfasning af brugen af ​​farlige pesticider i landbruget og begynde at bevæge sig mod mere bæredygtig landbrugspraksis.

Direktør i Danva Carl-Emil Larsen mener, at politikerne én gang for alle skal skærme drikkevandet mod pesticider.
“Vandselskaberne kæmper en indædt kamp for at holde rester af tilladte og forbudte pesticider ude af drikkevandet.
Det er på tide, at politikerne opfylder danskernes ønske om rent, pesticidfrit drikkevand og får det beskyttet en gang for alle”, siger han. (DANVA er interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber)

Geolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Walter Brüsch, der er ekspert i Danmarks grundvand udtaler til JP:

“Der er virkelig grund til at være bekymret, for stoffet, der er fundet i i alt 327 vandværker, er fundet i det såkaldte afgangsvand, som er det vand, der ryger direkte ud til forbrugerne, og som folk drikker i skyhøje koncentrationer,«

Uden at vide det har vi drukket vand med pesticider i årevis, og det er delvist uvist hvilke skadevirkninger det vil få fremover. Langtidseffekterne af vores forurenede grundvand er af gode grunde uoverskuelige.

Det skal dog understreges, at der i Danmark ikke er tale om nogen akut forgiftningsfare ved at drikke postevand. Det er i øvrigt Helle Raun Andersens vurdering, at det vand, der kommer fra hanen er mindst lige så godt som det vi køber på flaske. (Helle Raun Andersen, Lektor i miljømedicin, Syddansk Universitet.)

Det er dog samtidig indlysende, at det er på høje tid at stække pesticid industrien en gang for alle, i at forhale nødvendig lovgivning. Den taktik, hvor de har held til at fortsætte salg af pesticider, ved bl.a. konstant at stille spørgsmål ved de præcise skadevirkninger må stoppes. Skaderne på mennesker og miljø er uoverskuelige, og vi har ikke råd til som samfund, at vente 20 år med at konstatere præcise skadevirkninger for at imødekomme en pesticid-industri, der, når alt kommer til alt, primært har for øje at tjene flest muligt penge. De store koncerner har haft alt for meget held med at mudre debatten, og manipulere politikere og organisationer med “alternative fakta”.

Det er nærmest logik for burhøns, at giftstoffer i vand og fødevarer er en utrolig dårlig kombination. Det burde ikke være nødvendigt, at man skal igennem den ene omstændelige proces efter den anden for at bevise, at det ene og det andet giftstof er skadeligt. Hvis politikere og myndigheder bliver ved med at give efter for det spil er det borgerne og miljøet, der kommer til at betale en enorm pris og sandsynligvis allerede er i gang med det. På linie med f.eks. medicinalindustrien må bevisbyrden vendes, så det skal være ude over enhver tvivl om et pesticid er skadeligt, før det anvendes i naturen.

 

VI FORBEDRER DIT DRIKKEVAND

Kilder:

The Guardian

Fyens.dk

Altinget.dk

Jp.dk

UN News

Kulvand.dk

 

 

 

Læs evt. også : Pas på de flyvende insekter: De er ved at forsvinde

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her