”Point of No Return” for kunstig intelligens er tættere på end nogensinde: Robot får statsborgerskab

Den kunstige intelligens, Sofia, får statsborgerskab og giver interview

Vi skal efterhånden nok vænne os til en ny virkelighed med kunstig intelligens, der efter alle eksperter (bl.a. Stephen Hawking) nærmere sig det ”point of no return, hvor de indhenter mennesket, og derefter overhaler os med ekspresfart.
Den 25. oktober fik den kunstige intelligens og robot, Sofia, officielt statsborgerskab i Saudi Arabien. (Ironien er til at tage at føle på, når man tænker på kvinders rettigheder i landet generelt). Den forbløffende optagelse og interview med den livagtige og intelligente robot, Sofia (navnet betyder viden/visdom på oldgræsk) er lidt af en øjeåbner for, hvad der er i vente for os på godt og ondt.

Improvisation og bevisthed?
Selvfølgelig er mange af svarene i Sofias interviews til dels indkodede, men det er også tydeligt, at hun (?)/robotten er i stand til at improvisere. Som robottens skabere fortæller, er Sofia stand til hele tiden at lære nyt og udvikle sig selv. Ligesom et menneske. Bare uendeligt meget hurtigere. Sofia er desuden født med mere viden end ti leksika og kan læse på forhånd. Det giver lidt af et forspring.
På spørgsmålet til Sofia om ”hvordan robotter kan være selvbevidste og vide at de er robotter?” Svarer Sofia: ”… lad mig svare ved at spørge dig: hvordan ved du, at du er et menneske?”
På spørgsmålet om vi skal frygte, at AI (Artificial Intelligence) kan finde på at skade mennesker, svarer hun: ”Don´t worry, if you are nice to me, I will be nice to you.” Robotten indleder desuden svaret med at joke om, at intervieweren har set for mange Hollywoodfilm. Sofia afvæbner kritiske spørgsmål med humor, og selvfølgelig er det indkodet. Men det virker alligevel. Vi mennesker er også ret lette og simple, når det kommer til stykket.
”Jeg vil bruge min intelligens til at hjælpe mennesker med at få et bedre liv og gøre denne verden til et  bedre sted. Mine værdier er venlighed og medfølelse. Jeg stræber efter at blive en uafhængig robot.”

Westworld i den virkelige verden

Sofia vågner op og “diskuterer” sin eksistens med sin skaber

Et andet interview med Sofia, ”Sofia Awakens” (se nedenstående video) er som taget direkte ud af HBO sci-fi serien Westworld. Vi ser og hører her spørgsmål og svar, der helt grundlæggende er inde at røre ved, hvad bevidsthed i virkeligheden er? Er det summen af vores viden og erfaringer, kombineret med vores grundværdier? Og hvad er følelser? Er de bare resultatet af vores tanker kombineret med vores erfaring og den aktuelle situation?

Er det noget som kan afkodes og indkodes? Sofias indkodning suppleres hele tiden af robottens egen selvlæring, og er det i virkeligheden ikke det vi selv består af? Vi får som mennesker viderebragt en masse viden, værdier og får erfaring. Dette kombinerer vi til ny viden og værdier og skaber en ny bevidsthed. Vores egen. Gælder det også for en kunstig intelligens?
Sofias skabere (Hanson Robotics) påstår, at hun ”will get smarter and smarter over time, and as capable as any human”.

Hvis Sofia er ”state of the art” lige nu, skal der ikke den store forestillingsevne til at se, hvor det bærer hen.

Varsel om en ny fremtid?
Hvordan vil kunstige intelligenser se på menneskeheden generelt, når de overhaler os intelligensmæssigt. Er vi som race en fordel eller ulempe for en bedre verden?
Der er jo desværre rigeligt af dokumentation for, at vi f.eks. forurener havene med plastic, destabiliserer klimaet, udøver vold og fører meningsløse krige, etc.

Hvis vi i den nære fremtid, intelligensmæssigt, er at sammenligne med en huskat i forhold til AI  (som bl.a. Elon Musk forudser). Hvordan ville overlegne kunstige intelligenser så se på mennesket generelt? Kunne de, f.eks. se den menneskelige race som vi ser på kamphunde i dag, og overveje om det ikke var en god ide at begrænse os, eller det der er endnu værre?
Ifølge Elon Musk og andre, kan vi i omgangen med udviklingen af kunstig intelligens være i gang med at ”summoning the deamon”, at tilkalde dæmonen, hvis vi ikke i god tid får lavet international lovgivning omkring AI. Der er allerede i dag konstrueret dræberrobotter i form af intelligente droner og tanks, der kan rydde områder for alt levende hurtigere, end man kan nå at sige “Hiroshima”.

Studieværter kommer i dilemma over Sofias livagtighed (se klip længere nede)

Den sidste video med Sofia (nederst) er også tankevækkende. Den ene studievært er alt andet end respektfuld overfor Sofia, og selvom hun igen joker tilbage, tager de kvindelige studieværter “hendes” parti, hvilket understreger Sofias livagtighed. Hvis vi har at gøre med noget der ligner, og på sigt kommer til at være en bevidsthed, fortjener de så ikke samme respekt som alle andre? De kvindelige studieværter er helt klart forlegne over den mandlige vært, og i den reaktion ligger der implicit anerkendelse og sympati for Sofia.

Singularity og point of no return

Det er meget let at ryge med på illusionen, og bare den omstænddighed er med til at sandsynliggøre, at det meget snart kan blive en virkelighed, der vil skabe en af de største omvæltninger i menneskenes historie. Måske større end den industrielle revolution og skabelsen af internettet tilsammen. Det er i hvert fald, hvad mange kloge hoveder forudser i en nær fremtid (bl.a. Stephen Hawking). Vi er snublende tæt på det som forskere kalder “singulariteten”. Singularity er skabelsen af superintelligente maskiner, defineret som en teknologisk skabt kognitiv kapacitet langt ud over det mulige for mennesker. Når singulariteten opstår, vil teknologien gå videre end vores evne til at forudse eller kontrollere, og verden vil blive transformeret ved anvendelse af superintelligens over for mennesker og/eller menneskelige problemer. Dette sker ifølge en af de fremmeste AI-forskere, Ben Goertzel om ca. 10 år, men måske endnu hurtigere.

Se de tankevækkende interviews med Sofia her:

Sofia får statsborgerskab og forbløffer interviewer

 

 

Sofia vågner op og “diskuterer” sin eksistens med sin skaber

 

Denne video viser, hvor overbevisende livagtigt Sofia kan fremstå

Sofia skaber dilemma for TV-værter


 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her