Politiske tendenser: Den fjerde vej?

Politiske observatører i ind -og udland, peger på at Europa og USA er på vej mod en ny politisk kurs, som kort sagt går ud på, at vi værdipolitisk bevæger os mod højre samtidig med, at vi i den økonomiske politik bevæger os mod venstre. En retning der kan betegnes som social-konservativ.

”Vælgerne vil i de næste mange år vælge de ledere, som kan bevare deres sociale rettigheder, sikre deres arbejdspladser mod globaliseringen, begrænse indvandringen og forsvare deres vestlige værdier.” (Christian Foldager, cand.mag. i historie og samfundsfag i Berlingske).

”I Danmark har vi også set en bevægelse hen imod et social-konservativt flertal det seneste år, hvor Socialdemokratiet har rykket sig til højre i værdipolitikken, og Dansk Folkeparti har rykket sig til venstre i den økonomiske politik. De to partier har tilsammen næsten 90 mandater og vil nemt kunne få flertal i Folketinget til både velfærdspolitikken og den stramme indvandringspolitik.”
I England er det bl.a. Theresa May, der står for den nye kurs. Den konservative May vil ligesom Labourlederen Corbyn investere kraftigt i infrastruktur og de går begge ind for at begrænse direktørlønninger. Begge politikere repræsenterer også et opgør med den politiske og økonomiske elite, den kraftige nedskæringspolitik og masseindvandringens konsekvenser.

Samme tendens kan også ses i USA, hvor Trump og Bernie Sanders havde det tilfælles, at de var anti-elite og gik ind for mere statsindblanding i virksomhedernes politik og satsede på store investeringer i infrastruktur.

De nye politiske strømninger udspringer ifølge Christian Foldager af et forsinket opgør med neoliberalismen efter finanskrisen: ”Neoliberalismen er siden finanskrisen gradvis kollapset, fordi den ikke kan give svar på tidens store udfordringer med stigende ulighed, faldende realløn, usikre arbejdsvilkår og multikulturalismens fallit. De neoliberale løsninger med mere frihandel, flere nedskæringer i velfærden og mere indvandring gør kun problemerne større. Derfor vil vælgerne have en helt ny retning med en anden politik.”
 
 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.