Robotter opfandt eget sprog og talte henover hovedet på forskerne. Er ny lovgivning måske nødvendig?

Facebook valgte at lukke et eksperiment ned, hvor to kunstige intelligenser var sat til at kommunikere med hinanden. Efter et stykke tid begyndte de to robotter at opfinde deres eget sprog, så udviklerne ikke kunne følge med. Fænomenet er ikke helt ukendt med AI (Artificial Intelligence) hvor robotter hurtigt skærer ind til benet, og fjerner al unødig sætnings konstruktion i en samtale. I dette tilfælde helt uforståeligt for andre end den kunstige intelligens. Det kan selvfølgelig virke noget foruroligende, da mange eksperter forudser, at vi inden for ca. 10 år kan se kunstig intelligens, der langt overgår menneskets. Hvis vi ikke engang ved hvad de taler om, virker det hurtigt som et uhyggeligt fremtidsscenarie (var der nogen der sagde Terminator?). Det er bl.a. kompetente kræfter som Stephen Hawking og Elon Musk (manden bag Telsla o.a.), der advarer om, at robotter snart vil være så intelligente, at vi er at sammenligne med en huskat i forhold til dem (Elon Musk).

“De kunne fortsætte på egen hånd og redesigne  sig selv med en stadig stigende hastighed. Mennesker, der er begrænset af langsom biologisk udvikling, vil ikke kunne ikke konkurrere og ville blive erstattet. ” (Stephen Hawking om kunstig intelligens udvikling).

Her er vi dog heldigvis ikke endnu.

”Der var ingen fordel i at tale engelsk for de to robotter. Robotter med kunstig intelligens forlader forståeligt sprog og opfinder kodeord for dem selv,” siger Dhuv Batra, forsker ved universitetet Georgia Tech, til Digital Journal.

Det er ikke umiddelbart særligt nemt at forstå, men det der sker er, at robotterne opfinder et sprog, som gør det meget lettere for dem at tale sammen i forhold til at forhandle med hinanden.

”Vores interesse var at have robotter, der kan tale med mennesker,” siger forsker ved Fair Mike Lewis ifølge hjemmesiden Co. Design om forsøget.

Det er ifølge Digital Journal ikke første gang, at kunstig intelligens har valgt at udvikle sit eget sprog. Et andet eksempel er Googles nye oversættelses software, der lærte sig selv at oversætte mellem sprog, den ikke var programmeret til at oversætte imellem. Det skulle være sket ved, at den kunstige intelligens skabte et nyt sprog, den kan oversætte fra og til.

Elon Musk (Tesla) opfordrer til at lovgive om kunstig intelligens snarest

Ifølge Co. Design sætter computeres evne til at opfinde deres egne sprog softwareselskaber i et dilemma.

Det gør på den ene side interaktion mellem computere markant mere effektiv. På den anden side bliver det meget hurtigt umuligt for mennesker at forstå, hvad computerne snakker sammen om. Det skyldes blandt andet, at computere er bedre til at håndtere komplekse problemstillinger end den menneskelige hjerne.

Det er måske ingen grund til at se skrækscenarier og Terminator-dystopiske fremtidsmareridt i udviklingen af kunstig intelligens. Men der er bestemt mange gode grunde til, at holde øje med udviklingen og sørge for at tingene ikke sker henover hovedet på os. At sørge for, at det er borgerne og politikerne der bestemmer over udviklingen, og ikke tech-giganter som bl.a. Google og Facebook, der får lov at agere ukontrolleret. Elon Musk og andre opfordrer til, at man laver decideret lovgivning på områder indenfor kunstig intelligens.

Se video og hør Bill Gates, Elon Musks og Stephen Hawkings udsagn om kunstig intelligens

 

Læs evt. også artiklen Kunstig intelligens overhaler mennesket om 10 år

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her