Ruslands økonomi er mindre end Italiens og 40 procent styres af kriminelle

De fleste har nok en ide om, at Rusland er et land med en tvivlsom styreform og økonomi, men det er de færreste der kender omfanget af den såkaldt ”sorte” økonomi, og det mafiavælde som præger både udenrigs -og indenrigspolitikken i verdens andenstørste atommagt. Det samme gælder også størrelsen af den russiske økonomi, hvor lande som Sydkorea og Italien ligger højere end Ruslands målt på BNP. Et land som Japan har over 3 gange så stor økonomi som Rusland. Økonomisk er Rusland en oppustet miniput sammenlignet med lande som USA og Kina, for ikke at tale om EU. Rusland er geografisk set verdens største land og har i princippet enorme naturressourcer, men det gennemkorrupte system hæmmer i den grad landets udvikling. Det er flere steder anslået, at omkring 40 procent af Ruslands økonomi kontrolleres af kriminelle.

Mark Galeotti er måske den vigtigste ekspert, når det gælder underverdenens indflydelse i Rusland, og Galeotti bruges ofte som konsulent og rådgiver for regeringer og politi verden over.

Til venstre, Sergej Aksjonov, tidligere mafia underboss og nu premierminister på Krim sanktioneret af Putin

I bogen ”The Vory”, det russiske ord for mafia, beskriver Galeotti, hvordan den russiske underverden lever i symbiose med statsmagten og Putin. Det ene øjeblik bruges mafiaen som håndlangere ved overtagelsen af Krimhalvøen og i konflikten i det østlige Ukraine. Det næste øjeblik som hackere af politiske partier og offentlige institutioner. Samtidig med at de begår cyberkriminalitet, stjæler kreditkortoplysninger og andre sindrige metoder til at berige sig på. Så længe de ikke modarbejder styret, har Putin ingen skrupler med at bruge mafiaen geopolitisk og i sin kamp mod vesten.
Rusland tegner sig kun for en beskeden del af verdens IT-marked, men står for omkring 35 procent af al cyberkriminalitet.
Krims nuværende premierminister, Sergej Aksjonov, var tidligere underboss i den lokale mafiabande, Salem. En tak for hjælpen fra Kreml. Aksjonov holder stadig hånden over mafiaen på Krim og intet tyder på, at det vil ændre sig.

Dele af den russiske mafia arbejder patriotisk på at underminere udenlandske regeringer, alt sammen sanktioneret af styret i Kreml og Putin. Galeotti går så langt som at beskrive den russiske statsmagt, blot som den stærkeste gangsterbande, som de andre bander må rette sig ind under. Sidder man på en magtposition i den russiske stat, er det helt normalt, at man forsøger at profitere på den magt personligt. Man kan se masser af eksempler, hvor russiske myndighedspersoner, på trods af en ret ydmyg løn, bor i rigmandskvarterer og har dyre biler og tjenestefolk. Mentaliteten går ifølge Galotti ud på, at der hele tiden spekuleres i, hvordan man kan bruge sin position til at lave penge, f.eks. ved at sælge oplysninger på det grå og sorte marked.

 

Putin har skudt sig selv i foden ved det nære samarbejde med mafiaen

 

Problemet for Putins og Ruslands samarbejde med mafiaen er, at nok er staten den største og stærkeste bande, men samtidig har de forskellige mafiabander primært interesse i at berige sig selv og som regel på bekostning af befolkningen som det også er sket på Krim under Sergej Aksjonov. Mafiaen stjæler også af udviklingsstøtten fra Rusland. Da først den russiske indflydelse var sikret blev landet overladt til en verden af lovløshed.
I krigen i øst Ukraine er situationen også kaotisk: ”Gangsterne stjæler våben og ammunition fra den russiske hær og sælger det videre, og det logistiske center for krigen, den russiske by Rostov, er i dag efter nogle alen den farligste by i hele Europa. (Galeotti til Berlingske)

Den massive hvidvask af kriminelle penge, som bl.a. Danske Bank har været involveret i, trak klare tråde både til den russiske Mafia og Putin. En del af disse penge er også gået til populistiske partier i vesten med henblik på at destabilisere lande og regeringer og fremme russiske interesser. Massive pengestrømme fra russiske oligarker og russisk mafia kan desværre ikke udelukkes at spille en rolle i vestlige partier og organisationer. En korruption som vi måske kun har set toppen af endnu.

For at forstå hvordan Rusland hænger sammen må man kigge på, i hvor høj grad styret og mafiaen hænger sammen. Ifølge Galotti og andre er det en helt afgørende viden at have, når man skal håndtere Ruslands ageren på den internationale scene.

Galeottis bog bidrager afgørende til beskrivelsen af ​​Rusland som et kleptokrati. Han ser det som et land, hvor der ikke er nogen meningsfuld skelnen mellem kriminalitet, politik og retshåndhævelse. Alle tre er versioner af hinanden, hvor enkeltpersoner spiller forskellige roller afhængigt af kravene i øjeblikket. ”The Vory” er en rettidig, læselig og vigtig tekst for alle, der påtænker måder at begrænse russisk indflydelse i vesten og straffe Ruslands lederskab for sine forbrydelser. (The Guardian)

”The Vory” beskriver også den russiske mafias historie, og hvordan dens indflydelse for alvor tog fart under opløsningen af Soviet i 1990´erne.

Det er på en gang underholdende og nedslående læsning, men også væsentlig viden for lande, befolkninger og regeringer verden over. Den kan være med til at imødegå den propagandakrig af fake news fra Rusland, som forsøger at male et billede af sig selv, der ingen hold har i virkeligheden, og som derfor kan vildlede befolkninger, meningsdannere og politikere.

Som The Guardian skriver, så “… er der ingen ære blandt Ruslands tyve, og det er høje tid at vi vågner op til kendsgerningerne.”

 

Fakta om Mark Galeotti:
Mark Galeotti er seniorforsker ved Institut for Internationale Relationer i Prag, og koordinator for Center for Europæisk Sikkerhed. Han er også lektor ved Institut for Sikkerhedsstudier på det Samfundsvidenskabelige fakultet, Karlsuniversitetet i Prag. Han er en ekspert og produktiv forfatter på tværnational kriminalitet og russiske sikkerhedsforhold.
Forfatter til 14 bøger, herunder den seneste “The Vory” om historien og konsekvenserne af den russiske mafias indflydelse.
Har rådgivet det britiske udenrigsministerium og mange regerings- og retshåndhævende myndigheder i Europa og Nordamerika.

 

 

 

 

Kilder:

Berlingske 28. april 2018; Putins Rusland: »Gangsterne kan stjæle, de kan snyde, de kan hvidvaske penge, og styret tolererer det.

The Guardian 9. april 2018: The Vory: Russia’s Super Mafia review – a kleptocracy in the making.

The Guardian 23. marts 2018. Gangster’s paradise: How organised crime took over Russia.

Yale University Press; The Vory – Russias Super Mafia. Mark Galeotti.

 

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.