Slip tastaturet, bliv klogere og spar oceaner af tid: Teknologien bag talegenkendelse har nået et gennembrud

Det er pudsigt nok forblevet en hemmelighed for de fleste, men vores computere og smartphones har i skrivende stund opnået et niveau, som f.eks. gør det at taste en sms overflødigt. Med de rigtige indstillinger (se instruktioner nederst i artiklen) på din smartphone, PC og tablet, kan du sagtens begynde at vænne dig til, at du rent faktisk kan slippe tastaturet, og ord for ord får skrevet det du siger.

Din smartphone forstår også det du spørger om, og kommer med svar på alt fra, hvordan vejret bliver, til hvad der går i din lokale biograf, og kan selvfølgelig finde svar på al faktuel viden, som ellers findes på nettet. Har du lavet de rigtige sprogindstillinger (vises nederst i artiklen) kan du i eksempelvis Google stille dine spørgsmål og med det samme få svar, præcist så godt som ved en skriftlig tastatur søgning. Og dette er markant lettere. Ofte vil du endda få et letforståeligt svar med en computergeneret stemme på dansk. Selv de computergenerede stemmer er nu så langt fremme, at det kan være svært at kende forskel på menneske og maskine, som nylige test har vist.

Vidtrækkende perspektiver for dit privatliv, arbejdsliv og i undervisning

Perspektiverne er ”mindblowing”. Ikke bare kan vi bruge vores PC’ere, tablets, og smartphones som præcise tale-til-tekst diktafoner i både private og arbejdsmæssige sammenhænge, men vi står også med et værktøj, som er en kæmpe hjælp i undervisnings øjemed, både i folkeskolen og op til universitetsniveau.

Eksempelvis er det nye redskab en hurtig og nem stavehjælp, der samtidig betyder, at man hurtigere kan lære sprog.

Der ligger desuden mange utrolige perspektiver i oversættelse af sprog med den præcise talegenkendelse, der kun bliver bedre og bedre, og det med en hastighed ikke mange kunne forestille sig bare få år tilbage. Man vil sandsynligvis inden for meget kort tid kunne kommunikere præcist med mennesker, som man før ikke havde et fælles andetsprog med.

Alle de uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, og deraf følgende ulemper, foran skærme vil kunne reduceres betydeligt. Dette gælder både ryg, nakke og øjne for den sags skyld.

Vi vil hurtigere og lettere få adgang til information om hvad som helst.

Barrriere mellem menneske og maskine udviskes

Brugerfladen mellem menneske og maskine bliver gjort mærkbart lettere. Præcis talegenkendelse vil sandsynligvis få en større effekt end både opfindelsen af mus, touchpad, lommeregner og tastatur tilsammen.

Det er endnu et skridt i retning af sammensmeltningen af menneske og maskine. Udvidelsen af vores virtuelle hukommelse og adgang til viden vil alt andet lige tage endnu et spring fremad.

Forestil dig en quizz dyst mellem en 12-årig og en 40-årig. Den 12-årige kan bare direkte kommunikere med sin smartphone. Hvem vinder mon?
Eksemplet er bare med til at illustrere, hvor nemt vi kan udvide vores adgang til virtuel viden, og samtidig, hvor meget hurtigere og lettere vi konkret selv kan opnå mere viden i det hele taget.

Lethed slår vanetænkning i det lange løb

På samme måde som folk brugte noget tid på at skifte fra fastnettelefoni til mobiltelefoni, kan man forvente, at der vil gå et stykke tid før det går op for flertallet, at det her er altså både er lettere og giver en lang række fordele.
Den øgede lethed og de andre indlysende fordele ved at begynde at tale til sin PC, tablet og smartphone, peger dog på, at det kun er et spørgsmål om tid før alle bruger det i større eller mindre grad.

Overvågning og misbrug?

Kritikere har fremført, at den nye talegenkendelsesteknologi også kan bruges til at opsnappe endnu mere viden om vores, ellers lovgivningsmæssigt beskyttede, privatliv. Hvem lytter med, og hvad kan vores taledata bruges til? Vil andre gå ind og efterligne vores stemme og måske misbruge den? Der findes allerede i dag computerprogrammer, der ved at optage vores stemmer, kan genere hele samtaler, der aldrig har fundet sted.

Hvad end man synes om det, er det en kendsgerning, at teknologien er her, og at den sandsynligvis snart på godt og ondt får en kæmpe udbredelse. Udviklingen af kunstig intelligens går så stærkt i disse år, at vi på mange områder må vænne os til en helt ny virkelighed. En af disse ligger i forlængelse af teknologien bag talegenkendelse, og er udviklingen af personlige chatbots, der er så intelligente, at man kan tale om digitale kopier af personligheder. (Læs kommende artikel)

Måske bliver den vigtigste kompetence i fremtiden, at kunne sortere selvstændigt og kritisk i oceanet af viden. Og ikke mindst være god til at stille de rigtige spørgsmål?

 

Instruktioner til Android mobiler:

Det vigtigste for at få sin smartphone til at forstå og tale dansk, er at man under “INDSTILLINGER” og “SPROG OG INPUT” får valgt dansk og kun dansk. Hvis der er krydset flere sprog af vil det være svært for telefonen at talegenkende præcist. I nogle android mobiler skal man først vælge “INDSTILLINGER”, dernæst ” AVANCEREDE INDSTILLINGER” og så  “SPROG OG INPUT”. Husk det virker ikke optimalt hvis f.eks. både engelsk og dansk er krydset af.

Når du vil indtale en sms, trykker du på mikrofonsymbolet på dit almindelige SMS tastatur. Mikrofontasten ligger som regel nederst i dit tastatur og er angivet mere eller mindre tydeligt. Ved nogle modeller skal man holde tasten nede i 2 sekunder.

Herefter kan du tale løs. Der er nogle versioner, der er også er så smarte, at den starter med at skrive med stort efter et ophold i din tale.

 

Instruktioner til Google Voice:

På de fleste mobiler er mikrofonsymbolet angivet, når du står på Googles forside. Det samme gælder PC. Du skal evt. i din PC browser ind og give tilladelse til, at Google må anvende din mikrofon. Denne indstilling laves under “INDSTILLINGER”, dernæst ” AVANCEREDE INDSTILLINGER” og endelig “INDSTILLINGER FOR INDHOLD”.

På nogle smartphones kan man også aktivere Google Voice med talekommandoen “OK Google” i stedet for at trykke på mikrofonsymbolet først.

Denne lille video er fundet frem via stemmesøgning i Google. Den viser kort instruktioner til telegenkendelse på Android smartphones.

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her