Studiestart – behold overblikket over det væsentlige, vær social og styr ambitionsniveauet.

Måske de bedste og mest udviklende år i ens liv

Det er i disse dage studiestart for tusindvis af studerende, og det er for de fleste en kæmpe omvæltning med mange udfordringer på godt og ondt. Især det første år er der et stort frafald, og på nogle universitetsstudier kan frafaldsprocenten nærme sig de 50 %.

Hvis man skal undgå frafald og trives på uddannelsen det første år kan det være en god ide at læse, hvad eksperter og de studerende selv siger, om det at starte på en ny uddannelse. Noget som for de fleste er markant anderledes end noget de har prøvet før, uanset om de kommer direkte fra gymnasiet, har rejst jorden rundt og/eller har haft forskellige jobs og højskoleophold.
Det er både hamrende spændende, hårdt arbejde, men også et stort privilegium at tage sin ønskede uddannelse, hvor man i stort omfang kan styre sin egen tid.

Fælles for det fleste råd er IKKE at lade sig blæse omkuld, og acceptere, at man er midt i en læringsproces. Alt kan virke som kaos i starten. Men bare rolig. Det gælder også for alle dine medstuderende, selv om alle gerne vil signalere at de ”har styr på det”. Overblikket kommer stille og roligt, så husk at være dig selv og stå ved hvem du er.

 

Århus og Københavns Universitet har bl.a. disse råd omkring studiestart, og det at være studerende:

1: Deltag i de faglige og sociale aktiviteter på uddannelsen (herunder fredagsbar).
2: Få et overblik over hvilke hjælpere du har i din studietid – og brug dem. Eksempelvis tutorer/instruktorer, medstuderende, studievejledere, undervisere, administrationen m.m.
3: Slå koldt vand i blodet. Forvent ikke det store overblik i starten – tingene falder langsomt på plads
4: Studiet tager meget af din tid. Særligt den første tid på uddannelses er hård med mange opgaver, lektioner og bøger der skal læses. Hæng I og gør det bedste du kan.
5: De fysiske rammer for studiet; måske det bedste studiested ikke er derhjemme, men f.eks. på et bibliotek?
6:Giv din nye uddannelse en chance. Træf ikke forhastede beslutninger som f.eks. studieskift eller frafald, men tal først med en studievejleder, studiekammerater, venner og familie, før du beslutter dig.

 

Lise Lefevre, studenterinstruktor

Lise Lefevre Olsen er studenterinstruktor og specialestuderende i Pædagogisk Psykologi, DPU. Hun giver her gode råd til, hvordan man fagligt kommer godt i gang på studiet.

Hvordan angriber man pensum?
Det er en god idé at prioritere! Da jeg startede, havde jeg sat mig for, at jeg skulle læse det hele. Men jeg fandt ud af, at det kan man ikke. Start med at skimme teksterne for at få overblik over, hvor lang tid det vil tage at læse de forskellige tekster. Dan dig et overblik; har underviseren prioriteret nogle tekster? Hvad synes du er mest interessant? Og hvad skal du bare pløje dig igennem, fordi det er obligatorisk? Prioriter f.eks. også i forhold til sprog, om du skal tage de engelske tekster først, fordi de tager længst tid, eller de danske først for at få en let dag. Uanset hvordan du gør det, er du nødt til at gøre op med dig selv, at du aldrig kan nå at læse det hele – det er min erfaring.

Hvordan bliver man god til at læse?
Det er meget individuelt. Da jeg startede, forestillede jeg mig, at studiet krævede rigtig meget rygrad og disciplin. Men jeg havde også forestillet mig, at det var sværere, end det egentlig er. Jeg troede, at man skulle læse 12 eller 16 timer hver dag, men sådan er det slet ikke. Jeg er blevet god til at læse, ved at lave en hverdag ud af det. Jeg møder kl. 9 hver morgen på statsbiblioteket, sammen med nogle medstuderende, og sidder der til jeg ikke gider mere, hvilket vil sige mellem 15-18. Jeg føler, at jeg står op og går på arbejde, hvor jeg ser andre mennesker, i stedet for at sidde i min egen lille hule.

Hvad er den største faldgrube for nye studerende?
Den største faldgrube på DPU, muligvis også på andre områder, er ensomheden på studiet. Vi har oftest kun forelæsning en gang om ugen, derfor er studiegrupper ubeskriveligt vigtige. En studiegruppe giver dig sparringspartnere, og du ser mennesker hver dag.

Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd:
»Det, der får studerende til at falde fra, er for få timers undervisning og for lidt feedback fra underviserne. Det er følelsen af at være alene med sit studium, der får studerende til at droppe ud.«

Lise Lefevre fortsætter på spørgsmålet “hvad er den største udfordring?”:
Det kan være rigtig hårdt at læse tekster på engelsk og tysk. Start fra den ene ende af. Jo mere du læser, jo nemmere bliver det. Men det handler om at holde hovedet koldt de første par semestre, indtil du har fået fagsproget ind under huden.

Det er vigtigere end man tror at prioritere det sociale også

Hvad er dine tre bedste råd til nye studerende?

Socialt samvær er det vigtigste. Vi har lavet forskning her på DPU, der peger på, hvor meget det sociale samvær betyder, for at man kommer godt igennem studiet. Dygtiggør dig ved at benytte alle universitetets forskellige tilbud, fx analysedage, metodedage, karrieredage osv. Og pas på dine ambitioner. Da jeg begyndte at læse havde jeg et kæmpe ambitionsniveau, som jeg slet ikke kunne leve op til. Sæt dig realistiske mål, så du holder hovedet over vandet.

(Kilde: Århus Universitet; Sådan falder du til)

 

Ekspertens råd til de nye studerende

Råd fra stressrådgiver Thomas Pape, der i mere end 10 år har hjulpet studerende i at præstere bedst muligt, er bl.a. at man ikke skal sammenligne sig selv med andre.
– Mange gør det ubevidst, men det gavner dig ikke konstant at sammenligne dig selv med dine medstuderende. Husk, at de mennesker, du møder, også kun viser en lille del af, hvem de er – især i starten hvor alle prøver at vise deres bedste jeg. Ingen er super-mennesker, selvom det godt kan fremstå sådan.
Og så skal man i øvrigt huske at pleje sig selv fysisk og mentalt: ”Det lyder banalt – men hjørnestenene skal være i orden, for at du kan præstere maksimalt. Mange glemmer eksempelvis at sove nok og spise godt. Så husk at få din søvn og spise regelmæssigt.
Og endelig råder Thomas Pape til at pleje ens personlige drive: Når rampelyset fra rusturen er slukket og det bliver hverdag igen, så husk på, hvad det var der motiverede dig til at starte på netop dit studie.

Når man knækker koden, finder ud af metoderne og bevarer overblikket kan man se frem de måske bedste og mest udviklende år i ens liv. Man er princippet i gang med at skabe morgendagens verden. Og bare rolig; som Rolling Stones engang skrev: ”Time is on my side”. Time is on your side…

Vedholdenhed er, som al erfaring viser, det vigtigste parameter i ethvert mål.

Du kan læse mere om studiestart fra studerende og eksperter her:

http://hum.ku.dk/uddannelser/studiestart/10gode/
http://bachelor.au.dk/vejledning/saadanfalderdutil/

 

Relateret artikel:

KNÆK KODEN TIL STUDIET – STUDIETEKNIK DER GIVER OVERBLIK

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her