Torsdag er den nye fredag: En 4 dages arbejdsuge kan være lige om hjørnet

Siden 1974 har vi haft den 5 dages arbejdsuge, trods massive produktivitetsstigninger og effektiviseringer. Men nu er det måske tid til den “fjerde revolution” i arbejdslivet, og der er meget at hente både for den enkelte, virksomhederne og samfundet som helhed.

En række arbejdspladser viser vejen frem, og der ser ud til at være store fordele for vores fysiske og psykiske helbred; op mod 50 procent færre sygedage og markant bedre livskvalitet.

 

   Det mest overraskende er imidlertid, at den samlede produktivitet også stiger, trods færre arbejdsdage til samme løn

 

Vi kan altså med en vis rimelighed forvente 1 dags arbejde mindre om ugen, når virksomhederne opdager alle de indlysende fordele det fører med sig. At man kan have et helt andet familie- og fritidsliv er selvfølgelig også med til at tælle op i incitament-regnskabet; antallet af sygedage, pga. stress og dårlig trivsel mindskes markant viser alle erfaringer.

For CEO, Andrew Barnes, handler det meget om incitament

Det er bl.a. den New Zealandske virksomhed, Perpetual Guardian, der med deres 240 medarbejdere har afprøvet og nu permanent indført en 4 dages arbejdsuge til samme løn.
Det resulterede i markant bedre trivsel og produktivitetsstigninger.

Derudover viste forsøget, at medarbejderenes engagement og samarbejde med kollegaer steg med mellem 18-20 procent. Erfaringerne viser også, at medarbejderne bruger mindre tid på sociale medier og andre ikke-arbejds-relaterede aktiviteter.

Tre dages fri sænker produktionen af de farlige stresshormoner og kolesterol. På den måde har en kort arbejdsuge en masse positive indvirkninger på helbredet.

 

Stress er ikke kun dyrt for det enkelte menneske

Der er en voksende bevidsthed om, at vores job slider os op og gør os stressede som aldrig før. Antallet af sygedage på den konto er ekstremt dyrt for samfundet som helhed.

250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress, og sygefravær grundet arbejdsbetinget stress koster det danske samfund 27 mia. kr. årligt. Altså mere end en Storebæltsbro om året.

 

Danske kommuner og virksomheder i den fjerde revolution

Herhjemme er det f.eks. Odsherred Kommune, der har planer om at indføre en 4 dages arbejdsuge.

Den danske IT virksomhed, IIH Nordic har allerede med stor succes indført den 4-dages arbejdsuge, og har i den forbindelse høstet en række værdifulde erfaringer som andre kan lære af. Det kræver forberedelse, og der skal indføres nye rutiner og arbejdsmetoder for at få det til at fungere optimalt.

 

“Vi har længe været slaver af teknologi i vores arbejde, og den bedste er ikke længere den, der arbejder mest.”

 

Henrik Stenmann, Senior Partner hos IIH Nordic

“Derfor er den fjerde revolution nu også kommet til kontorarbejderne”. Det mener Henrik Stenmann, Senior Partner hos IIH Nordic, der har indført en 4-dages arbejdsuge. Han fortæller om de største game changers. Og det er ikke kun iskolde regneark, der har styret beslutningen. (stepstone.dk)

Sygefraværet er blevet halveret og produktiviteten er steget med 20 procent, trods en nedgang fra 37 til 30 timer.

Medarbejderne i IIH Nordic er glade og tilfredse, og det har de god grund til at være. Deres weekend starter nemlig, allerede når de går hjem om torsdagen. (Berlingske og Børsen)

Den 4 dages arbejdsuge har givet 70 procents forbedring i forhold til både stress, sundhed og energiniveau. (IIH Nordic)

 

Væk med sociale medier og lange møder

Hvad ville du sige til en 4 dages arbejdsuge til samme løn?

40 konkrete forandringer gjorde det muligt at skære arbejdstiden ned, men især to forhold afslørede sig selv som oplagte at tage fat på.

Det ene var møder, og det andet var mails. De fandt ud af, at en kontormedarbejder brugte op mod 60% af sin tid på møder og mails.

En arbejdsteknik kendt som Pomodoroteknikken anvendes også for at skabe et mere fokuseret arbejdsliv; medarbejderne arbejder intensivt i 25 minutter og holder 5 minutters pause. I de 25 minutter bliver de ikke forstyrret og lader sig ikke forstyrre. (changedirection.dk)

Multitasking er roden til alt ondt – i hvert fald når vi taler om personlig effektivitet. Når du hopper fra den ene opgave til den anden, oplever du nemlig ikke fuld koncentration, eller flow, som det også kaldes. (Rindbo og Co)

En af de mest værdiskabende evner i vores samfund, er paradoksalt nok ved at blive en sjældenhed. Evnen til dyb koncentration er den egenskab, der i mange job skaber virkelig værdi. Det er bl.a. den nye hjerneforskning, der dokumenterer, hvordan det uforstyrrede arbejde ikke bare skaber bedre resultater, men også giver større arbejdsglæde og engagement.

Derudover understreges det, at den fire dages arbejdsuge har betydet, at medarbejderne er mere produktive, og at de bruger mindre tid på sociale medier og andre ikke-arbejdsrelaterede aktiviteter.

Der findes altså allerede en lang række positive eksempler og erfaringer fra virksomheder, som udover at bidrage som gode eksempler, også kan hjælpe andre virksomheder igang, så de og deres ansatte på samme måde kan høste alle fordelene ved en 4 dages arbejdsuge. Og hvorfor vente? Der er både bedre tal på bundlinjen, bedre sundhed og gladere medarbejdere i vente.

 

Relateret artikel:

Kan ”deep work” give os mentale superkræfter, og ændre vores liv?

 

Kilder: Berlingske, Børsen, stepstone.dk, IHH Nordic og Rindbo og CO

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her