Tyskland tager for alvor kampen op imod Googles og Facebooks monopol og skatteunddragelser

Den tyske økonomiminister, Peter Altmeier

Den tyske økonomiminister, Peter Altmeier, gør for alvor klar til et opgør med tech giganterne Google og Facebook. Det skal bl.a. gøres med en strammere og mere direkte anvendelse af monopollovgivningen. Det står ligeledes klart, at alle de store tech firmaer som Apple, Amazon, Microsoft, Google og Facebook skal betale mere i skat, hvilket de i høj grad har undgået hidtil med forskellige skattetekniske tricks. Et problem som i sig selv er konkurrenceforvridende.

Initiativerne handler også om at forhindre de store tech firmaer i at overtage og opkøbe mulige konkurrenter, og derved helt sætte den frie konkurrence ud af spil.

I lovgivernes øjne er Google og Facebook blevet alt for magtfulde, og skal stækkes inden det er for sent.

Det er efterhånden blevet et alvorligt demokratisk problem, at Google er så dominerende og i princippet kan bestemme, hvilke informationer vi får. Ud over Googles søgemaskine, styrer Google også en af de mest anvendte browsere (Chrome), og det mest anvendte styresystem til smartphones (Android), en af de mest anvendte GPS, (Google Maps), og en af de mest anvendte mails (Gmail) etc. Det er utroligt meget magt at give til ET firma.

Facebook opkøbte i 2014 WhatsApp for 100 milliarder kr. og Instagram for 6 milliarder i 2012. Sidstnævnte handel skulle have indbragt Facebook over 600 milliarder kr.

2 handler, som efter de tyske lovgiveres mening aldrig burde have været tilladt.

“Mit mål er at gøre vores konkurrencelovgivning mere effektiv,” sagde økonomiminister Peter Altmaier.

“I den forbindelse skal vi finde den rette balance mellem vækstmulighederne for tyske og europæiske platforme og forhindre misbrug af markedsstyrke.” (Reuters)

Allerede i år forventes det, at de tyske antitrust myndigheder vil gå hårdt til værks overfor Google og Facebook, efter at det er afsløret, at tech giganterne ulovligt har udnyttet deres dominans og indsamlet information om deres brugere uden deres vidende eller tilladelse.

Facebook har f.eks. i stor stil brugt både WhatsApp og Instagram til at indsamle personlige oplysninger om folk, selvom de ikke engang var medlem.

Tyskland har på grund af sin fortid, været noget mere vågne end andre lande overfor den massive dataindsamling af almindelige borgeres personlige informationer. Man kunne jo håbe på, at de andre europæiske lande nu også vågner lidt mere op i forhold til den koncentration og magt som de store tech firmaer repræsenterer. Det er efter alle observatørers mening en accelererende udvikling, som snart kan være ved at nå sit ”tipping point”.

Der vil i det nye lovgivningsudspil også blive slået hårdt ned på eksklusivaftaler, som de store tech firmaer laver for at holde konkurrenter ude.

Techgiganterne har længe på grund af deres monopol-lignende status gjort, hvad der passede dem, og forsøgt at opretholde et renommé af ordentlighed trods massive og gentagne skatteunddragelser og udnyttelse af monopolfordele.

Vores egen Margrethe Vestager har i EU sammenhæng sidste sommer givet Google en rekordstor bøde på 18 milliarder kr. for at udnytte sin ekstreme markedsdominans.

Vestager opfordrer desuden alle til, at man aktivt begynder at bruge andre søgemaskiner end Google som du kan læse mere om her:

 

Margrethe Vestager: Beskyt dig selv og brug andre søgemaskiner end Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relateret artikel:

Facebook og Google betaler stort set ikke skat i Danmark. Organiseret skattebedrag i milliardklassen

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.


 Støt fri og uafhængig journalistik, så alle fortsat har adgang til væsentlig viden. Du kan her støtte med større eller mindre enkeltbeløb via MobilePay.