Exxon Mobile, der bare for få år siden var verdens mest værdifulde selskab er styrtdykket i kølvandet på klimakrisen og de grønne energiformers fremmarch.
Den 1. september blev Exxon Mobile sparket ud af Dow Jones indekset, og det eneste tilbageværende olieselskab i Dow Jones er nu Chevron.
Dow Jones er et aktieindeks over de 30 mest værdifulde amerikanske virksomheder.
De store olieselskabers muligheder bliver dårligere for hver dag, især på grund af, at grønne energiformer i højere og højere grad udkonkurrerer fossile brændstoffer.
En udvikling, der for alvor tog fart, da de store investorer trak deres støtte til olieselskaberne og begyndte at stille krav til bæredygtighed i alle deres investeringer.
I 2014 var Exxon Mobile 446 milliarder dollars værd – i dag ikke engang det halve, og selskabet taber stadig penge.
“Det er ret symbolsk,” udtaler Stewart Glickman, energianalytiker hos CFRA Research til CNN. “Det er en erkendelse af, at energisektoren ikke har i nærheden den samme styrke, som den plejede.”
Nu er det de store tech-virksomheder, der dominerer Dow Jones.
Olieselskabernes kampagne mod klimaet
Exxon Mobile har udover at miste penge, også mistet enhver goodwill, da det kom frem, hvordan Exxon og andre olieselskaber i mere end 20 år har betalt falske eksperter for at så tvivl om klimaforandringerne – stik mod hvad deres egen forskning viste. (dr.dk – Kampagnen mod klimaet)
Egentlig var verdens politikere allerede i 1990´erne parat til at lave tiltag for at imødegå klimaforandringer – lige indtil olieselskaberne begyndte at poste hundrede millioner af dollars i en målrettet kampagne på at så tvivl om forskningen. En helt utilgivelig handling, som satte verden i stå i årtier med at bekæmpelsen af klimaforandringer. Verdens lande havde sandsynligvis startet allerede for mindst 20 år siden med seriøse klimatiltag, havde det ikke været for olieselskabernes bevidst vildledende kampagner. Værdifuld tid gik ganske enkelt tabt på grund af få enkeltpersoners grådighed.
Selv i Danmark havde Exxon sine lange tråde ude, og betalte for nogle år siden den liberale tænketank, Cepos for at lave en rapport, der miskrediterede det danske vindmølleeventyr – fordi Barack Obama havde rost det i en tale. Cepos glemte bare at fortælle, at det var Exxon Mobile der havde betalt for rapporten, som i øvrigt blev citeret verden over og brugt politisk mod bæredygtig energi. (DR)
At Exxon Mobile bliver sparket ud af Dow Jones er måske ikke ligefrem enden på olieselskaberne, men som mediet Bloomberg skriver ”signalerer det måske begyndelsen på enden”. Og det er temmelig godt nyt for klimaet.
Exxon Mobile og andre olieselskaber bruger stadig 95 procent af deres investeringer på fossile brændstoffer, selvom de fremhæver, at de er blevet mere grønne.
Donald Trump er i sin nuværende valgkampagne primært sponsoreret af olieindustrien, og præsidenten fortsætter stadig med at promovere olieindustriens misinformation om klimakrisen.
Man kan jo håbe på, at borgere og politikere vil retsforfølge olieselskaberne, og sørge for at både selskaber og enkeltpersoner kommer til at stå til ansvar for en af de største forbrydelser mod planeten og kommende generationer. Hvis man bare regner kroner og ører vil klimakrisen komme til at koste ufattelige beløb.
Relaterede artikler:
Disse 20 firmaer er skyld i mere end 30 procent af verdens CO2-udslip
20 oliefirmaer står som de helt store klimasyndere med op mod 1/3-del af al verdens CO2-udledning siden 1965…
Skift til grøn energi sker hurtigere end ventet, men 3 grader varmere fremtid venter
Vi er midt i en verdensomspændende regulær revolution, hvor skiftet fra kulbaseret energi til bæredygtige energiformer sker hurtigere end ventet…
Kilder: CNN, dr.dk, bloomberg.com, qz.com.
Der sker en omskiftning fra olie til en grøn verden. Vil du også gøre noget mere for klimaet. Se disse projekter:
Træplantning worldwide med FutureWorldClimate.com der viser dig træplantningsprojekter som lever op til krav om bæredygtighed.