Der er lys forude: Australien har besejret covid-19 og har sommer, musikfestivaler – og jul

Det er igen muligt at komme til musikfestival i Australien

Hvis det hele ser lidt mørkt ud lige nu, er det godt at vide at der er masser af håb forude.

Det kan være svært at forestille sig, men hvor stort set resten af verden er fastlåst i corona lock-down, har de i Australien praktisk taget nul coronasmitte.

Man har næsten ingen restriktioner, og folk kan tage på musikfesivaler og holde jul som de har lyst.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at den situation verden befinder sig i lige nu er forbigående, og at vi kan se frem til en noget lysere virkelighed, når vacciner, restriktioner og foråret slår igennem.

“Vi har brug for den slags håb, måske særligt lige nu, for håb motiverer os.

Michael Bang Petersen, professor ved Aarhus Universitet, undersøger danskernes adfærd under corona.

Han peger på, at bekymring kan få os til at handle smitteforebyggende, men bekymring er ikke nok. Optimisme og håb spiller også en vigtig rolle for vores vilje til at gøre en indsats, viser meget adfærdsforskning – også under corona.” (zetland.dk)

Smitten i Australien er blevet stort set elimineret på grund af en meget målrettet indsats med smittesporing, og en stor vedholdenhed i for et sørge for at folk der skal selvisolere sig, rent faktisk overholder det og ikke konstant bringer smitte i cirkulation.

Bryder man reglerne udstukket af myndighederne koster det 6000 kroner. Man indførte dog samtidig betaling til alle, der på grund af smitte eller kontakt med en smittet skal blive derhjemme.

“Særlige case-managers blev sat til at hjælpe smittede i udsatte familier eller blandt hjemløse, psykisk syge og smittede, der ikke havde engelsk som førstesprog.” (zetland.dk)

Smittekurven viser første og anden bølge i Australien

Andenbølgen i Australien var benhård mens vi havde sommer, og det meste af landet har været igennem en omfattende nedlukning.

Allerede tilbage i slutningen af november kunne delstaten Victoria imidlertid fejre at have været coronafrie i fire uger.

Nu ser hele verden på Australien som et lysende eksempel på, hvor langt vi kan nå på kort tid, når skrappe restriktioner indføres og overholdes.

Australien, et land med ca 25 millioner indbyggere har haft samlet 28.000 smittede med corona. Danmark har indtil videre haft 120.000 smittetilfælde.

Vi kan dog nu i Danmark og resten af verden også se frem til en omfattende udrulning af gennemtestede og sikre vacciner, som efter al fagkundskab vil blive en afgørende “gamechanger” i kampen mod covid-19.

Inden vi ser os om er det forår og mere normale tilstande igen.

I det perspektiv gør det det noget lettere at overholde og respektere de restriktioner vi nu en gang må leve med lidt endnu.

 

Denne artikel er stærkt inspireret af en noget overset, men vigtig artikel fra zetland.dk: “Masser af håb.” Nu danser de på festival i Australien – uden coronafrygt.Er det vores sommer i 2021?

 

Kilder: Zetland.dk, cbc.ca/news, vox.com, nyheder.tv2.dk, health.gov.au.

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.