Hjælp! Vi bliver invaderet

Danmark bliver invaderet af op til flere invasive arter. Invasive arter som invaderer Danmark bør tages meget alvorligt. Der er dog nogle personer der ikke tager invasive arter alvorligt, men anser det som en joke. Det er imidlertid en kendsgerning, at Danmark nu er under angreb af indtil flere invasive arter, både dyr og planter, der truer vores hav og natur.

EU har vedtaget en liste over 37 invasive dyrearter, som helst skal udryddes helt. Der findes indtil videre 12 invasive arter i Danmark. Det vurderes fra EU, at der bruges 90 milliarder kroner årligt på at bekæmpe invasive arter i EU, og samarbejdet mellem landene i EU er derfor vigtigt.
De invasive dyr og planter, der nu er fredløse i Danmark er her oplistet:

Invasive Planter: Hårfrugtet bjørneklo, carolina cabomba og gul kæmpekalla.
Invasive Dyr: Vaskebjørn, sumpbæver, skarvand, signalkrebs, muntjak, kinesisk uldhåndskrabbe, terrapin sumpskildpadde, båndgrundling og hellig ibis.

Der er dog også arter, der ikke er kommet med på denne liste.
Danmark har indledt en intensiv jagt på at udrydde mårhunden, der gør stor skade på vildtet i skovene.
Til havs er der, omkring Bornholm og Lolland-Falster, en stor invasiv bestand af fisken sortmundet kutling, der gør stort indhug i rejebestanden. Danske fiskere så gerne, at sortmundet kutling blev udryddet helt, da arten er meget invasiv og slet ikke hører til i de danske farvande. Den kommer oprindelig fra Sortehavet.

Kæmpekrabber invaderer Danmark og er en af de invasive arter

Endelig er der den enorme Kamchatka-krabbe, eller Kongekrabbe, der er på vej til os langs Norges kyst. Krabben kan veje op til 15 kilo og måle 2 meter fra klospids til klospids. Som i Norge er man bange for at krabben kan ødelægge det almindelige fiskeri. I Norge fiskes krabben allerede kommercielt og er en stor delikatesse. Som badende ville man dog nok få sig en pæn forskrækkelse over at møde en rigtig Kongekrabbe.

Det vil nok også overraske de fleste, at Danmark allerede er invaderet af den kinesiske uldhåndskrabber, ligesom det nærmest kan virke lidt eksotisk med sumpbævere, hellig ibis, vaskebjørne og muntjakken som oprindeligt stammer fra Asien. Nogle af de invasive dyr har spredt sig fra dyreparker, private dyrhold og truer nu den oprindelige dyrebestand.

(Kildetekst under dyr og planter er fra svana.dk – Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning)

Sumpbæver er en stor gnaver med en 40-60 centimeter lang krop. Den kan veje mellem fem og ni kilo.
Den kinesiske uldhåndskrabbe er nem at kende på de uldne kløer og det firkantede skjold.
Signalkrebsen er en stor krebseart, der oprindeligt stammer fra Nordamerika.
Hellig ibis er en stor fugl med hvide fjer og et langt tyndt nedadkrummet sort næb. Fuglen stammer oprindeligt fra Afrika, men er udbredt i vandområder i store dele af verden. Fuglen er mellem 65 og 90 centimeter høj og vejer omkring 1,5 kilo.
I den danske natur blev rødøret og guløret terrapin observeret første gang i 1964, hvor de med al sandsynlighed er blevet sat ud fra private hold.
Vaskebjørnen er et mårdyr, der oprindeligt stammer fra Mellem- og Nordamerika. I Europa har den spredt sig fra dyrehold, dyreparker og private.
Muntjakken er en lille hjort, der stammer fra lande som Kina og Taiwan i Asien. Hjorten blev indført til forskellige dyreparker i Europa i det 20. århundrede, hvorfra den har spredt sig til naturen.
Amerikansk skarveand er en lille og kompakt dykand, der oprindeligt stammer fra Nord- og Mellemamerika. Anden blev i det 20. århundrede indført til England som prydfugl, og allerede i 1952 undslap de første fugle.
Planten gul kæmpekalla kaldes også gul stinkdyrkalla og er en lav, ildelugtende og blomstrende plante, der oprindeligt stammer fra den vestlige del af Nordamerika.
Med akvariekulturen er planten Carolina cabomba blevet spredt til hele verden og er blevet introduceret i den vilde natur flere steder, hvor den fortrænger den lokale flora.

 

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her