Ny forskning: Medicin der kan stoppe aldring på vej

Sinolytisk medicin er testet succesfuldt på mennesker

Aldring er noget, der forskes intenst i verden over og i Danmark. Det gælder især indenfor sygdomme som Alzheimers, hjertekarsygdomme og Parkinsons, hvor den største risikofaktor er aldring.

Nu ser det ud til at et amerikansk forskningshold har nået et afgørende gennembrud, som kan stoppe aldringsprocessen i kroppen.

Den nye revolutionerende medicin blev først testet på mus, hvor gamle gråhårede mus pludselig fik ny skinnede pels, forøget muskelmasse og stærkere knogler.

Man er nu nået så langt, at man også er begyndt at teste den nye medicin på mennesker, og resultaterne er lovende; en testgruppe af patienter med en kronisk lungesygdom, som der ikke er nogen behandling for, oplevede en markant forbedring, uden nævneværdige bivirkninger. Netop undersøgelsen af bivirkninger var meget vigtig, da man sigter efter at teste medicinen på langt større forsøgsgrupper.

 

Betydeligt længere levealder

Den nye medicin fungerer ved at tvinge gamle celler til at destruere sig selv, så der kan laves nye celler. En del af vores celler bliver med alderen så skadede, at de ikke længere kan destruere sig selv, som de ellers er programmerede til. Den nye medicin kaldes senolytisk medicin, og medicinen er rettet imod de såkaldte senescente celler i vores kroppe.

Stik mod hvad mange tror er aldring ikke en uomgængelig proces, og man kan indenfor den nærmeste fremtid sandsynligvis bremse eller endda vende aldringsprocessen. Aldring er i princippet bare en biologisk proces, og kan man påvirke den proces, så vores celler og DNA ikke degenerer, er der intet til hinder for, at vi kan leve betydeligt længere. Der er forskere, der ligefrem taler om, at der går mennesker rundt i dag som måske kan blive 1000 år.

 

Kunstig intelligens hjælper forskere i at løse gåden om aldring

Som med meget forskning i disse år er det den kunstige intelligens, som i høj grad hjælper forskerne med for alvor at knække koden til en af de hidtil helt store uløste gåder.

Der investeres massivt i forskning om aldring, ikke mindst fra Silicon Valley og store spillere som Google, der allerede råder over kæmpe ressourcer indenfor kunstig intelligens. Det siger sig selv, at ud over at hjælpe på et utal af sygdomme, er interessen og markedet for livsforlængelse en guldgrube.

Molekylærforsker, og læge, Morten Scheibye-Knudsen

Herhjemme forskes der blandt andet på Københavns Universitet, hvor læge og adjunkt Morten Scheibye-Knudsen fra Center for Sund Aldring er en del af et vigtigt projekt, der benytter sig af kunstig intelligens og deep learning for at kunne bearbejde de enorme datasæt forskningen kræver. Det vurderes at lægemiddelforskning er en af de områder, hvor kunstig intelligens vil få størst betydning

Der advares kraftig imod selv at eksperimentere med sinolytisk medicin, da de senescente celler vi har i kroppen sandsynligvis også har en funktion til at forebygge kræft og hele sår. Ikke desto mindre er det allerede idag muligt at bestille sinolytisk medicin til brug for eksperimenter med mus, og det er tydeligt, at der er bloggere, der ikke har kunne modstå fristelsen til at bruge det på sig selv.

Ifølge Claus Desler, der også arbejder på Center for Sund Aldring på Københavns Universitet, og selv forsker i sinolytisk medicin, er målet i første omgang, at vi i en høj alder bevarer vores gode helbred, og kan bekæmpe aldersrelaterede sygdomme langt bedre end i dag.

 

Kilder:

Dr.dk, Københavns Universitet og IDA (Ingeniørforeningen i Danmark)

Forskningsresultaterne er publiceret på ebiomedicine.com

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.